Ero sivun ”Iso Kukkojärvi (35.757.1.001)” versioiden välillä
Rivi 3: | Rivi 3: | ||
==Järven erityispiirteet== | ==Järven erityispiirteet== | ||
− | Iso Kukkojärvi sijaitsee Lopenselän luoteispuolella ja laskee vetensä Ulpukkaojaa pitkin Kukkolahteen. Vähä Kukkojärven vedet laskevat Ison Kukkojärven itäosaan. Valuma-alue on järven tilavuuteen nähden varsin pieni, ja veden vaihtuvuus onkin siksi hidasta. Valuma-alue on pääosin metsämaastoa, mutta myös suota sijaitsee valuma-alueella jonkin verran. Peltoa ja haja-asutusta on valuma-alueella vain vähän, joten kuormituspaine jää pieneksi. | + | Iso Kukkojärvi sijaitsee Lopenselän luoteispuolella ja laskee vetensä Ulpukkaojaa pitkin Kukkolahteen. [[Vähä Kukkojärvi (35.757.1.002)|Vähä Kukkojärven]] vedet laskevat Ison Kukkojärven itäosaan. Valuma-alue on järven tilavuuteen nähden varsin pieni, ja veden vaihtuvuus onkin siksi hidasta. Valuma-alue on pääosin metsämaastoa, mutta myös suota sijaitsee valuma-alueella jonkin verran. Peltoa ja haja-asutusta on valuma-alueella vain vähän, joten kuormituspaine jää pieneksi. |
Maksimisyvyys: 17,8 m | Maksimisyvyys: 17,8 m |
Nykyinen versio 18. marraskuuta 2015 kello 14.52
Järvi
Nimi: Iso Kukkojärvi
Järvinumero: 35.757.1.001
Vesistöalue: Ulpukkaojan valuma-alue (35.757)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 45,42 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 6,4 km6 400 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Orivesi (kunta)
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Iso Kukkojärvi sijaitsee Lopenselän luoteispuolella ja laskee vetensä Ulpukkaojaa pitkin Kukkolahteen. Vähä Kukkojärven vedet laskevat Ison Kukkojärven itäosaan. Valuma-alue on järven tilavuuteen nähden varsin pieni, ja veden vaihtuvuus onkin siksi hidasta. Valuma-alue on pääosin metsämaastoa, mutta myös suota sijaitsee valuma-alueella jonkin verran. Peltoa ja haja-asutusta on valuma-alueella vain vähän, joten kuormituspaine jää pieneksi.
Maksimisyvyys: 17,8 m
Veden keskiviipymä: 764 vrk (noin 2 v)
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys
Nykytila ja suojelu
Ison Kukkojärven vedenlaatua on tutkittu vuosina 1983 ja 1995.
Ison Kukkojärven vesi on kirkasta, lähes väritöntä ja melko vähähumuksista. Kemiallisen hapenkulutuksen perusteella humusleima on kohtalainen. Vesi on melko vähäisestä humusleimasta huolimatta lievästi hapanta. Puskurikyky on vaihdellut välttävästä tyydyttävään. Veden sähkönjohtavuudet ja kloridipitoisuudet ovat olleet alhaiset.
Ison Kukkojärven rehevyystaso on varsin alhainen. Typpipitoisuudet ovat olleet luonnontilaisille järvivesille ominaiset. Fosforipitoisuudet ovat vaihdelleet karujen vesien raja-arvon (12 µg/l) molemmin puolin. Kokonaisuutena Iso Kukkojärvi voidaan kuitenkin luokitella karuksi. Ison Kukkojärven vedenlaatua on tutkittu vain talvella, mutta rehevyystaso ei todennäköisesti nouse kesälläkään voimakkaasti, kun huomioidaan valuma-alueen luonne.
Happitilanne on ollut tutkittuina ajankohtina erittäin hyvä. Järven melko suojainen sijainti ja veden hidas vaihtuvuus edesauttavat kerrosteisuuden muodostumista, mikä puolestaan altistaa järven happitalouden häiriöille. Hapen kuluminen on kuitenkin humuksen vähyyden sekä alhaisen rehevyystason ansiosta hidasta, mikä puolestaan helpottaa happitaloutta.
Ison Kukkojärven vesi soveltuu virkistyskäyttöön erinomaisesti. Vesi on kirkasta, lähes väritöntä ja vähähumuksista. Myös rehevyystaso on alhainen, eikä happitalouden häiriöitä ole esiintynyt.
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys, 2015