Kantolammi (35.356.1.005)
Järvi
Nimi: Kantolammi
Järvinumero: 35.356.1.005
Vesistöalue: Torttiojan valuma-alue (35.356)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 8,26 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 2,17 km2 170 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Ylöjärvi
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Kantolammi sijaitsee Ylöjärven kaupungin Riuttasen kylän lounaispuolella. Sen vedet laskevat Kantolamminojaa, Repsunojaa ja Tenhusojaa pitkin Torttijärveen. Valuma-alue koostuu metsästä ja suosta. Valuma-alueen latvoilla sijaitsevan laajahkon Ristijärvennevan vedet laskevat osittain Kantolammin suuntaan. Suovesiä kulkeutuu siten järveen runsaasti. Valuma-alueella sijaitsee useita pieniä järviä ja lammia mm. Ristijärvet, Palolammi ja Ylä-Antinalainen. Peltoa ja haja-asutusta on valuma-alueella vain vähän, joten ravinnekuormituspaine jää vähäiseksi.
Maksimisyvyys: 5 m
Veden keskiviipymä: 34 vrk
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys
Nykytila ja suojelu
Kantolammin vedenlaatua on tutkittu talvella vuonna 2013.
Kantolammiin kohdistuvien suovesien vaikutus on selvästi nähtävissä järven vedenlaadussa. Vesi on peruslaadultaan voimakkaan ruskeaa, runsashumuksista ja erittäin hapanta. Voimakkaan ruskeasta värisävystä huolimatta vesi on melko kirkasta. Alkaliniteetin perusteella vedessä ei ole puskurikykyä happamoitumista vastaan lainkaan jäljellä, joten järveen yläpuoliselta valuma-alueelta tulevat vedet määrittelevät järven happamuustason. Humusleima on kemiallisen hapenkulutuksen perusteella erittäin voimakas. Veden pH oli tutkittuna ajankohtana vain 4,6-4,7, joten Kantolammin voidaan sanoa olevan happamoitunut. Veden sähkönjohtavuus on suovesille tyypillisesti alhainen.
Happitilanne oli tutkimusajankohtana tyydyttävällä tasolla. Hapen kuluminen on jään alla nopeaa humuksen hajoamisen vuoksi, joten happivaje muodostuu tuntuvaksi talvella koko vesimassassa. Pintavedessä hapen kyllästysaste oli 51 %. Ravinnekuormituslähteitä valuma-alueella ei juuri ole, mutta ravinnetaso oli silti veden runsashumuksisuus huomioiden lievästi luonnontasosta kohonnut.
Kantolammin vedenlaatu on välttävää tasoa. Vesi on erittäin ruskeaa ja runsashumuksista sekä voimakkaan hapanta.
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys