Ero sivun ”Pitkäsjärvi (56.003.1.004)” versioiden välillä
Rivi 2: | Rivi 2: | ||
==Järven erityispiirteet== | ==Järven erityispiirteet== | ||
− | Pitkäsjärvi sijaitsee Raahessa Piehinkijoen latvoilla. Se on noin 900 metriä pitkä ja 250 metriä leveä suojärvi, jonka korkeus 102,7 metriä merenpinnasta. Vesi on ruskeaa ja näkyvyys vedessä on tuskin puolta metriä. Lähes luonnontilassa oleva Pitkäsjärvi kuuluu Pitkäsnevan Natura-suojelualueeseen. Järven eteläpuolen soita on aikoinaan ojitettu, mutta nyt ojia on tukittu. Kesällä 2011 talkoolaiset tukkivat alueella ojia ja kunnostivat lähteitä. Myöhemmin ojia on tukittu kaivinkoneella. Vielä 1950-luvun kartoissa järvi on nimellä Pitkäisjärvi. | + | Pitkäsjärvi sijaitsee Raahessa Piehinkijoen latvoilla. Se on noin 900 metriä pitkä ja 250 metriä leveä suojärvi, jonka korkeus 102,7 metriä merenpinnasta. Vesi on ruskeaa ja näkyvyys vedessä on tuskin puolta metriä. Järven keskisyvyys on alle 1,5 metriä ja pohja on mutaa. Lähes luonnontilassa oleva Pitkäsjärvi kuuluu Pitkäsnevan Natura-suojelualueeseen. Järven eteläpuolen soita on aikoinaan ojitettu, mutta nyt ojia on tukittu. Kesällä 2011 talkoolaiset tukkivat alueella ojia ja kunnostivat lähteitä. Myöhemmin ojia on tukittu kaivinkoneella. Vielä 1950-luvun kartoissa järvi on nimellä Pitkäisjärvi. |
Pitkäsjärvestä 250 metriä etelään sijaitsee Pitkäslähde. Se on erikoinen lähdekumpumuodostuma, joita on vain muutama Suomessa. Lähde sijatsee noin kolme metriä ympäröivää rämettä korkeammalla ja on halkaisijaltaan 4-5 metriä. Lähde on ainakin kolme metriä syvä ja vesi on kirkasta. Pohjalla runsaasti isonäkinsammalta. Lähtestä lähtee pieni laskuoja itään ja sen varrella kasvaa maariankämmekkää ja suo-ohdaketta. | Pitkäsjärvestä 250 metriä etelään sijaitsee Pitkäslähde. Se on erikoinen lähdekumpumuodostuma, joita on vain muutama Suomessa. Lähde sijatsee noin kolme metriä ympäröivää rämettä korkeammalla ja on halkaisijaltaan 4-5 metriä. Lähde on ainakin kolme metriä syvä ja vesi on kirkasta. Pohjalla runsaasti isonäkinsammalta. Lähtestä lähtee pieni laskuoja itään ja sen varrella kasvaa maariankämmekkää ja suo-ohdaketta. |
Versio 18. joulukuuta 2016 kello 18.04
Järvi
Nimi: Pitkäsjärvi
Järvinumero: 56.003.1.004
Vesistöalue: Haarainlammen alue (56.003)
Päävesistö: Piehinkijoki (56)
Perustiedot
Pinta-ala: 20,87 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 2,29 km2 290 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Raahe
Maakunta: Pohjois-Pohjanmaan maakunta
ELY-keskus: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Oulujoen-Iijoen vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Pitkäsjärvi sijaitsee Raahessa Piehinkijoen latvoilla. Se on noin 900 metriä pitkä ja 250 metriä leveä suojärvi, jonka korkeus 102,7 metriä merenpinnasta. Vesi on ruskeaa ja näkyvyys vedessä on tuskin puolta metriä. Järven keskisyvyys on alle 1,5 metriä ja pohja on mutaa. Lähes luonnontilassa oleva Pitkäsjärvi kuuluu Pitkäsnevan Natura-suojelualueeseen. Järven eteläpuolen soita on aikoinaan ojitettu, mutta nyt ojia on tukittu. Kesällä 2011 talkoolaiset tukkivat alueella ojia ja kunnostivat lähteitä. Myöhemmin ojia on tukittu kaivinkoneella. Vielä 1950-luvun kartoissa järvi on nimellä Pitkäisjärvi.
Pitkäsjärvestä 250 metriä etelään sijaitsee Pitkäslähde. Se on erikoinen lähdekumpumuodostuma, joita on vain muutama Suomessa. Lähde sijatsee noin kolme metriä ympäröivää rämettä korkeammalla ja on halkaisijaltaan 4-5 metriä. Lähde on ainakin kolme metriä syvä ja vesi on kirkasta. Pohjalla runsaasti isonäkinsammalta. Lähtestä lähtee pieni laskuoja itään ja sen varrella kasvaa maariankämmekkää ja suo-ohdaketta.
Nykytila ja suojelu
Pitkäsjärvi kuuluu Natura suojelualueeseen ja sijaitsee Metsähallituksen mailla.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Asutus ja vesistön käyttötavat
Järven rannoilla ei ole asutusta ja lähimpään vapaa-ajan asutoon on yli kilometri.