Ero sivun ”Hauhonselkä (35.772.1.001)” versioiden välillä
Rivi 11: | Rivi 11: | ||
Hauhonselkä kuuluu järvityypiltään keskikokoisiin humusjärviin. Hauhonselkä kärsii rehevöitymisestä ja sen ekologinen tila on tyydyttävä. Hauhonselälle rehevöitymisen myötä syntyneitä ongelmia ovat mm. sinileväkukinnat ja särkikalakannan runsastuminen. Järven rehevyystaso kohosi nykyiselle tasolleen 1990-luvun lopulla. Veden laadussa tapahtui samaan aikaan muitakin merkittäviä muutoksia, liittyen humuspitoisuuden lisääntymiseen ja näkösyvyyden heikkenemiseen. Syy muutoksiin liittyy valuma-alueen maankäyttöön. | Hauhonselkä kuuluu järvityypiltään keskikokoisiin humusjärviin. Hauhonselkä kärsii rehevöitymisestä ja sen ekologinen tila on tyydyttävä. Hauhonselälle rehevöitymisen myötä syntyneitä ongelmia ovat mm. sinileväkukinnat ja särkikalakannan runsastuminen. Järven rehevyystaso kohosi nykyiselle tasolleen 1990-luvun lopulla. Veden laadussa tapahtui samaan aikaan muitakin merkittäviä muutoksia, liittyen humuspitoisuuden lisääntymiseen ja näkösyvyyden heikkenemiseen. Syy muutoksiin liittyy valuma-alueen maankäyttöön. | ||
− | [http://koti.aina.net/~hauhontausta/kylayhdistys.htm Hauhontaustan kyläyhdistys] on ryhtynyt toimiin järven tilanteen korjaamiseksi. Kyläyhdistys käynnisti järven kunnostushankkeen, joka aloitettiin laatimalla järvelle ravinnekuormitusselvitys ja yleiskunnostussuunnitelma | + | [http://koti.aina.net/~hauhontausta/kylayhdistys.htm Hauhontaustan kyläyhdistys] on ryhtynyt toimiin järven tilanteen korjaamiseksi. Kyläyhdistys käynnisti järven kunnostushankkeen, joka aloitettiin laatimalla järvelle [http://www.kvvy.fi/vedenlaatu/julkaisut/hauhonselka_kunnostus.pdf ravinnekuormitusselvitys ja yleiskunnostussuunnitelma]. Tavoitteena on toteuttaa tulevaisuudessa valuma-alueella kuormitusta vähentäviä toimenpiteitä, joiden myötä järven rehevyystason odotetaan laskevan, ekologisen tilan kohentuvan ja virkistyskäyttöarvon kasvavan. |
==Kalat, linnut ja muu vesiluonto== | ==Kalat, linnut ja muu vesiluonto== |
Versio 17. huhtikuuta 2014 kello 12.00
Järvi
Nimi: Hauhonselkä
Järvinumero: 35.772.1.001
Vesistöalue: Hauhonselän alue (35.772)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 2 212,14 ha
Syvyys: 10 m
Keskisyvyys: 3,58 m
Tilavuus: 79 186 500 m³0,0792 km³ <br />79 186 500 000 l <br />
Rantaviiva: 63,29 km63 290 m <br />
Korkeustaso: 84,2 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Hämeenlinna
Maakunta: Kanta-Hämeen maakunta
ELY-keskus: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
21. marraskuu 2024 |
20. marraskuu 2024 |
Järven erityispiirteet
Hauhonselkä sijaitsee Hämeenlinnassa, Hauhon taajamassa. Järveä rajaa itäpuolella Kotkonharju, jonka rinteessä sijaitsee mm. idyllinen Hauhon kirkonkylän vanha keskusta. Hauhonselkä on pinta-alaltaan 22,12 km2, sen keskisyvyys on 3,6 metriä ja suurin syvyys 10 metriä. Hauhonselän pääsyvännealue sijaitsee järven pohjoisosassa. Järven eteläosa on kauttaaltaan matalaa aluetta.
Hauhonselän eteläosaan laskee vesiä Vuolujoen valuma-alueelta, jonka pinta-ala on noin 150 km2. Hauhonselän vedet laskevat Ilmoilanselkään yhdessä Hauhonselän yläpuolella sijaitsevan Iso-Roineen vesien kanssa. Iso-Roineelta tulevat vedet yhtyvät Hauhonselän vesiin lähellä luusuaa (Alvettulanjoki) ja kulkeutuvat oikovirtauksena Ilmoilanselkään.
Nykytila ja suojelu
Hauhonselkä kuuluu järvityypiltään keskikokoisiin humusjärviin. Hauhonselkä kärsii rehevöitymisestä ja sen ekologinen tila on tyydyttävä. Hauhonselälle rehevöitymisen myötä syntyneitä ongelmia ovat mm. sinileväkukinnat ja särkikalakannan runsastuminen. Järven rehevyystaso kohosi nykyiselle tasolleen 1990-luvun lopulla. Veden laadussa tapahtui samaan aikaan muitakin merkittäviä muutoksia, liittyen humuspitoisuuden lisääntymiseen ja näkösyvyyden heikkenemiseen. Syy muutoksiin liittyy valuma-alueen maankäyttöön.
Hauhontaustan kyläyhdistys on ryhtynyt toimiin järven tilanteen korjaamiseksi. Kyläyhdistys käynnisti järven kunnostushankkeen, joka aloitettiin laatimalla järvelle ravinnekuormitusselvitys ja yleiskunnostussuunnitelma. Tavoitteena on toteuttaa tulevaisuudessa valuma-alueella kuormitusta vähentäviä toimenpiteitä, joiden myötä järven rehevyystason odotetaan laskevan, ekologisen tilan kohentuvan ja virkistyskäyttöarvon kasvavan.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Asutus ja vesistön käyttötavat
Tarut ja tositarinat
Aiheesta muualla
- Hauhonselkä (ymparisto.fi)