Kulovesi (35.132.1.001)
Kulovesi on iso järvi Kokemäenjoki (35) -päävesistössä.
HUOM! Järvi-meriwikin ulkoasu on uudistunut 28.4.2025. Muutosten toteuttaminen joka puolelle palvelua vie aikaa. Sivuilla voi esiintyä outouksia, jotka luultavasti korjaantuvat muutaman viikon kuluessa. Virheistä voi myös raportoida Kahvihuoneessa.
258 439 000 m³ <br />0,258 km³ <br />258 439 000 000 l <br />
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Kulovesi on Kokemäenjoen vesistöön kuuluva Nokialla ja Sastamalassa sijaitseva järvi. Se on Suomen 100. suurin. Kulovesi on 57,5 metriä merenpinnan yläpuolella, kuten myöskin alajuoksun vesistö Rautavesi. Yläpuolella idässä on Nokianvirta ja pohjoisessa Siuronkoski, joka tuo järveen Ikaalisten reitin vedet.
Kuloveden valuma-alue on laaja ja veden vaihtuvuus nopeaa. Valuma-alueella sijaitsee runsaasti peltoa, joka näkyy vedenlaadussa kohonneena ravinnetasona. Vedenlaatu määräytyy nykyisin pitkälti Nokianvirrasta tulevan veden laadun mukaan. Kuloveden vesi on sameahko ja lievästi ruskeaa, mutta happamuustaso on normaali. Lievä rehevyys aiheuttaa leväsamennusta ja ajoittain sinileväkukintoja. (Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry)
Vesistön tila on pitkällä aikavälillä parantunut kuormituskevennyksen ansiosta. Kuloveden vedenlaatu on parhaimmillaan hyvä ja heikoimmillaan vain välttävä. Kokonaisarvioksi vedenlaadun voidaan sanoa olevan tyydyttävää. (Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry)
Klorofylli a:n ja kokonaisfosforin pitoisuudet (μg/l) veden pintakerroksessa (0-2 m) Kulovedellä kasvukauden keskiarvona v. 1990-2014. Kulovesi on tyypitelty keskikokoiseksi humusjärveksi (Kh), jossa hyvän vedenlaadun saavuttamiseksi klorofylli a:n pitoisuuden tulee olla alle 11 μg/l ja kokonaisfosforin alle 28 μg/l.
Järven syvänteissä esiintyy happikatoa (0 mg/l) loppukesäisin. Kesäniemen syvänteessä happikatoa esiintyy koko alusvedessä eli noin 20 m syvyydeltä pohjaan (36 m). Kelmetsaaren syvänteessä (36 m) esiintyy alusvedessä pääasiallisesti happivajetta (alle 5 mg/l). Sen sijaan pohjanläheisessä vedessä esiintyy myös happikatoa.
Järvellä on tehty koekalastusta vuonna 2008. Särkikalojen osuudeksi saatiin noin 50 % koko kalasaaliin painosta. Lisäksi järvellä on tehty muun muassa pienialaista ruoppausta ja venerantojen vesikasvillisuuden niittoja.
Yhdessä Rautaveden kanssa Kulovesi muodostaa yhden maamme parhaista kuhanpyyntialueista. Kuloveden merkittävämpiä saaliskaloja ovat myös sulkava, hauki, ahven, särki ja toutain. Järvellä tavataan myös siikaa, lahnaa ja kuoretta.
Kuloveden rannalla sijaitsevat Nokian kylät Siuro ja Suoniemi sekä Sastamalan Karkunkylä, Kutala ja Tyrisevä.
Sivua on viimeksi muutettu 23. helmikuuta 2022 kello 15.32.