Iso-Valkeinen (04.272.1.112)
Järvi
Nimi: Iso-Valkeinen
Järvinumero: 04.272.1.112
Vesistöalue: Kallaveden alue (04.272)
Päävesistö: Vuoksi (04)
Perustiedot
Pinta-ala: 37,18 ha
Syvyys: 12,8 m
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 4,93 km4 930 m <br />
Korkeustaso: 89,1 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Kuopio
Maakunta: Pohjois-Savon maakunta
ELY-keskus: Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Vuoksen vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
11. marraskuu 2024 |
11. marraskuu 2024 |
Iso-Valkeinen on keskikokoinen järvi Vuoksen vesistössä Päivärannan, Puijon ja Kettulanlahden kaupunginosissa Kuopiossa Pohjois-Savon maakunnassa.
Järven erityispiirteet
Iso-Valkeinen on valtatien 5 kahtia jakama järvi. Sen länsi- ja itäosa ovat yhteydessä toisiinsa moottoritien Ison-Valkeisen sillan kapean silta-aukon välityksellä.
Iso-Valkeisen pinta-ala on 36,7 ha, keskisyvyys noin 5,5 m, suurin syvyys 13 m ja tilavuus 2 080 000 m3.
Iso-Valkeisen länsiosan pinta-ala on noin 24 ha, keskisyvyys 6 m, suurin syvyys 13 m, tilavuus 1 440 000 m3, laskennallinen keskivirtaama 10 l/s ja laskennallinen viipymä 3,71 vuotta.
Iso-Valkeisen itäosan pinta-ala on noin 12 ha, keskisyvyys 4,9 m, suurin syvyys 12 m, tilavuus 640 000 m3, laskennallinen keskivirtaama 3 l/s ja laskennallinen viipymä 6,76 vuotta.
Iso-Valkeisen valuma-alueen pinta-ala on 218 ha ja lähivaluma-alueen pinta-ala on 178 ha. Länsiosan valuma-alueen pinta-ala on 173 ha ja lähivaluma-alueen pinta-ala on 133 ha. Itäosan valuma-alueen pinta-ala on 218 ha ja lähivaluma-alueen pinta-ala on 45 ha. Iso-Valkeisen lähialueella on liikenne, asuin- ja teollisuusalueita sekä metsää. Länsiosan valuma-alueella sijaitsee osa Pihlajalaakson ja Päivärannan asuinalueista, Majaniemen ryhmäpuutarha-alue ja Poukaman leirikeskus.
Iso-Valkeisen länsiosaan vesiä tulee purosta Pieni-Valkeisesta, kahdesta norosta ja kahdesta hulevesiviemäristä. Länsiosasta vedet virtaavat hitaasti itäosaan silta-aukon kautta. Lisäksi itäosaan tulee vesiä kahdesta ojasta ja hulevesiviemäristä. Itäosasta vedet laskevat puroa pitkin Etelä-Kallaveteen.
Nykytila ja suojelu
Iso-Valkeisen laajennettu vedenlaatuluokka on typpi-, fosfori-, klorofylli-a ja koekalastustulosten perusteella erinomainen. Sen länsiosa on hieman itäosaa rehevämpi, mutta kummankin puolen pintavedenlaatu on lähes luonnontilaista vastaava.
Iso-Valkeisen itäosaa on hapetettu vuodesta 2010 alkaen ja länsiosaa talvesta 2014 alkaen.
Hapettamisen aloittamisen jälkeen pohjan ravinnepitoisuudet ovat parantuneet länsiosassa hyvälle tasolle ja itäosassa erinomaiselle tasolle. Myöskin klorofylli-a tasot palautuivat hapettamisen aloittamisen jälkeen takaisin erinomaiselle tasolle.
Iso-Valkeisen vedenlaatua seurataan säännöllisesti Kuopion kaupungin toimesta.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Iso-Valkeisen länsiosan kalastoon kuuluu ahven, kiiski, hauki, särki ja istutettuna planktonsiika. Itäosan kalastoon kuuluu länsiosan kalalajien lisäksi istutettuna kirjolohi.
Iso-Valkeisen rannalla esiintyy kahta Kuopion alueella uhanlaista kasvilajia, rantayrttiä ja korpihohtosammalta.
Asutus ja vesistön käyttötavat
Iso-Valkeisen itärannalla sijaitsee suosittu uimaranta ja kaksi tulentekopaikkaa. Itäosa on erillinen urheilukalastusalue ja länsiosa on Kuopion kaupungin vapakalastusaluetta.
Tarut ja tositarinat
Aiheesta muualla
- Iso-Valkeisen lampikortti Lampi ja lahtikortit, s. 15–17. Kuopion kaupunki.