Ero sivun ”Kylänjärvi (18.043.1.006)” versioiden välillä
(ei mitään eroa)
|
Nykyinen versio 27. heinäkuuta 2011 kello 12.45
Järvi
Nimi: Kylänjärvi
Järvinumero: 18.043.1.006
Vesistöalue: Puujoen valuma-alue (18.043)
Päävesistö: Porvoonjoki (18)
Perustiedot
Pinta-ala: 24,5 ha
Syvyys: 2,6 m
Keskisyvyys: 1,78 m
Tilavuus: 435 200 m³4,352e-4 km³ <br />435 200 000 l <br />
Rantaviiva: 2,02 km2 020 m <br />
Korkeustaso: 67,3 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Orimattila
Maakunta: Päijät-Hämeen maakunta
ELY-keskus: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Kylänjärvi on pinta-alaltaan pieni ja matala järvi, jonka valuma-alue on melko pieni. Kylänjärvi sijaitsee Puujoen vesistöalueen (18.043) latvoilla, ja se saa vesiä idän ja etelän suunnasta Pahoiltajärviltä ja Ylemmäisjärvestä sekä järven itäpuolelta peltojen läpi tulevasta ojasta. Kylänjärvi laskee Puujokea pitkin Mustajokeen ja edelleen Porvoonjokeen.
Kylänjarvi on lievasti ruskeavetinen, sähkönjohtavuus on hieman luonnontilaista suurempi
ja orgaanisen aineen määrä (COD) vedessä on kohtalainen. Vesi on toisinaan sameahkoa
ja kiintoaineen määrä kohtalaisen suuri.
Kylänjarvi karsii liiallisen rehevyyden tuottamista ongelmista, joita ovat huono happitilanne,sinileväkukinnat seka mataloituminen ja umpeenkasvu. Happitilanne on talvisin huono, mutta kesäisin matala järvi ei kerrostu ja happitilanne pysyy siksi hyvana. Voimakas levätuotanto aiheuttaa kesaaikana toisinaan hapen ylikyllästystä. Samoin pHarvo on kohonnut ajoittain arvoon 8-9, ja korkein mitattu arvo oli syksylla 2007 jopa 9,9.
Ravinnepitoisuudet ovat ilmentaneet selkeaa rehevyytta 1980-luvulta saakka, jolta ajalta mittaustuloksia oli saatavissa. Erityisesti fosforipitoisuus kasvaa usein kesalla verrattuna talviaikaisiin pitoisuuksiin, mika viittaa sisaiseen kuormitukseen.
Klorofyllipitoisuus on ollut jatkuvasti korkea, vaikka pitoisuuden vaihtelu on ollut varsin suurta. 1990-luvulla tehtyjen liukoisten ravinteiden mittausten perusteella jarvi nayttaa olevan typpirajoitteinen, silla liukoisen typen pitoisuudet olivat kesalla varsin pienia, kun taas liukoista fosforia oli viela mitattavia pitoisuuksia.
Järven itärannalla on yleinen uimaranta, joten jarven hygieenistä laatua seurataan säännöllisesti useita kertoja kesan aikana.
Järvessä on ollut ilmeisesti sinileväkukintoja lahes vuosittain jo melko pitkaan, mutta niita ei ole jarjestelmallisesti dokumentoitu. Vuoden 2007 heinäkuussa kukinnasta määritettiin Hämeen ympäristokeskuksessa lajit Microcystis sp. ja Anabaena spiroides ja vuoden 2006 syyskuussa Anabaena-suvun levia. Uimavesinäytteiden yhteydessä on tehty havainto sinilevakukinnasta myös elokuussa 2007.
Arja Palomäki: Elokuussa 2006 tapahtuneen viemäriputkirikon vaikutukset Orimattilan Kylänjärvessä, 2008
Nykytila ja suojelu
Vuonna 2006 tapahtuneen viemäriputhen vuoden jälkeen järven yleiskunto on romahtanut. Rehevöityminen on runsasta ja sinilevä on jokavuotinen vitsaus.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Päijät-Hämeen järvien kuormituksen vähentäminen -hankkeen toimesta Kylänjärvellä tehtiin koekalastus kesällä 2004. Koekalastussaaliista oli särkiä 64 %, ahvenia 34 % ja haukia 1,7 % (kalojen lukumäärä). Lisäksi saaliissa oli jonkin verran ruutanoita ja suutareita. Saaliin painon perusteella särkiä oli vain 42 %, kun taas isokokoisten kalojen osuus saaliin painosta oli lukumääräosuutta huomattavasti suurempi: haukia 13 %, ruutanoita 11 % ja suutareita 2 %. Ahvenen paino-osuus oli 31 %.
Kaloista tehtiin myös iänmäärityksiä, joiden tuloksena todettiin, että Kylänjärveä ei vaivaa useille Päijät-Hämeen järville ominainen kalan pienikasvuisuus (Vainio 2005). Särjen keskipituus oli 19,8cm ja ahvenen 11,5cm. Saaliiksi saatiin runsaasti myös kookkaampia kaloja. Haukikanta vaikutti koekalastuksen perusteella vahvalta (Latva 2007).
Kylänjärvellä tehtiin vesikasvillisuuskartoitus vuonna 2004. Valtalajeja olivat melko rehevien olosuhteiden kasvit, kuten leveäosmankäämi, kurjenmiekka, ulpukka ja uistinvita. Kylänjärvi on vesikasvillisuuteen perustuvalta tyypiltään runsasravinteinen. Kasvillisuudessa esiintyy runsaasti eutrofisia ja mesotrofisia lajeja (Noko 2007).
Arja Palomäki: Elokuussa 2006 tapahtuneen viemäriputkirikon vaikutukset Orimattilan Kylänjärvessä, 2008
Asutus ja vesistön käyttötavat
Tositarinat
Viemäriputki kulki järven eteläpään alitse, ja putkeen tehtiin lisäpainotuksia 9.- 11.8.2006. Ilmeisesti tässä yhteydessä putkeen tuli vuoto. Se sijaitsi järven lounaisrannalla umpeenkasvaneella luhtamaisella alueella. Vuoto huomattiin 20. elokuuta, ja putki suljettiin 30. elokuuta. Putkelle tehtiin koeponnistus 31. elokuuta vuotokohdan tarkentamiseksi, ja se korjattiin 5. syyskuuta. Ennen viemäriputken sulkemista jätevettä ehti vuotaa Kylänjärveen noin kolmen viikon ajan.