Omenojärvi (24.063.1.003)
Järvi
Nimi: Omenojärvi
Järvinumero: 24.063.1.003
Vesistöalue: Huitinjoen valuma-alue (24.063)
Päävesistö: Kiskonjoki - Perniönjoki (24)
Perustiedot
Pinta-ala: 175,08 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 5,66 km5 660 m <br />
Korkeustaso: 66,1 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Salo
Maakunta: Varsinais-Suomen maakunta
ELY-keskus: Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Nykytila ja suojelu
Omenojärvi on pintavesityypiltään runsasravinteinen järvi, jonka ekologinen tila on vuoden 2013 määrityksen mukaan tyydyttävä. Järvi on hyvin matala, sen keskisyvyys on alle metrin. Veden kokonaisfosforipitoisuudet ovat olleet erittäin suuria varsinkin kesällä. Kokonaistyppipitoisuuksien vaihtelu on ollut ajoittain suurta kesäkaudella. Planktonlevien määrään verrannollinen a-klorofyllipitoisuus on ollut jatkuvasti suuri ja ajoittain jopa poikkeuksellisen korkea. Järven klorofylli-a -pitoisuuksissa on kuitenkin ollut havaittavissa laskua 1990-luvun huippulukemiin verrattuna.
Veden happipitoisuus on kesällä hyvä, mutta siinä on esiintynyt levätuotannosta johtuvaa ylikyllästystä erityisesti 1990-luvulle asti. Talvisin hapen vajaus on voimakasta hyvin matalassa vedessä ja happi voi loppua kokonaan.
Järven humuspitoisuus on korkea ja vaihtelee suuresti. Vesi on hyvin sameaa ja oli sameimmillaan joissain 1990-luvun ja 2000-luvn alun mittauksissa. Näkösyvyys on hyvin pieni, tosin 2010-luvun mittaukset ovat olleet suurimmat sitten 1970-luvun. Veden pH-arvot ovat olleet kesällä paljon korkeampia kuin talvella. Hyvin voimakas levätuotanto on enimmillään nostanut pH-arvot yli yhdeksän, mutta kesäarvot ovat pienentyneet. Liuenneiden suolojen määrää kuvaava sähkönjohtavuus on vaihdellut talvisin, mutta pysynyt kesäisin melko samansuuruisena pitkällä aikavälillä.
Tekijä: Varsinais-Suomen ELY-keskus 7.8.2013
Päivitetty 13.7.2015
Tekijä: Varsinais-Suomen ELY-keskus 24.6.2015