Pieni-Naakkima (14.937.1.011)
Järvi
Nimi: Pieni-Naakkima
Järvinumero: 14.937.1.011
Vesistöalue: Iso-Naakkiman valuma-alue (14.937)
Päävesistö: Kymijoki (14)
Perustiedot
Pinta-ala: 330,67 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 13,07 km13 070 m <br />
Korkeustaso: 111,3 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Pieksämäki
Maakunta: Etelä-Savon maakunta
ELY-keskus: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Pieni-Naakkima sijaitsee Pieksämäen kaupungin alueella ja kuuluu Iso-Naakkiman valuma-alueeseen. Pieni-Naakkiman erottaa Iso-Naakkimasta vain kapea Ketvelen harju. Järven pohjoisrannalla ovat ainoat maanviljelysalueet. Kankkulahdessa samoin kuin muilla matalilla rannoilla on kapeita, pienialaisia rantaluhtia. Järven pinta-ala on 331 ha ja kokonaissyvyys on 2,8 metriä. Tutkimusalueena on ollut 2,1 m:n syvänne järven pohjoisosassa.
Pieni-Naakkiman vesi on ajoittain sameaa ja väriltään voimakkaan ruskeaa. Järvi on tyypiltään runsashumuksinen. Happipitoisuus on ollut järvessä hyvä. Tutkimustiedon mukaan järvi on rehevyystasoltaan rehevä. Virkistyskäyttö- ja yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan järvi kuuluu luokkaan tyydyttävä. Luokitus on tehty syvänteen vedenlaatutekijöiden mukaan, jolloin rantavyöhykkeen mahdollista rehevöitymistä ei ole voitu ottaa luokituksessa huomioon.
Nykytila ja suojelu
Järvi on kuulunut alueelliseen järvien tila- ja käyttökelpoisuuskartoitukseen vuosina 1992-93 ja 2000-01. Näitä ennen järvestä on yksittäisiä näytteenottokertoja. Pieni-Naakkiman 064 viimeisin vedenlaatu tutkimus on tehty 30.5.2012 ja tekijänä oli Etelä-Savon ELY. Väriluku oli välttävä ja kokonaisfosfori oli hyvä. Lehtivihreä oli tyydyttävä. Hapen kyllästysaste oli erinomainen ja hyvä.
Luontokohteet ja lajistot
Pieni-Naakkiman suurin saari on edustava. Sen keskellä kasvaa kookkaita mäntyjä ja reunoilla iäkkäitä rauduskoivuja. Rannoilla on lyhyempää puustoa. Rannoilla todettiin viiltosaraa, pullosaraa, ruokohelpiä ja ulpukkaa. Raidat ja haavat täydentävät kokonaisuutta samoin kuin avoimien alueiden katajat.
Pieni-Naakkiman puulajeja: koivu, mänty, tuomi, haapa, pihlaja, mustuvapaju, harmaaleppä, kataja ja kuusi.
Pieni-Naakkiman lajistoa: kastikat, kielo, ahomansikka, metsämaitikka, vuohenputki, mustikka, puolukka, metsäalvejuurta, hiirenporrasta, sananjalkaa, suopursu, juolukka, järvikorte, järviruoko, rantaluikka, ranta-alpi, terttualpi, metsäimarre, korpi-imarre, ojakellukka, ruokohelpi, korpi- ja metsäimarretta.
Välijoen rannassa on havaittu majavan puunkaatojälkiä. Linnuista on havaittu palokärki, kuikka, hiirihaukka, kalatiira, nauru-, kala- ja harmaalokki.
Lähteet: Valtion ympäristöhallinto, Naarajärven rantaosayleiskaavan luontoselvitys 2006.