Iso-Valkeinen (04.272.1.112)
Järvi
Nimi: Iso-Valkeinen
Järvinumero: 04.272.1.112
Vesistöalue: Kallaveden alue (04.272)
Päävesistö: Vuoksi (04)
Perustiedot
Pinta-ala: 37,18 ha
Syvyys: 12,8 m
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 4,93 km4 930 m <br />
Korkeustaso: 89,1 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Kuopio
Maakunta: Pohjois-Savon maakunta
ELY-keskus: Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Vuoksen vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
20. marraskuu 2024 |
13. marraskuu 2024 |
Iso-Valkeinen on keskikokoinen järvi Vuoksen vesistössä Päivärannassa Kuopiossa Pohjois-Savon maakunnassa.
Järven erityispiirteet
Iso-Valkeinen muodostuu kahdesta moottoritien kahtia jakamasta lammesta. Lammet ovat yhteydessä toisiinsa moottoritien ali kulkevan tunnelin välityksellä.
Iso-Valkeisen länsiosan vesipinta-ala on 27 ha, keskisyvyys 6 m ja suurin syvyys 13 m. Länsiosan valuma-alueen pinta-ala on 173 ha ja lähivaluma-alueen pinta-ala on 133 ha. Länsiosan tilavuus on 1 440 000 m3, laskennallinen keskivirtaama 10 l/s ja laskennallinen viipymä 3,71 vuotta.
Iso-Valkeisen itäosan vesipinta-ala on 13 ha, keskisyvyys 4,9 m ja suurin syvyys 12 m. Itäosan valuma-alueen pinta-ala on 218 ha ja lähivaluma-alueen pinta-ala on 45 ha. Itäosan tilavuus on 640 000 m3, laskennallinen keskivirtaama 3 l/s ja laskennallinen viipymä 6,76 vuotta.
Iso-Valkeisen länsiosaan vedet tulevat Pieni-Valkeisesta, ojista ja hulevesiviemäreistä. Länsiosan vedet virtaavat hitaasti Iso-Valkeisen itäosaan tunnelin kautta. Lisäksi itäosaan tulee vesiä ojista ja hulevesiviemäristä. Itäosasta vedet laskevat Kallaveteen.
Iso-Valkeisen lähialueella on liikennealuetta, asuin- ja teollisuusaluetta sekä metsää.
Nykytila ja suojelu
Iso-Valkeinen on järvityypiltään keskikokoinen vähähumuksinen järvi. Veden sameus on yksi Kuopionniemen lampien kirkkaimista.
Iso-Valkeisen tila on heikentynyt. Ulkopuolelta tullut kuormitus (tiet, asutus ja rakentaminen) ovat edesauttaneet vedenlaadun heikentymistä. Pohjanläheisissä vesikerroksissa on hapettomuutta ja korkeita ravinnepitoisuuksia. Sedimenttitutkimuksessa vuonna 2009 havaittiin sisäistä kuormitusta ja sen lisääntymisen riski on suuri erityisesti länsiosassa. Sähkönjohtavuus on noussut huolestuttavasti.
Iso-Valkeisen itäosaa on hapetettu vuodesta 2010 alkaen ja länsiosaan asennettiin hapettaja talvella 2014.
Vedenlaatua on seurattu säännöllisesti vuodesta 1985 alkaen kaksi kertaa vuodessa. Sedimenttitutkimukset on tehty vuosina 2009 ja 2012.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Kalastoon kuuluvat ahven, kiiski, hauki, särki ja istutettuina planktonsiika ja kirjolohi.[1]
Iso-Valkeisen rannat ovat rakentamattomia ja luonnontilaisia lukuun ottamatta valtatien 5 pengerrystä.
Asutus ja vesistön käyttötavat
Iso-Valkeisen itärannalla sijaitsee suosittu uimaranta ja kaksi tulentekopaikkaa. Itäosa on erillinen urheilukalastusalue ja länsiosa on Kuopion kaupungin vapakalastusaluetta.
Tarut ja tositarinat
Aiheesta muualla
- Iso-Valkeisen lampikortti Lampi ja lahtikortit, s. 8. Kuopion kaupunki.
- ↑ KOEKALASTUSRAPORTTI Iso-Valkeinen (länsiosa) Kuopion kaupunki.