Ero sivun ”Vaaksinjärvi (21.055.1.001)” versioiden välillä
Rivi 23: | Rivi 23: | ||
==Tarut ja tositarinat== | ==Tarut ja tositarinat== | ||
+ | Vaaksinjärvi on muodoltaan pyöreähkö ja syvä, ja sen uskotaankin syntyneen aikanaan meteorin iskusta. | ||
==Aiheesta muualla== | ==Aiheesta muualla== |
Versio 6. kesäkuuta 2016 kello 09.49
Järvi
Nimi: Vaaksinjärvi
Järvinumero: 21.055.1.001
Vesistöalue: Vaaksinojan valuma-alue (21.055)
Päävesistö: Vantaa (21)
Perustiedot
Pinta-ala: 47,45 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 4,67 km4 670 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Nurmijärvi (kunta)
Maakunta: Uudenmaan maakunta
ELY-keskus: Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Vaaksinjärvi sijaitsee Röykän taajaman itäpuolella. Pinta-alaltaan järvi on noin 47,5 hehtaaria. Vaaksinjärvi on Nurmijärven kunnan syvin järvi, jonka syvin kohta on 24 metriä.
Vaaksinjärven tyyppinä on pienet ja keskikokoiset vähähumuksiset järvet (Vh). Järven ekologinen luokka on erinomainen sekä vuoden 2008 että 2013 luokituksen mukaan. Järven fysikaalis-kemiallinen tila ja biologisten tekijöiden luokitus on niin ikään erinomainen vuoden 2013 luokituksessa. Vaaksinjärven ekologinen tavoitetila on saavutettu.
Nykytila ja suojelu
Vuosina 1989–2013 kasvukaudella mitattu näkösyvyyden keskiarvo oli 3 metriä. Järven vesi on vaaleata ja sisältää vähän happea kuluttavaa ainesta. Alusveteen syntyy kuitenkin kesäisin ja talvisin hapen vajausta. Vaaksinjärvessä hapen kuluminen on luontainen, pohjan muodosta johtuva ilmiö eikä johdu liikakuormituksesta. Järven syvyyssuhteista johtuen lisäkuormitusta tulee kuitenkin välttää, jottei alusveden happitilanne huonone.
Vaaksinjärvi on niukkatuottoinen ja Vaaksinjärven ekologinen tila on luokiteltu erinomaiseksi (Uudenmaan ELY-keskus 2013). A-klorofyllipitoisuuden ja päällysveden avovesikauden kokonaisfosforipitoisuuden perusteella Vaaksinjärvi on karu eli vähäravinteinen. Levätuotantoa rajoittava ravinne on fosfori. Järven puskurikyky on tyydyttävä-hyvä.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Vuoden 2012 kasviplanktontutkimuksen perusteella järven tila oli hyvä, sillä lajisto oli monipuolista ja edusti niukkaravinteisen vesistön lajistoa. Muutoksia kasviplanktonlajistossa ei voitu tutkia, sillä aiempia tutkimustuloksia ei ollut saatavilla (Keskitalo 2012).
Asutus ja vesistön käyttötavat
Järven rannoilla on tiheää loma-asutusta, joka ei ole liittynyt keskitettyyn vedenjakeluun eikä viemäröintiin.
Vaaksinjärvellä on yksi kunnan uimaranta (Vaaksin uimapaikka) järven lounaisosassa.
Seuranta ja tarkkailu
Vaaksinjärvi kuuluu Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen Nurmijärven järvien seurantaohjelmaan. Järven fysikaalis-kemiallista tilaa tutkitaan kahdesti vuodessa, kevättalvella ja loppukesällä, otettavista vesinäytteistä. Lisäksi järven kasviplanktonia tutkitaan kolmen vuoden välein. Kasviplanktonseurannasta vastaa Uudenmaan Ely-keskus ja näytteet ottaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskus. Viimeksi Vaaksinjärven kasviplanktonia on tutkittu elokuussa 2015.
Tarut ja tositarinat
Vaaksinjärvi on muodoltaan pyöreähkö ja syvä, ja sen uskotaankin syntyneen aikanaan meteorin iskusta.
Aiheesta muualla
Julkaisut
Nurmijärven järvien veden laatu 2014-2015 (Keski-Uudenmaan ympäristökeskus 2016)