Pulmankijärvi (68.051.1.001)
Järvi
Nimi: Pulmankijärvi
Järvinumero: 68.051.1.001
Vesistöalue: Pulmankijoen alaosan alue (68.051)
Päävesistö: Teno (68)
Perustiedot
Pinta-ala: 1 218,59 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 24,42 km24 420 m <br />
Korkeustaso: 14,6 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Utsjoki
Maakunta: Lapin maakunta
ELY-keskus: Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Teno-, Näätämö- ja Paatsjoen kansainvälinen vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Pulmankijärvi (pohjoissaameksi Buolbmatjávri, norj. Polmakvatnet) on iso järvi Tenon vesistössä Utsjoella Lapin maakunnassa sekä Norjassa Tenon kunnassa Tromssan ja Finnmarkin läänissä.
Järven erityispiirteet
Pulmankijärven pinta-ala on 12,17 km², josta 2,93 km² on Norjan puolella. Valuma-alueen pinta-ala on järvi mukaan lukien 754 km² ja järvisyys 3,8 %.
Pulmankijärvi on Suomen ja Norjan suurin rajajärvi ja Suomen ja Norjan rajan matalin kohta yhdessä Tenon kanssa. Muut Suomen ja Norjan rajajärvet ovat reilusti korkeammalla kuin Pulmankijärvi, muun muassa Enontekiöllä sijaitseva järvi (813,8 m).
Pulmankijärven vedenkorkeus vaihtelee voimakkaasti, jopa neljä metriä. Suurin syvyys on noin 35 metriä.
Järven laskujoen, Pulmankijoen, varrella sattui tammi-helmikuun vaihteessa 1993 maanvyörymä. Se tukki joen lähes kilometrin matkalta, maamassoja oli yli 50 000 m³. Vaikka vyörymaiden läpi ehdittiin kaivaa noin kaksi metriä leveä oja, kevättulvan vedet syövyttivät tukosta ja Tenon vesistöön kulkeutui lähes 100 000 m³ maa-ainesta.
Vedenkorkeus
Pulmankijärven vedenpinta on keskimäärin vain 12,6 metriä merenpinnan yläpuolella, joten syvin kohta on noin 22 metriä merenpinnan alapuolella. Pulmankijärvi onkin ollut Jäämeren vuono, nyt on Jäämerelle, Varanginvuonoon, matkaa linnuntietä noin 23 km ja Tenonvuonoon noin 55 km.
Nykytila ja suojelu
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Alueella esiintyviä lintudirektiivin eli luonnonvaraisten lintujen suojelusta (79/409/ETY) annetun direktiivin liitteen I mukaisia lintulajeja ovat: ampuhaukka, liro, kaakkuri, sinirinta, kapustarinta, vesipääsky ja kuikka.