Karhejärvi (35.593.1.001)
Järvi
Nimi: Karhejärvi
Järvinumero: 35.593.1.001
Vesistöalue: Karhejärven valuma-alue (35.593)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 294,68 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 27,56 km27 560 m <br />
Korkeustaso: 107,2 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Ylöjärvi
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Karhejärvi (35.593.1.001)/Karhejärven vesistöalue
Yhdistyksemme logo
Järven erityispiirteet
Karhejärvi sijaitsee Karhen kylässä, Ylöjärveltä noin 17 km luoteeseen. Järvellä on pinta-alaa 3,02 km² ja syvyyttä 13,7 m. Järven valuma-alueella on runsaasti viljeltyjä maita sekä haja- ja vapaa-ajan asutusta. Hajakuormituspaine on siten suuri. Järven vesi on väriltään ruskeaa ja runsashumuksista.
Karhejärvi on samannimisen vesistöalueen alin järviallas. Pitkän ja kapean pääaltaan lisäksi Karhejärveen kuuluu järven eteläosan itäpuolella sijaitseva erillinen Pahaniemenselkä. Vesistöalueen vedet laskevat Lavajärven alueen ja Lavajoen alueen kautta Siuron reitille Mahnalanselkään.
Nykytila ja suojelu
Järvellä on otettu vedenlaatu näytteitä Hertta-tietokannan mukaan 23 kertaa vuosina 1965-2014. Näytteenottajina ovat toimineet Hämeen- ja Pirkanmaan ELY-keskukset sekä Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys. Mittauksista 11 tehtiin Nikinsaaresta 400m etelään kohdassa, jossa on syvyyttä 12,6m.
Edellä mainitussa kohdassa tehdyissä mittauksissa hapen kyllästysaste oli päällysvedessä 80,5% ja alusvedessä 22%. Veden kokonaisfosforipitoisuus oli päällysvedessä 25,2µg/l ja alusvedessä 31,5µg/l. Vastaavasti kokonaistyppipitoisuus oli 770µg/l ja 851µg/l. Näkösyvyys oli keskimäärin 1,91m.
Pintavesien yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan vedenlaatu voidaan luokitella hyväksi, jos kokonaisfosforipitoisuus on ale 30µg/l.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Hauki, kuha, ahven, siika, särki, lahna, pasuri, sulkava, salakka, made, kiiski, kivennuoliainen, kivisimppu, järvitaimen, purotaimen, ankerias, kalalokki, harmaalokki, naurulokki, telkkä, kuikka, heinäsorsa, silkkiuikku, kalatiira, joutsen, saukko, täplärapu, simpukka, jokihelmisimpukka
Asutus ja vesistön käyttötavat
Tarut ja tositarinat
Karhejärven jäidenlähdöstä järjestetään veikkaus joka kevät. Tänäkin keväänä jännitetään kuka veikkaa tarkimmin, käy katsomassa [1]www.karhe.fi >Ajankohtaista, myös aikaisemmilta vuosilta.