Ero sivun ”Koulujen lähivedet/Näin osallistutte” versioiden välillä
p (Molindho siirsi sivun Koulujen lähivedet/Näin osallistut uudelle nimelle Koulujen lähivedet/Näin osallistutte luomatta ohjausta) |
Versio 7. lokakuuta 2024 kello 08.06
Osallistuminen Koulujen lähivedet -haasteeseen on helppoa. Valitkaa vain havaintopaikka läheisen järven, joen tai merialueen rannalta, ja aloittakaa havainnointi. Havainnot tulevat osaksi haastetta, kun käytätte aina #koulujenlähivedet aihetunnistetta havaintoja tallentaessa.
Valitse havaintopaikka
Havaintoja voi tehdä rannalta, laiturilta tai veneestä miltä tahansa järveltä, joelta tai merialueelta. Valitkaa paikka tai paikkoja, joissa on helppoa ja turvallista käydä. Jos mittaatte veden näkösyvyyttä, on havaintopaikalla oltava tarpeeksi syvää.
Järvi-meriwikissä on paljon havaintopaikkoja valmiiksi. Osa on viranomaisten tai asiantuntijoiden ylläpitämiä, joihin muut eivät voi tallentaa, mutta suuri osa on kaikille avoimia havaintopaikkoja. Koulut ja päiväkodit voivat joko perustaa oman paikan tai tehdä havaintoja jo valmiina oleville havaintopaikoille. Uusi havaintopaikka luodaan automaattisesti, kun tallennatte ensimmäiset havaintonne Havaintolähetti-verkkosovelluksella.
Tee havaintoja
Havaintoja kannattaa tehdä mieluummin säännöllisesti samalta paikalta kuin satunnaisesti eri puolilta vesistöä. Järvi-meriwikissä havaintopaikoille muodostuu havaintosarjoja, jotka kertovat paremmin vesistön tilan muutoksista kuin yksittäiset havainnot eri paikoista.
Useita havaintoja, kuten sinilevätilannetta, roskaisuutta ja vesiruton tai meduusojen esiintymistä, voi tehdä silmämääräisesti ilman välineitä. Lämpötilan mittaamiseen riittää edullinen kylpylämpömittari ja näkösyvyysmittarin eli secchi-levyn voi rakentaa itse.
Suomen rotarit ylläpitävät verkkokauppaa, josta voi tilata Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja rotarien suunnitteleman "vesirepun", joka sisältää välineitä ja reagensseja ohjeineen yksinkertaisten vedenlaatututkimusten tekemiseen.
Tallenna havainnot
Havainnot tallennetaan helpoiten Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulle. Se toimii selaimessa niin tietokoneella kuin älypuhelimellakin.
Havaintolähettiä voi käyttää joko kirjautuneena tai vierailijana. Kirjautumista varten on luotava tunnukset Järvi-meriwiki-palveluun. Järvi-meriwikin käyttäjätunnusta tarvitaan myös, jos halutaan poistaa tai korjata jo tallennettua havaintoa. Se onnistuu kirjautuneilta käyttäjiltä virheellisen havainnon havaintopaikkasivulla.
HUOM! Muistakaa käyttää aihetunnistetta #koulujenlähivedet joka kerta, kun tallennatte havaintoja. Se sitoo yksittäiset havainnot osaksi Koulujen lähivedet -haastetta. Aihetunniste syötetään Havaintolähetissa. Havaintolähetin käytöstä Koulujen lähivedet -hankkeessa on olemassa tarkempi ohje.