Luodonjärvi (99.110.1.001)
Luodonjärvi, Larsmosjön on iso järvi Varsinainen Perämeri (99) -päävesistössä. Luodonjärvi, Larsmosjön on Pohjanmaan maakuntajärvi.
HUOM! Järvi-meriwikin ulkoasu on uudistunut 28.4.2025. Muutosten toteuttaminen joka puolelle palvelua vie aikaa. Sivuilla voi esiintyä outouksia, jotka luultavasti korjaantuvat muutaman viikon kuluessa. Virheistä voi myös raportoida Kahvihuoneessa.
Luodonjärvi, Larsmosjön on iso järvi Varsinainen Perämeri (99) -päävesistössä. Luodonjärvi, Larsmosjön on Pohjanmaan maakuntajärvi.
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Luodonjärvi (ruots. Larsmosjön) on Pohjanmaan maakunnan suurin järvi, 68 km². Se pengerrettiin merenlahdista 1960-luvulla raakaveden saannin turvaamiseksi. Sen vettä käyttävät etenkin Pietarsaaren kaupunki ja UPM-Kymmene. Suomen järvien pinta-alatilastossa se on sijalla 62. Tekojärvistä se on kolmanneksi suurin Lokan ja Porttipahdan jälkeen.
Pohjanmaan maakunnan suurimmat luonnonjärvet ovat Hinjärv (7,9 km²), Härkmerifjärden (5,0 km²) ja Karperöfjärden (3,2 km²). Kivi- ja Levalammen tekojärvi (8,3 km²) sijaitsee Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien rajalla.
Luodon-Öjanjärveen laskee neljä jokea: Ähtävänjoki, Kruunupyynjoki, Purmonjoki ja Kovjoki. Valuma-alue on siten melko suuri, noin 4300 km². Järven keskisyvyys on 2,6 m ja maksimisyvyys 10 m.
Luodonjärvi on yhteydessä samoin 1960-luvulla rakennettuun, pienempään Öjanjärveen Kruunupyynjoen ja 400 metriä pitkän kanavan kautta. Säännöstelyllä järvien pinta pidetään 10–20 cm merenpinnan N60-tason yläpuolella. Luodonjärven vedenkorkeutta mitataan jatkuvatoimisesti Storströmmenin mareografilla. Tavallinen kansalainen voi käydä lukemassa vedenpinnankorkeuden mittaasteikoista, joita sijaitsee Hickarössä, Gertrudsin sillalla, Ähtävänjoen ja Purmonjoen suulla. Kruunupyyn puolella on myös yksi asteikko Hästössä.
Luodonjärven vesi on erittäin humuspitoista ja hapanta. Sitä uhkaavat happamoituminen ja myös rehevöityminen. Järven tila on tyydyttävä.
Luodonjärveltä on satunnaisia havaintoja sinileväkukinnoista.
Luodonjärvessä tavataan lahnaa, haukea, ahvenia, kuhaa, särkeä, säynävää, muikkua, salakkaa, taimenta, siikaa, kirjolohta, kiiskeä ja madetta. Paikallisten kalastajien mielestä järvessä on liikaa ns. roskakalaa. Järven vuotuisten kalansaaliiden arvioidaan vaihtelevan 24 000 - 88 000 kg välillä. Luodonjärven ja meren välille on rakennettu kalaportaat Storströmmen kohdalle.
Luodonjärven alue on loistavaa lintualuetta. Alueella on tavattu mm. selkälokki, naurulokki, kuikka, ruskosuohaukka ja kaulushaikara. Linnustollisesti rikas Hällörsfjärden-Mossaviken kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Järven lähistöllä sijaitsee myös viisi muuta Naturaan sisällytettyä aluetta.
Luodonjärvi on valittu Pohjanmaan maakuntajärveksi. Järven rannoista on rakennettu noin 20 % ja veneliikenne on vilkasta. Veneilyä varten järveltä löytyy noin 60 km viitoitettua veneväylää ja yli kymmennen paikan venesatamia on 15 kpl. Lisäksi Luodonjärven rannoilla on yli 10 yleistä uimarantaa, useita kahviloita, ravintoloita ja leirintäalueita. Järvi on erittäin merkittävä virkistys- ja ammattikalastus kohde. Vuosittain järvellä käy harrastamassa virkistyskalstusta arviolta 6 000 - 7 000 henkeä. Ammattikalastajia toimii järvellä kymmenkunta.
Sivua on viimeksi muutettu 7. huhtikuuta 2022 kello 10.37.