Tenhusjärvi (35.356.1.002)
Järvi
Nimi: Tenhusjärvi
Järvinumero: 35.356.1.002
Vesistöalue: Torttiojan valuma-alue (35.356)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 31,72 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 3,09 km3 090 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Ylöjärvi
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Nykytila ja suojelu
Veden laatua on tutkittu 1970- ja 1980-luvuilla sekä talvella 2011.
Tenhusjärven vesi on peruslaadultaan ruskeaa tai erittäin ruskeaa humusvettä. Humusleima on vaihdellut vahvasta voimakkaaseen. Valuma-alueelta laskevien suovesien vaikutus näkyy lisäksi pienenä sähkönjohtavuutena sekä veden hapahkona luonteena. Veden happamuustaso on talven 2011 tulosten valossa selvästi parantunut. Veden pH oli kohonnut, ja myös puskurikyky oli selvästi aiempaa parempi ollen tyydyttävällä tasolla. Osaltaan tähän on saattanut vaikuttaa valumien niukkuus talven 2011 aikana.
Happitilanne heikkenee talvisin voimakkaasti. Kokonaisuutena talviaikaista happitilannetta voidaan luonnehtia välttäväksi. Humuksen hajoaminen kuluttaa talviaikaan happea jään alla siten merkittävästi, vaikka veden nopea vaihtuvuus helpottaa happitilannetta. Avovesikaudella tässä matalassa järvessä ei esiinny lämpötilakerrosteisuutta, joten happitilanne pysyy hyvänä. Fosforitaso on luonnontasosta lievästi kohonnut. Pitkällä aikavälillä on todettavissa lievää nousua, sillä kesällä 1978 fosforipitoisuus oli vain karujen vesien tasoa.
Tenhusjärvi soveltuu virkistyskäyttöön veden laadultaan tyydyttävästi. Fosforitaso on lievästi luonnontilasta kohonnut, ja talvisin happivaje on ollut tuntuva. Lisäksi järvi on hyvin matala, mikä osaltaan rajoittaa joitakin virkistyskäyttömuotoja.
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys