Ero sivun ”Katumajärvi (35.236.1.001)/Katumajärvi-info/Ohjeet ja neuvot” versioiden välillä
p |
p (Molindho siirsi sivun Katumajärvi (35.236.1.001)/Järvibarometri/Ohjeet ja neuvot uudelle nimelle Katumajärvi (35.236.1.001)/Katumajärvi-info/Ohjeet ja neuvot) |
(ei mitään eroa)
|
Versio 13. elokuuta 2024 kello 08.57
Tämä on Katumajärvibarometrin apusivu, johon kerätään vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sekä ohjeita ja neuvoja barometrin käyttöön ja siihen, miten esimerkiksi SINÄ voit osallistua siellä näkyvien tietojen tuottamiseen. Sivu täydentyy sitä mukaa kun saamme palautetta.
Miten Järvibarometri toimii?
Katumajärvibarometri on Järvi-meriwikin laajennus, joka toimii Katumajärven järvisivun alasivuna. Katumajärven suojeluyhdistys on valinnut barometriin näytettäväksi mittarit, jotka kuvaavat mahdollisimman hyvin järveä ja sen tilaa. Tulevaisuudessa samanlaisia järvibarometreja voidaan ottaa käyttöön myös muille järville, joilla on aktiivinen suojeluyhdistys.
Suuri osa mittareiden taustalla olevista tuloksista on peräisin Katumajärven virallisista vedenlaadun mittauksista ja ne päivittyvät suoraan Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämästä tietojärjestelmästä aina kun uusia tuloksia on saatavilla. Vedenkorkeutta mitataan Idänpään automaattiasemalla kerran päivässä. Sen sijaan erityisesti sinilevätilanteen ja pintaveden lämpötilan seuraamiseen tarvitaan kaikkien apua.
Miten voin aloittaa havaintojen tekemisen?
Helpoimpia havaintoja tehdä ovat pintaveden lämpötila ja sinilevätilanteen silmämääräinen arviointi. Ensimmäiseen tarvitaan vesilämpömittari, jälkimmäiseen ei sitäkään.
Jos haluat, että havaintosi tulevat mukaan järvibarometriin ja hyödyttävät muita vesistön käyttäjiä sekä Katumajärven hyvinvoinnin puolesta työskenteleviä, tallenna havaintosi Järvi-meriwikiin.
Helpoimmin havainnon tallentaminen onnistuu Havaintolähetin avulla. Sillä voit lisätä havaintoja mistä tahansa ja myös ilman kirjautumista.
Jos aiot ryhtyä edes hieman aktiivisemmaksi kansalaistieteilijäksi, kannattaa kuitenkin rekisteröityä Järvi-meriwikiin. Kirjautuminen vaaditaan, jos haluat lisätä havaintoja tai havaintopaikkoja Järvi-meriwikissä ja Havaintolähetissä kirjautuneet käyttäjät pääsevät hyppäämään suoraan usein päivittämilleen havaintopaikoille.
Mikä on havaintopaikka?
Järvi-meriwikissä kaikki havainnot liitetään aina johonkin havaintopaikkaan. Se lisää yksittäisen havainnon merkitystä, sillä se muodostaa aikasarjan ja arkiston paikan muiden havaintojen kanssa.
Katumajärvelle on luotu valmiiksi havaintopaikkoja, muun muassa kaikille uimarannoille. Tällaiselle paikalle kuka tahansa voi lisätä havainnon esimerkiksi uimareissun yhteydessä.
Kuka tahansa voi myös luoda uuden paikan. Uusi paikka luodaan joko Havaintolähetin avulla tai Katumajärven järvisivun kartan alta löytyvällä Lisää uusi paikka -linkillä.
Osa havaintopaikoista on merkitty viranomaisen, asiantuntijan tai kokeneen käyttäjän ylläpitämiksi. Niihin voivat lisätä havaintoja vain käyttäjät, joilla on tarvittavat oikeudet, ja ne on kartoilla merkitty värillisillä reunaviivoilla.
Miten saan lisättyä tapahtuman?
Katumajärvibarometrin Tapahtumat-osiossa julkaistaan ajankohtaisia järveen liittyviä tapahtumia. Ne ovat Katumajärven suojeluyhdistyksen keräämiä ja valitsemia. Jos sinä järjestät tapahtumaa tai tiedät tapahtumasta, joka mielestäsi sopisi Katumajärvibarometriin, lähetä sähköpostia suojeluyhdistykselle: katumajarvi (a) gmail.com.
Mitä muuta voin tehdä Järvi-meriwikissä?
Havaintojen tekemisen ja tallentamisen lisäksi Järvi-meriwikissä voit myös kirjoittaa Katumajärvestä tai jostain muusta sinulle tärkeästä lähivedestäsi. Jokaisella Suomen järvellä on oma sivunsa, ja sillä järven esittelyteksti, jonka editoimiseen sinä voit osallistua, kunhan käytät wikiä kirjautuneena.
Jokaisella järvellä on myös keskustelupalsta, jossa voi esimerkiksi keskustella järven tilasta, kysyä neuvoa tai ihmetellä outoa havaintoa.