Valkjärvi (21.054.1.001)
Järvi
Nimi: Valkjärvi
Järvinumero: 21.054.1.001
Vesistöalue: Valkjärven valuma-alue (21.054)
Päävesistö: Vantaa (21)
Perustiedot
Pinta-ala: 152,2 ha
Syvyys: 12,18 m
Keskisyvyys: 7,19 m
Tilavuus: 10 948 000 m³0,0109 km³ <br />10 948 000 000 l <br />
Rantaviiva: 8,03 km8 030 m <br />
Korkeustaso: 32,8 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Nurmijärvi (kunta)
Maakunta: Uudenmaan maakunta
ELY-keskus: Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Valkjärvi sijaitsee Nurmijärven kunnan suurimman taajaman, Klaukkalan, välittömässä läheisyydessä. Valkjärvi on Nurmijärven rehevin järvi. Valkjärvessä ei ole saaria. Valkjärven luusuassa on pato, jolla säännöstellään vedenkorkeutta. Valkjärvi purkautuu Luhtajokeen.
Valkjärven tyyppinä on runsasravinteiset järvet (Rr) (toissijaisena tyyppinä runsaskalkkiset järvet Rk). Valkjärven ekologinen tila on luokiteltu tyydyttäväksi sekä vuoden 2008 että 2013 luokituksessa. Järven fysikaalis-kemiallinen tila on hyvä ja biologisten tekijöiden luokitus tyydyttävä vuoden 2013 luokituksessa. Valkjärven osalta ekologinen tavoitetila on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2021 mennessä.
Valkjärven pohjanläheinen happitilanne on huono etenkin kesäisin ja talvella jään alla. Nykyisin Valkjärven pohjasedimentistä vapautuu sinne varastoitunutta fosforia hapettomissa olosuhteissa veteen levien käyttöön. Tätä ilmiötä kutsutaan sisäiseksi kuormitukseksi, mitä pyritään välttämään hapetuksen avulla.
Valkjärvellä on toiminnassa kaksi hapetinta. Valkjärveä on hapetettu vuodesta 1991 alkaen ensin yhdellä hapettimella ja vuodesta 1998 alkaen kahdella hapettimella. Uusi hapetin vaihdettiin entistä tehokkaampaan vuonna 2001. Heikompitehoinen hapetin on ympärivuotisessa käytössä ja tehokkaampi on käytössä kesäisin. Kahdella hapettimella tehty tehohapetus on parantanut Valkjärven happitilannetta. Valkjärveä on kunnostettu aiemmin hapetuksen lisäksi muillakin toimenpiteillä, mm. hoitokalastuksilla.
Veden laatu
Valkjärven kokonaisfosforipitoisuus pysytteli vuosina 2014 ja 2015 edellisten vuosien tasolla. Kokonaistyppipitoisuus laski vuoden 2013 arvoista, saavuttaen jälleen aiempien vuosien tason. Verrattuna runsasravinteisen järvityypin raja-arvoihin, Valkjärven kokonaisfosforipitoisuus kuvasti erinomaista luokkaa, paitsi 8.9.2015 näytteen osalta hyvää luokkaa. Runsaskalkkisten järvien raja-arvoihin verrattuna Valkjärven kokonaisfosforipitoisuus kuvasti vaihtelevasti erinomaista, hyvää tai tyydyttävää luokkaa. Verrattuna sekä runsasravinteisen että runsaskalkkisen järvityypin raja-arvoihin, Valkjärven kokonaistyppipitoisuus kuvasti erinomaista luokkaa. Alusveden happiolojen parantuessa Valkjärvessä ei ole enää todettu aiempien vuosien korkeita alusveden fosforipitoisuuspiikkejä. Pitkän aikavälin tarkastelussa järven ravinnepitoisuudet ovat laskeneet. Valkjärvellä minimiravinne näyttäisi vaihdelleen siten, että niin fosfori kuin typpi ovat voineet säädellä levätuotantoa.
Valkjärven a-klorofyllipitoisuus on pysytellyt edellisvuosien tasolla. Verrattuna runsasravinteisten järvien raja-arvoihin, Valkjärven a-klorofyllipitoisuus kuvasti erinomaista luokkaa. Verrattuna runsaskalkkisten järvien raja-arvoihin, Valkjärven a-klorofyllipitoisuus kuvasti erinomaista tai hyvää luokkaa.
Valkjärven kevättalven happitilanteesta vuosina 2014 ja 2015 ei saatu tietoa, koska näytteitä ei pystytty leutojen talvien johdosta hakemaan. Valkjärven hapen kyllästysaste pysyi kesällä alusvedessä kohtalaisena vuonna 2014. Vuonna 2015 alusveden happipitoisuus laski elokuussa varsin alas (hapen kyllästysprosentti 12 %, liukoinen happi 1,2 mg/l). Pitkällä aikavälillä Valkjärven alusveden happitilanne loppukesällä on kuitenkin parantunut. Pintavedessä esiintyi sekä vuonna 2014 että 2015 lievää hapen ylikyllästystä (> 100 %), joka on merkki järven runsastuottoisuudesta.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Heinäkuussa 2015 Valkjärven kasviplanktonin kokonaisbiomassa oli 1,298 mg/l ja elokuussa 2015 1,674 mg/l. Heinäkuussa kokonaisbiomassaltaan runsaimmat kasviplanktonluokat olivat sinilevät (Nostocophyceae) 40 % ja nielulevät (Cryptophyceae) 29 %. Haitallisten sinilevien osuus oli 26,3 %. Elokuussa kokonaisbiomassaltaan runsaimmat kasviplanktonluokat olivat piilevät (Diatomophyceae) 28 %, sinilevät (Nostocophyceae) 26 % ja nielulevät (Cryptophyceae) 24 %. Haitallisten sinilevien osuus oli 23 %. Valkjärven TPI-arvo (trofiaindeksi) oli heinäkuussa 2,303 ja elokuussa 1,236.
Valkjärven kasviplanktonia on tutkittu edellisen kerran heinä- ja elokuussa 2012. Kasviplanktonin kokonaisbiomassa oli vuonna 2015 heinäkuussa selvästi vuoden 2012 heinäkuuta (0,54 mg/l) korkeampi, elokuun arvot olivat melko samalla tasolla (1,53 mg/l elokuussa 2012).
Asutus ja vesistön käyttötavat
Järven ympäristössä on melko runsaasti vakituista asutusta ja loma-asutusta.
Valkjärven eteläpäässä on kaksi uimarantaa, Tiiran EU-uimaranta ja Lähtelän uimapaikka ja veneranta. Valkjärvellä on suuri virkistyskäyttöarvo.
Tarut ja tositarinat
Aleksis Kiven soutuveneen huhutaan olevan Valkjärven pohjassa. Liekö totta vai tarua?
Seuranta ja tarkkailu
Valkjärvi kuuluu Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen Nurmijärven järvien seurantaohjelmaan. Järven fysikaalis-kemiallista tilaa tutkitaan vesinäytteistä kerran kevättalvella ja viisi kertaa kasvukaudella hapetuksen seuraamiseksi. Järven kasviplanktonia tutkitaan kolmen vuoden välein. Kasviplanktonseurannasta vastaa Uudenmaan Ely-keskus ja näytteet ottaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskus. Viimeksi Valkjärven kasviplanktonia on tutkittu heinä- ja elokuussa 2015.
Järvellä on lisäksi tehty alueellista leväseurantaa järven pohjoispään tarkkailupisteessä kesään 2012 asti.
Aiheesta muualla
Pro Valkjärvi -yhdistys toimii Nurmijärvellä sijaitsevan Valkjärven ja sen valuma-alueen vesiensuojelun, luonnonsuojelun ja maisemanhoidon edistämiseksi.
Arkadian yhteislyseo aloitti vuonna 2014 lukiokurssina Valkjärvi-projektin, jonka tarkoituksena on tutkia Valkjärven luontoa ja seurata järven tilaa. Vuoden 2014 tutkimuksista on ilmestynyt raportti Arkadian yhteislyseon Valkjärvi 2014. Projektia on jatkettu myös vuonna 2015.
Julkaisut
Nurmijärven järvien veden laatu 2014–2015 (Keski-Uudenmaan ympäristökeskus 2016)
Purot Valkjärven kuormittajina (Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry 2009)
Nurmijärven Valkjärven kunnostussuunnitelma (Uudenmaan ympäristökeskuksen raportteja 10/2009)