Lahti
Tässä kunnassa on kaikkiaan 52 järveä. Se kuuluu Päijät-Hämeen maakuntaan ja Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristövastuualueeseen.
HUOM! Järvi-meriwikin ulkoasu on uudistunut 28.4.2025. Muutosten toteuttaminen joka puolelle palvelua vie aikaa. Sivuilla voi esiintyä outouksia, jotka luultavasti korjaantuvat muutaman viikon kuluessa. Virheistä voi myös raportoida Kahvihuoneessa.
Tässä kunnassa on kaikkiaan 52 järveä. Se kuuluu Päijät-Hämeen maakuntaan ja Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristövastuualueeseen.
0 ha <br />
51 763 ha <br />
Vesijärvi on Lahden seudun tunnetuin järvi, mutta kunnan alueella on monia muitakin etenkin virkistyskäytössä merkittäviä järviä. Monet niistä sijaitsevat lähellä asutusta: osa aivan keskellä kaupunkia. Lahden seudun ympäristöpalvelut seuraa veden laatua Hollolassa, Lahdessa ja Nastolassa vesistönäytteenotoin. Järvillä näytteitä otetaan talvikerrostuneisuuskauden lopussa maaliskuussa ja kesäkerrostuneisuuskauden lopussa elokuussa. Suurimpien Alasenjärveen, Kymijärveen ja Vesijärveen laskevien ojien laatua seurataan ylivirtaamakausina keväällä ja syksyllä otettavilla näytteillä.
Järviin kerääntyy vaikutuksia kaikkialta ympäriltä: asutuksesta, elinkeinotoiminnasta, metsistä, viljelysmailta. Rehevöittäviä ravinteita tulee järveen myöskin ilmakehästä: sadeveden ravinnepitoisuudet voivat ajoittain olla paljon korkeampia kuin järvivesien. Tiheään asutulla ja teollistuneella Lahden kaupungin alueella on runsaasti vesistöjä kuormittavaa toimintaa. Rehevöityminen on tuonut mukanaan happitalouden ongelmia, jotka ovat pahimmillaan johtaneet kalakuolemiin. Kesän virkistyskäyttöä haittaavat erityisesti ajoittaiset planktonlevien kukinnat, joista osa on ollut myrkyllisten sinilevien aiheuttamia.
Lahden seudun järviä hoidetaan valvomalla ulkoista kuormitusta, ilmastamalla tai hapettamalla, kalastamalla särkikaloja, istuttamalla petokaloja ja niittämällä ruovikoita.
Päävedenjakajana toimivan ensimmäisen Salpausselän pohjoispuoliset järvet ja lammet kuuluvat Kymijoen vesistöön, kun taas eteläpuolen pintavedet päätyvät Porvoonjokeen. Salpausselän harjulla sijaitsee lisäksi pieniä laskujoettomia, jyrkkärinteisiä suppalampia, Lahdessa esimerkiksi: Likolampi, Mytäjäinen, Häränsilmä, Kintterönlampi, Sietikka ja Valkealampi. Suppalammet ovat suorassa yhteydessä pohjaveteen tai saavat vetensä ympäristöstä valumavesinä. Ne syntyivät, kun jääkaudella maa-aineksen sisään hautautunut jättimäinen jäälohkare suli ja paikalle muodostui suuri kuoppa. Kuopan pohjalle tiivistyi vettä läpäisemättömiä maa-aineksia, minkä jälkeen se täyttyi vedellä.
Vesiasioista ja muista kunnan ympäristönsuojeluasioista lisää Lahden kaupungin nettisivuilla.
Sivua on viimeksi muutettu 31. heinäkuuta 2015 kello 17.26.