Onkemäenjärvi (35.290.1.002)
Järvi
Nimi: Onkemäenjärvi
Järvinumero: 35.290.1.002
Vesistöalue: Koskenjoen valuma-alue (35.29)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 27,46 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 2,84 km2 840 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Vesilahti
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Onkemäenjärvi sijaitsee Onkemäen kylän itäpuolella Vesilahden kunnan kaakkoisosassa. Järvi kuuluu vesistöalueeltaan Koskenjoen valuma-alueeseen ja päävesistöltään Kokemäenjokeen. Onkemäenjärvi laskee Koskenjokea pitkin Pyhäjärven reittiin kuuluvaan Mantereenjärveen. Järven lounaisosaan laskevat Pussimäenojan kautta Hirvijärvi, Kivijärvi, Iso Arajärvi ja Vähä Arajärvi. Järven pohjoispään Marttilanlahdelle ja kaakkoisrannalle laskee lisäksi pieniä ojia.
Onkemäenjärvi on rehevä, pienehkö ja matala järvi viljelysalueiden keskellä. Sen pinta-ala on noin 27,5 hehtaaria ja rantaviivaa sille kertyy lähes 3 kilometriä. Järven kokonaissyvyys on noin 1,7 metriä. Onkemäenjärvi on rantaluhtineen luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi lintuvedeksi, jossa vesilinnusto on runsas ja edustava alueen kokoon nähden. Järven luhdat ja mataluus johtuvat noin 80–100 vuotta sitten tehdystä pinnanlaskusta.
Valuma-alue, kuormitus ja vedenlaatu
Suojelu ja toteutetut hoito- ja kunnostustyöt
Järvi kuuluu valtioneuvoston valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan, jota hallinnoi Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Linnusto
Kalasto ja sammakot
Onkemäenjärveä käytetään kotitarvekalastukseen ja siellä ei ole tehty koekalastuksia. Kalastajien mukaan särkikanta on järvellä erittäin tiheä. Lisäksi saaliiksi saadaan mm. haukea, ahventa, lahnaa ja suutaria.
Onkemäenjärvi on myös tärkeä viitasammakon lisääntymispaikka. Kutevia sammakoita on havaittu runsaasti Marttilanlahdella sekä järven etelä- ja lounaisosien luhtien märimmissä osissa.
Sudenkorennot
Vuoden 2010 maastokäynnillä Onkemäenjärvellä havaittiin 14 eri sudenkorentolajia. Näistä runsaimmat olivat isotytönkorento (noin 2000 yksilöä) ja sirotytönkorento (noin 1500 yksilöä). Harvinaisimmat järvellä tavatut lajit olivat täplälampikorento (noin 100 koirasta ja 3 naarasta) ja lummelampikorento (3 koirasta) järven eteläosassa sekä keskiosan korteikko- ja kelluslehtisalueilla. Sudenkorentojen yksilömäärät lienee todellisuudessa huomattavasti suurempia, koska kaikkia hankalasti saavutettavia paikkoja ei voitu kartoittaa kattavasti.
Kasvillisuus