Jokijärvi (35.771.1.009)
Jokijärvi on keskikokoinen järvi Kokemäenjoki (35) -päävesistössä.
HUOM! Järvi-meriwikin ulkoasu on uudistunut 28.4.2025. Muutosten toteuttaminen joka puolelle palvelua vie aikaa. Sivuilla voi esiintyä outouksia, jotka luultavasti korjaantuvat muutaman viikon kuluessa. Virheistä voi myös raportoida Kahvihuoneessa.
5 120 m <br />
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Jokijärvi sijaitsee Hämeenlinnan Hauholla noin 10km Hauhon taajamasta luoteeseen. Järvellä on pinta-alaa 69,7ha ja syvyyttä 0,9m.
Järveltä on otettu veden laatu näytteitä yhteensä viisi kertaa vuosien 1983-2006 aikana. Näytteenottajina ovat toimineet Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys sekä Uudenmaan ja Pirkanmaan ELY-keskukset. Näytteet otettiin 0,4-0,5m syvyydeltä.
Mittaustulosten perusteella järven veden laatu on vaihdellut voimakkaasti mittausaikana. Hapen kyllästysaste on ollut heikoimmillaan vuonna 2006, jolloin se oli vain 5% ja korkeimmillaan vuonna 1985, jolloin se oli jopa 114%. Kokonaisfosforipitoisuus on ollut pienimmillään vuoden 1986 kesänä, jolloin se oli 27µg/l. Muulloin pitoisuus on vaihdellut 57-76µg/l välillä. Kokonaistypen pitoisuus on puolestaan vaihdellut 640-2700µg/l välillä, josta paras arvo (pienin) mitattiin vuoden 1986 kesänä. Näkösyvyys on ollut alle kaikissa mittauksissa 1m.
Vähäisten mittaustulosten perusteella järvi on rehevöitynyt. Veden laatu voidaan luokitella välttäväksi, kun kokonaisfosforipitoisuus on 50-100µg/l.
Järvi on suojeltu Natura-2000 alue. Alue on suojeltu luonnonsuojelulailla ja vesilailla.
Järvi on tärkeä muuttolintujen levähdysalue ja valtakunnallisesti arvokas lintuvesi. Järvellä on tavattavissa useita uhanalaisia ja vaarantuneita lintulajeja lintudirektiivin liitteestä I ja luontodirektiivin liitteestä II. Esimerkki laji on rauhoitettu isolampisukeltaja. Alueen linnustoa heikentävät toimet on kielletty.
Järven rannoilla on lisäksi luontodirektiivissä mainittuja luontotyyppejä, kuten vaihettumissoita.
Hämeen Sanomien vuoden 2004 uutinen Jokijärven suojelualueesta