Averia (23.092.1.001)
Järvi
Nimi: Averia
Järvinumero: 23.092.1.001
Vesistöalue: Vihtijoen alaosan alue (23.092)
Päävesistö: Karjaanjoki (23)
Perustiedot
Pinta-ala: 138,11 ha
Syvyys: 6,52 m
Keskisyvyys: 3,24 m
Tilavuus: 4 481 090 m³0,00448 km³ <br />4 481 090 000 l <br />
Rantaviiva: 7,25 km7 250 m <br />
Korkeustaso: 36,1 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Vihti
Maakunta: Uudenmaan maakunta
ELY-keskus: Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Averia pienehkö järvi Vihdin kunnan pohjoispuolella. Järvi on luonnostaan rehevä ja ajoittain ravinne- ja klorofyllipitoisuudet ovat nousseet korkeiksi. Lähivaluma-alueen ympäristö koostuu pääasiassa metsistä, pelloista ja rakennetuista alueista. Averiaan laskee pienien nimeämättömien laskuojien lisäksi Vihtijoki ja Sitinoja. Averiasta vedet poistuvat Olkkalanjokeen ja siitä edelleen Hiidenveteen. (Vesientila.fi)
Nykytila ja suojelu
Maa- ja metsätalous aiheuttavat runsaasti hajakuormistusta järveen. Happitilanne on yleensä ollut hyvällä tasolla mutta pohjan tuntumassa pitoisuudet voivat olla ajoittain matalia. Viimeisimmässä mittauksessa helmikuussa 2014 happitilanne oli erinomainen koko järven osalta. Koska järvi on luontaisesti rehevä, ravinnepitoisuudet voivat nousta korkeiksi. Leväkukintoja Averiassa on ollut harvoin. Edelliset runsaaat sinileväesiintymät havaittiin vuosina 1994 ja 2006. (Vesientila.fi)
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Järvessä esiintyä haukea, särkeä, ahventa, pasuria, sulkavaa, sorvaa, suutaria, salakkaa, kiiskeä, madetta sekä istutettuna karppia, kuoretta, ankeriasta ja toutainta sekä "vierailijoina" paria lajia joista.
Istutuskaloista kuore on pystynyt lisääntymään (Vihtijoen Saukoinkoskessa?) ja sen kanta on vahva vaikkakin voimakkailla vuotuisilla vaihteluilla. Toutaimet olivat peräisin Porlan kalanviljelylaitoksen vahinkoistutuksesta kuhanpoikasta seassa ja myös ne lisääntyivät (Vihtijoessa). Viime vuosilta niistä ei enää ole havaintoja.
Rehevöitymisen merkkinä suutarikanta on voimistunut vahvaksi 2000-luvun aikana eikä sitä tiettävästi esiintynyt lajina viime vuosituhannen puolella. Säynekanta on mahdollisesti hävinnyt kokonaan rehevöitymisen takia ja viimeisin varma havainto siitä on vuodelta 2010. Myös madekanta vaikuttaa taantuneen rehevöitymisen takia.
Kuhan sanotaan olevan peräisin maailmansotien välisen ajan siirtoistutuksesta Hiidenveden-Lohjanjärven kannasta, mutta on epäselvää, miten laji ei (muka) olisi tätä ennen pystynyt itse uimaan Hiidenvedestä? Averian kuhanpoikasia levitettiin ympäri Suomea miljoonakaupalla Lohjan Porlan kalanviljelylaitoksen voimin. Tiedossa oleva järven suurin ylössaatu kuha painoi 11 kg.
Rapurutto hävitti runsaan jokirapukannan ja tilalle on tullut istutusten myötä täplärapu, joka kuitenkin menestyy selvästi jokirapua heikommin. Ravunpyynti Averiassa ja sen joissa oli myös sivutulojen lähde ja niitä myytiin esimerkiksi Helsinkiin (yksi Averian rapuja syönyt taho oli Neuvostoliiton valvontakomissio, joka majaili II-maailmansodan jälkeen hotelli Tornissa).
Vihtijoesta ja Sitinojasta vaeltaa ajoittain taimenia ja myös muutamia harjuksia on tavattu, mutta rehevänä lämminvetisenä järvenä ne eivät viihdy Averiassa. Lisäksi Vihtijoesta saattaa tulla (pikku-) nahkiaisia.
Kokoonsa nähden Averia lienee Suomen pienimpiä järviä, jossa on toiminut ammattikalastaja. Yhdellä kartaton torppareista oli aikanaan tehtävänä olla kartanon kalastaja eikä muilla, kuten kylän asukkailla, ollut kalastusoikeutta.
Averian suurin tiedossa oleva pyydetty kala on 16 kg karppi. 2000-luvun suurin ylös asti tullut ankerias painoi 3,5 kg.
Ei ole täysin varmoja historiallis-kirjallisia tietoja siitä, että lohi olisi noussut aikanaan Mustionjoen-Lohjanjärven-Hiidenveden läpi Averialle ja Vihtijokeen asti. Koska niitä kuitenkin varmuudella kuti Lohjanjärven ja Hiidenveden välisissä salmisssa, niin nousu ylemmäskin on täysin mahdollista. Averian (kuten myöskin Vihtijoen ja Sitinojan) vedet ovat jälleen yhteyksissä alavirrassa Hiidenveteen & Lohjanjärveen sekä ylävirrassa Vihtijärveen, kun patojen ohi on viime vuosina rakennettu kalateitä.
Meriyhteyden palautusta ei vielä ole, koska Lohjanjärvestä mereen laskevan Mustionjoen kaikissa vesivoimaloissa ei vielä ole kalateitä. Esimerkiksi Averiassa kasvaneiden ankeriaiden lähtiessä kutumatkalle merelle todennäköisesti lähelle 100 % niistä jauhautuu kappaleiksi näiden vesivoimaloiden turbiineissa.
Seutu on ollut koko Suomenkin mittakaavassa merkittävä kalanviljelyalue. Porlan Averia-kuhien lisäksi Sitinojan kautta Averiaan laskeva Moksijärvi oli Suomen tärkeimpiä täpläravun istutusviljelypaikkoja ja Vihtijoen yläjuoksulla Hiiskulan kalanviljelylaitos oli tärkeässä roolissa lohikalojen viljelyssä.
Silkkiuikku on vähentynyt (kuten muuallakin). Parhaimmillaan esimerkiksi vuosituhannen vaihteen aikoina niitä pesi kymmenkunta paria, nykyisin pari. Sorsa- ja telkkäkannat ovat pysyneet vakaina.
Harmaahaikara on yleistynyt vuosituhannen vaihteesta, mutta aivan viime vuosina se vaikuttaa hieman vähentyneen eli enää ei ole isoja kolonioita, vaan yksittäisiä yksilöitä.
2000-luvun aikana merimetsot ovat käyneet Averialla ainakin 2-3 kertaa ja kotkaa näkee nykyään vuosittain (Hiidenveden-Lohjanjärven pesijöitä?). Kalasääski on säännöllinen vierailija ja viime vuosina myös kaakkurit, jotka tulevat järvelle kalastamaan useinkin. Kaulushaikara on vieraillut ruovikoissa ja ruskosuohaukka yritti pesintää 2018.
Vielä 1970-80-luvuilla etenkin järven eteläpäässä Sahanlahdella oli mittava naurulokkiyhdyskunta, jota ei enää ole. Kalatiiroja on runsaasti poikasineen etenkin pesimisajan jälkeen ja lapintiiroja näkee silloin tällöin. Räyskä on havaittu ainakin kerran.
Averian runsaat ruovikot ovat erityisesti pesimäajan jälkeisten poikasparvien tai muuttolintujen suosittuja suojapaikkoja. Välillä vähentyneet, mutta jälleen runsastuneet kottaraiset yöpyvät niissä isoina laumoina. Eri kerttuset pesivät kaislikoissa.
Asutus ja vesistön käyttötavat
Averian länsipuolella on yleinen uimaranta.