Kaurisjärvi (35.311.1.057)
Järvi
Nimi: Kaurisjärvi
Järvinumero: 35.311.1.057
Vesistöalue: Näsijärven lähialue (35.311)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 8,98 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 1,74 km1 740 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Ylöjärvi
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Kaurisjärvi sijaitsee Näsijärven Mutalanlahden länsipuolella ja laskee vetensä Näsijärven Kaskilahteen Himotunjärven ja Myllylammin kautta. Kaurisjärveen laskevat Kotamusjärven ja Taikinalammin vedet. Valuma-alue on soiden pistomaa metsämaata ja Kaurisjärven pohjoispään rannat ovat voimakkaasti soistuneet. Järven eteläosan rannoilla sijaitsee peruskartan mukaan muutama mökki.
Maksimisyvyys: 8,7 m
Veden keskiviipymä: 198 vrk
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys
Nykytila ja suojelu
Kaurisjärven vedenlaatua on tutkittu vuosina 1989 ja 2001.
Valuma-alueella sijaitsevien soiden runsaus on nähtävissä Kaurisjärven vedenlaadussa erittäin voimakkaana humusleimana. Kaurisjärvi on peruslaadultaan hapan humusjärvi. Happamuustaso on alhainen ja puskurikyky happamoitumista vastaan on heikko. Kaurisjärven kohdalla voidaan jo puhua happamoituneesta järvestä. Veden happamuustaso on rapujen kannalta jo alle kriittisen tason, sillä ravuille soveltuvan veden pH:n tulisi suositusten mukaan olla yli 6,0. Alhainen happamuustaso asettaa jo rajoituksia kalastollekin. Kalalajisto rajoittuneekin hyvin happamuutta sietäviin lajeihin, kuten ahveneen ja haukeen.
Ravinnetaso on hiukan luonnontasoa korkeampi. Veden fosforipitoisuus oli molempina tutkittuina ajankohtina lievästi reheville vesille ominainen. Näin tummavetisessä järvessä lievä ravinnetason nousu ei aiheuta merkittäviä leväkukintoja valon määrän rajoittaessa levätuotantoa. Happitilanne oli molempina tutkittuina ajankohtina hyvä.
Kaurisjärven vedenlaatu on tyydyttävällä tasolla. Vedenlaatua heikentävät veden happamuus, erittäin korkea humusleima ja lievä rehevyys. Kalavetenä Kaurisjärvi on vain välttävällä tasolla veden happamuudesta johtuen.
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys, 2007