Lähdekoodi sivulle Viestiketju:Keskustelu Järviwikistä:Kahvihuone/Virheet ja korjaukset/Korjauspyyntö: Iso Myllylampi/vastaus
Tällä keskustelusivulla voi ilmoittaa virheistä Järviwikin tiedoissa ja esittää korjausehdotuksia. Muille aiheille kannattaa etsiä parempi paikka Kahvihuoneen muista osastoista.
Sinun täytyy kirjautua Järvi-meriwikiin, jotta voit osallistua keskusteluun.
Sisältö
Ensimmäinen sivu |
Edellinen sivu |
Seuraava sivu |
Viimeinen sivu |
Vanhassa valuma-aluejaossa taas virhe
Koko tämä alue on virheellinen: https://www.jarviwiki.fi/wiki/Norjan_puolella_(71.000N) Oikeasti kyseessä on Norjassa Jäämereen laskevan Kotajoen valuma-alue, joka virtaa tasan päin´vastaiseen suuntaan. On ilmeisesti luettu karttaa väärin. Value-työkalun tuottamassa valuma-aluejaossa tämä näkyy oiikein. Siinä vedenjakaja ei ylitä Norjan rajaa kuin ihan pikkiriikkisen. --Urjanhai (keskustelu) 22. lokakuuta 2019 kello 13.45 (EEST)
Itse asiassa tämä virhe ei muuten näköjään perustu edes Ekholmin 1993 paperijulkaisuun, koska siinä ei tällaista aluetta ole ollenkaan, vaan tämä näyttäisi syntyneen jotenkin vahingossa aineistoa digitaalisesti käsitellessä paperijulkaisun toimittamisen jälkeen.
Joo, eli nykyiset valuma-alueet Norjan puolella (71.000N) ja Paatsjoki kartalla näkyvä 71.000 ovat mainitsemaasi Kotajoen vesistöä (Karttapaikassa joen nimi on Sandneselva, Vážžajohka), eivät siis ollenkaan Paatsjoen vesistöä. Nämä alueethan näkyvät jo olevan tarkemmin/oikein rajattu uudessa valuma-alue ehdotuksessa. Tein tänne sivun Paatsjoen vesistöalue (71.00), jonne näkyi linkittyvän laajemminkin Paatsjoen vesistön raja-alueen järviä, joille ei ole omaa tarkempaa valuma-aluettaan.
Korjauspyyntö: Iso Myllylampi
Vihdin kunnassa sijaitseva Iso Myllylampi ei saa vesiään Vähä Myllylammesta, vaan päinvastoin, niiden välillä oleva puro laskee Vähä Myllylammelle päin.
Sinulla ei ole oikeutta muokata tätä sivua seuraavista syistä:
Voit katsoa ja kopioida tämän sivun lähdetekstiä.
Palaa sivulle Viestiketju:Keskustelu Järviwikistä:Kahvihuone/Virheet ja korjaukset/Korjauspyyntö: Iso Myllylampi/vastaus.
Urajärvi Asikkala lähes 2m 14.212.1.009 syvempi kuin virallisissa tiedoissa?
Havaintolähetti sekaisin
Terve. Toistui sama kuin viime vuonna, eli havaintolähetti laittoi paikaksi tietokoneen sijainnin eikä itse järveä. Kyseessä nyt Pyhäjärvi 35.211.1.001(Kranstolpan_uimaranta).
Ok. Kiitos kun ilmoitit... Korjasin tuon havainnon sijainnin, ja tarkistan pikapuolin Havaintolähetin, jos vanha virhe on hiipinyt sinne takaisin.
Kaksi puuttuvaa järveä
Järviwikistä puuttuu 2 järveä Kouvolan ja Mäntyharjun rajalta. Ne ovat Suuri-Varpanen ja Pieni-Varpanen. Sekaannusta voi aiheuttaa se, että Mäntyharjulla on toinenkin Pieni-Varpanen sekä Iso-Varpanen, jotka löytyvät jo Järviwikistä.
Onko nämä tarkoittamasi puuttuvat järvet nyt virhellisesti nimillä Pieni Varpusenjärvi (14.984.1.070) ja Suuri Varpasenjärvi (14.983.1.010). Elikkäs ylläpidon pitäisi korjata seuraavaa:
- Pieni Varpusenjärvi (14.984.1.070) on nimeltään Pieni-Varpanen, kuuluu Kouvolan kunnan lisäksi myös Mäntyharjun kuntaan ja siten myös Etelä-Savon maakuntaan1 ja
- Suuri Varpasenjärvi (14.983.1.010) on nimeltään Suuri-Varpanen, kuuluu Mäntyharjun kunnan lisäksi myös Kouvolan kuntaan ja siten myös Kymenlaakson maakuntaan.2
Näyttää olevan. Sitä en sitten tiedä, mitkä järvien alkuperäiset nimet ovat, mutta ainakin kartoilla ne ovat ilmoittamillani nimillä.
Nämä on nyt korjattu!
Puuttuva järvi
1) Pieni Murtolampi puuttuu, vaikka se on järviväritetty valuma-alueellaan ja Latauspalvelu LAPIOn mukaan pinta-ala on 1,04 ha ja järvinumerokin olisi 04.736.1.001. Korkeustaso on 114,6 m. 1
ja muistuttelenpahan, että aikaisemmasta viestistäni korjauksia on tekemättä.
Yst. terv.
Korjausehdotuksia vesistö-/merialueille
1) Merialue-sivuilla kohdassa Näytä kaikki tiedot, tiedot ovat hassusti nurkikkain eikä vierekkäin, kuten ne varmaankin kuuluisivat olla, esim. Kruunuvuorenselkä.
2)
- Harjunjoen - Lappalanjärven alue (14.18) 3. jakovaiheen vesistöalueilla tiedoissa virheellisesti Harjunjoen - lähialueppalanjärven alue (14.18), kun tiedot korjattu, luomani ohjaussivu joutaa poistaa.
- Iso-Kukkasen - Kärkjärven alue (14.163) -vesistöalueen järvien tiedoissa virheellisesti Kukkasen - Kärkjärven alue (14.163), ohjaussivu joutaa poistaa, kun tiedot korjattu.
- Ala-Keiteleen lähialue (14.411) -kartalla ei näy järvet ollenkaan, voisiko ne näyttää kartallakin, ei kai ole isokaan korjaus!
- S Data:Vesistöalue/Hiitolanjoen alue (03.01) ja S Data:Vesistöalue/Kokkolanjoen alue (03.011) tarpeetonta/mahdollisesti tulevaisuudessa haitallista koodia ja täten poistettavaa. Eli: {{#ifeq: {{#ask: [[Luokka:Vesistöalue]][[Vesistöalue::{{PAGENAME}}]]|format=count }}|0|1|0}}| ]] Ekassa ei järviä, toisessa on järviä.
Kiitos tässä yhteydessä aikaisemmista korjauksista.
Yst. terv.
Nostanpahan takaisin tämän viestin esiin, jos se on jäänyt huomaamatta, eli nämä on vielä korjaamatta. Lisäksi pitäisi korjata myös Pirkkalin huomaama virhe, katso Keskustelu:Taivatlammi (14.141.1.026).
Nämä kaikki on nyt (vihdoin) korjattu.
Nytkimenjärven nimestä
Miksi Nytkimenjärven (14.226.1.026) nimi on kartassa "Nytkymenjärvi eli Nytkyn"? Tietääkseni paikalliset käyttävät jälkimmäisiä nimiä, joten mistä "Nytkimenjärvi" on tullut mukaan kuvioihin? :)
Muoto Nytkimenjärvi on varmaankin joskus eksynyt SYKEn järvirekisteriin, kun sitä on (käsin) kartalta muodostettu. Korjasin nyt sivun nimen muotoon "Nytkymenjärvi" ja lisäsin myös "Nytkyn" järven nimi-ominaisuudeksi (löytyy siis jatkossa myös [1]).
Havaintopaikan virheellinen sijainti
Havaintopaikan Suurijärvi, Pieni Sarviniemi <http://www.jarviwiki.fi/wiki/Suurij%C3%A4rvi_(04.792.1.002)/Pieni_Sarviniemi> havaintopaikka näyttää kartalla olevan keskellä Järvenpään kaupunkia.
Virheellisten linkkien poisto?
Hei, olen yrittänyt poistaa vuosia sitten luomiani vääriä sivulinkkejä. En ole siinä yrityksistä huolimatta onnistunut.
Seuraavat sivut voisi poistaa, jotta jatkossa havainnot tulevat kaikki samalle (oikealle) sivulle.
http://www.jarviwiki.fi/wiki/Hulkkianj%C3%A4rvi_(11.006.1.014)/Hulkkianj%C3%A4rven_j%C3%A4%C3%A4tilanne [Hulkkianjärvi (11.006.1.014)/Hulkkianjärven jäätilanne] http://www.jarviwiki.fi/wiki/Hulkkianj%C3%A4rvi_(11.006.1.014)/Hulkkianj%C3%A4rvi,_havainnot [Hulkkianjärvi (11.006.1.014)/Hulkkianjärvi, havainnot]
Tämä sivu säilytetään ja keräisin sinne jatkossa kaikki havainnot: http://www.jarviwiki.fi/wiki/Hulkkianj%C3%A4rvi_(11.006.1.014)/Havainnot [Hulkkianjärvi (11.006.1.014)/Havainnot]
Kiitos avusta!
Moi. Nuo ylimääräiset havaintopaikat on nyt poistettu.
Merijärven entiset lammet ja muita havaintoja
Pyöräilin kuvaamassa synnyinseutuni lampia. Pystyin kävelemään niiden pinnalla, kun olin ensin löytänyt ne ryteiköistä. Nämä Merijärvellä sijaitsevat ovat entisiä lampia: https://www.jarviwiki.fi/wiki/Kaijanlampi_(54.017.1.002) https://www.jarviwiki.fi/wiki/Saarilampi_(54.018.1.002) https://www.jarviwiki.fi/wiki/Latvalampi_(54.019.1.003) Eteläpää Alavieskan puolelle, mistä ottamani kuvakin.
https://www.jarviwiki.fi/wiki/Kauhaj%C3%A4rvi_(84.079.1.001) Kauhajärvessä on vettä, mutta se sijaitsee Pyhäjoen lisäksi suurelta osin Kalajoen puolellakin, josta kaupungista otin kuvan.
http://kielipoliisi.wwwfi.com/picture_library/uimapaikat/oravisjarven_laituri.JPG Pyhäjoelta satuin löytämään uimapaikakseni lähes puolen neliökilometrin kokoisen Oravisjärven, jota Järviwikikään ei tunne!
Kävin merkkaamassa nuo entiset luokkaan Luokka:Entiset järvet ja Kauhajärvelle lisäsin kunnaksi myös Kalajoen.
Toi Oravisjärvi on kyllä mysteeri, sillä sitä ei tosiaan löydy mistään meidän tietojärjestelmistä. Se lienee hydrologisesti tulkittu vain läpikulkevan uoman levennykseksi? Koitan selvittää.
SYKEn järvirekisterin ylläpitäjä ei tiennyt Oravisjärvestä sen enempää, mutta huomautti kartan perusteella on kyseessä on selvästi tekojärvi. Se on varmaan tehty vasta sen jälkeen kun järvirekisteriä on viimeksi päivitetty (aika kauan sitten), joten siksi sitä ei ole meidän tietojärjestelmissä eikä sillä ole järvinumeroakaan.
Kyselen lisää paikalliselta ELY-keskukselta, mutta sillä välin tein jonkinlaisen version järvestä Järviwikiin: Oravisjärvi (54.011.2.X)
Karttoja tutkimalla löytää entisiä järviä. Monet vuosikymmeniä kuivina olleet ovat usein kartoissa mittakaavasta riippuen merkitty täysimittaisiksi. Myös järvien osasijaintikuntia puuttuu. Olen keskittynyt vain niihin, joissa olen käynyt paikan päällä. Majavajärvi on Pyhäjoen lisäksi puoliksi Merijärven puolella. Tämä on tosin ortokuvasta ja joistakin kartoista päätellen MELKEIN entinen järvi. En käynyt paikalla.
Parannus-/Korjausehdotuksia
1) Kalahavaintotaulukossa ei näy kalan pituutta, jos painoa ei ole (esim. 1, 2 tai 3). Voisiko pituuden saada esiin, vaikka painoa ei olisikaan.
2) Järvisivun laatikossa "Kalat" ei näy käyttäjien havaintoja vaikka niitä olisi, voisiko ne saada takaisin näkyviin lajeittain mieluiten aakkosjärjestyksessä selkeyden vuoksi.
3) Järvi (44.028.1.002) on nimeltään Järvenjärvi, korkeustaso on 35,5 m.1
4) Ruotsin ja Norjan raja-alueet (85) -päävesistön nimen pitäisi olla Norjan raja-alue (85), koska koko Ruotsin raja-alue kuuluu jo Tornionjoki (67) -päävesistöön. Voiko sen korjata edes tänne järviwikiin?
Yst. terv.
Vesistöalueiden ja järvien klikkaus kartalta ei enää onnistu vesistöaluesivuilla. Lisäksi järvet pisteenä ei lataudu kuin osittain kartalle ja sen laatikossa on turhaan teksti Ei tuoreita havaintoja, sillä eihän järvi ole havaintopaikka, vai onko siihen tarkoitus saada näkymään järven tuoreista havainnoista keskiarvo, no nyt ei ainakaan havainnot näy millää muotoa, vaikka niitä olisikin. Voisiko nyt ensi alkuun edes korjata vesistöalueiden ja järvien kartalta klikkaukset, vika ilmaantui 20. kesäkuun tienoilla.
Ja onko näitä edellisiä tarkoituskaan saada korjatuksi, eli:
- Kalahavaintotaulukossa ei edelleenkään näy kalan pituutta, jos painoa ei ole (esim. 1, 2 tai 3). Voisiko pituuden saada esiin, vaikka painoa ei olisikaan.
- Järvisivun laatikossa "Kalat" ei näy käyttäjien havaintoja vaikka niitä olisi (joskus muinoin näkyi), voisiko ne saada takaisin näkyviin lajeittain mieluiten aakkosjärjestyksessä selkeyden vuoksi.
Yst. terv.
Moi. Usko tai älä, nämä on nyt kaikki korjattu! Kiitos taas kovasti huomioista.
"Painion valuma-alue"
Miksi on "Painion valuma-alue":
https://www.jarviwiki.fi/wiki/Painion_valuma-alue_(27.04)
vaikka ko. valuma-alue ei edes ole Painion valuma-alue vaan pikemm inkin Hirsjärven valuma-alue.
(Ei tosin tarkasti senkään, koska mukana on myös Hirsjärven ja kirkkojärven välinen jokiosuus.)
Painion valuma-aluehan muodostuu Painion lähialueesta plus Hossinojan, Vesanojan ja Siikajärven valuma-alueista (joka tosin sekin on Kairanojan eikä Siikajärven valuma-alue).
- Vaikka kun uusi valuma-aluejako on jo pitkälle valmisteltu, niin tällaisilla vilauksilla ehkä ei enää ole niin merkitystä, kuun uudessa valuma-aluejaossa kaikki muuttuu joka tapauksessa.
Jaa-a, en kyllä osaa yhtään sanoa, miksi tuo toisen vaiheen vesistöalue on aikoinaan nimetty tuon Painion mukaan. Varmaan siksi, kun se on alueen isoin järvi?
Hieman epälooginen se tosiaan minustakin on, varsinkin kun nimessä on tuo valuma-alue.
Mutta, joo, tuskinpa näiden vanhojen valuma-aluerajausten nimiä lähdetään enää muuttamaan, kun uuteen olisi tarkoitus siirtyä.
Reipin uimaranta, Pirkkala: paikka jostain syystä siirtynyt kartalla
http://www.jarviwiki.fi/wiki/Pyh%C3%A4j%C3%A4rvi_(35.211.1.001)/Reipin_uimaranta
Reipin uimaranta on mystisesti vaihtanut paikkaa viikon aikana. Saisiko sen kartalle entiselle )ja oikealle) paikalleen, kiitos.
Moi,
nyt pitäisi olla korjattu. Havaintolähetissä oli virhe, joka tietyssä tapauksessa asetti havainnon sijainniksi kännykän tai tietokoneen ilmoittaman sijainnin, vaikka olisi pitänyt käyttää valitun havaintopaikan sijaintia. Tästä syystä paikkakin näkyi tuoreimman havaintonsa mukaisessa paikassa. Mutta nyt tuo on siis korjattu, ja Havaintolähettikin on tältä osin korjattu.
Virheilmoitus Tervajärven sivulla
Hei
Tervajärven sivulla on seuraava virhe Virhe lausekkeessa: odottamaton >-operaattori
https://www.jarviwiki.fi/wiki/Tj%C3%A4rutr%C3%A4sket_-_Tervaj%C3%A4rvi_(17.004.1.004)
Ongelma ilmestyi kun lisösin sivun nimeen järven suomenkielisen nimen
Moikka, korjasin tämän.
Rapasaloon on nyt tieyhteys
Luumäen ja Lemin kuntien Kivijärven Isoon Rapasaloon on 2017 lähtien ollut tieyhteys Lemin Kuhasensaaren kautta. Vois päivittää Kivijärven tietoihin.
Onko Ruokovesi Enonvettä?
Uutena käyttäjänä hieman kummaksun Suur-Saimaaseen kuuluvan Enonveden rajausta sen pohjoisosassa. Pilpankosken yläpuolella olevan Ruokoveden ja Koivuselän pintahan on 80 cm ylempänä kuin alapuolisen veden pinta. Ehdotan siksi, että ko. vedet rajataan omaksi järvekseen ja erilleen Enonvedestä.
Jaa-a, varmaan hyvä ehdotus, mutta ehkä hankala toteuttaa.
Nykyinen Enonvesi_(Saimaa)_(04.221.1.001) on SYKEn järvirekisterin rajaus. En tiedä miten siihen on aikoinaan päädytty, kun rekisteriä on laadittu.
Vesipuitedirektiivin toimeenpanossa on taas käytössä hieman erilainen rajaus tuosta saarisokkelosta, mutta sekään ei tunnista Pilpankosken pohjoispuolella olevaa aluetta omaksi vesimuodostumakseen.
Muuten tietysti näistä rajauksista ei välttämättä tarvitsisi Järviwikissä välittää, mutta muilta alueilta ei siis ole saatavilla (ainakaan suoraan avoimelta rajapinnalta) kartalla esitettävää polygonia ja perustietoja, kuten pinta-ala ja rantaviivan pituus.
Neljä havaittua linkkivirhettä
Olen järviwikiä seltessani huomannut seuraavia virheitä linkityksissä:
- Levalammen tekojärven valuma-alue (39.005)
- Längelmäveden ja Hauhon reittien valuma-alue (35.7)
- Ähtärin ja Pihlajaveden reittien valuma-alue (35.4)
- Tyrjänjärven - Pieni Rautjärven valuma-alue (03.04)
Olenkin ajatellut, ettei niitä ole huomattu.
Ehdin vihdoin korjata nämä. Kiitos huomiosta.
Vielä on jäänyt korjaamatta Längelmäveden ja Hauhon reittien valuma-alue (35.7) toisen jakovaiheen vesistöaluesivuilta (35.71-35.79) linkitykset, eli nyt niillä sivuilla on vesistöalueena Längelmäveden ja Hauhon reittien valuma-alue (35.7
Samoin on myös Ähtärin ja Pihlajaveden reittien valuma-alue (35.4), eli toisen jakovaiheen (35.41-35.49) sivuilla on vielä vesistöalueena Ähtärin ja Pihlajaveden reittien valuma-alue (35.4
Kuin myös vielä Tyrjänjärven - Pieni Rautjärven valuma-alue (03.04), siellä korjaamatta Tyrjänjärven - Pieni Rautjärven valuma-alue (03.04/Kala-atlas tiedot. Kaiketi Venäjän puolella (03.04 R) kuuluu myös tähän vesistöalueeseen (ainakin nro. perusteella. (Nyt ei voi enää äkkiseltään tietää kun ei ole kartalta mahdollisuus nähä), voiko sen vesistöaluenumeroksi korjata (03.04R), ainakin kaikki toimivat sivut on näin kirjoitettuna.
Muut samankaltaista korjausta vaativat sivut ovat:
- Venäjän puolella (03.07 R)
- Venäjän puolella (72.09 R)
- Venäjän puolella (74.05 R)
- Venäjän puolella (74.06 R)
- Venäjän puolella (74.07 R)
eli voisiko nämäkin sivut korjata muotoon (74.07R) ja lisätä myös oikeat vesistöalueet linkityksineen.
Tässäkin tapauksessa seuraava (jo olemassa ollut) ominaisuus (eli kartalla mahdollisuus nähdä valuma-alueen/järven nimi linkityksineen) helpottaisi järviwikin käyttöä huomattavasti:
Nyt se voisi olla symboleiden sijaan vaikka seuraavan kaltainen: kun klikkaa valuma-aluetta, niin värin muuttumisen lisäksi avautuisi vaikka samankaltainen laatikko tai vastaava kuin havaintopaikoista, jolloin näkisi suoraan valuma-alueen nimen ja linkin sinne, eikä tarvitsisi avata erikseen kaikkia valuma-alueita ja selata sitten selaimen välilehdiltä mitä etsi. (Nyt vesistöalueiden ja myös järvien etsiminen vesistöaluesivuilta on erittäin hankalaa, - aikaa vievää ja täten tosi turhauttavaa.) Jos edes valuma-alue "laatikko" avautusi kartalle, niin sen numerosta voisi myös päätellä ylempien vesistöalueiden sivuilta seuraavan (1. ja 2.) jakovaiheen nimen.
Nyt myös järvien etsiminen valuma-aluesivuilta on vähintäänkin yhtä hankalaa, ennen oli erittäin helppoa, kun vain klikkasi kartalta järvisymbolia, niin tiesi välittömästi mika järvi on kyseessä eli järvisymbolit takaisin kiitos! (Kun kerta ne olivat aikaisemmin, eli käsittääkseni se on nytkin mahdollista lisätä.) Vai oliko tämän uudistuksen tarkoitus hankaloittaa virheiden löytämistä, jolloin myös ne virheelliset järvet (myös valuma-alueet) ovat lähes näkymättömiä!?
Yst. terv.
Valtaisan iso kiitos siitä!, että nyt vesistöalue-sivujen kartoilla on vesistöalueiden ja järvien klikkaus mahdollisuus takaisin. Hyvänä puolena on nyt, että näkeen suoraan mitkä järvet/järvien osat ovat järviwikissä ja mitkä ei, mutta haitta puolena isojen vesistöalueiden pienien järvien sijaintia ei näe kartalta selkeästi/zoomailematta, mutta se on pieni haitta edellisen viestin ongelmiin nähden.
Edellisessä viestissä mainituissa vesistöalueissa virheet on vielä korjaamati, sekä Tyrjänjärven - Pieni Rautjärven valuma-alue (03.04) -vesistöalueen järvien vesistöalueena on virheellisesti Tyrjänjärven - Pieni Rautjärven valuma-alue (40271).
Huomiona (jos korjailut vielä kesken) viimeisimmän uudistuksen jälkeen kaikissa vesistöalueissa joissa on Suomen rajojen ulkopuolinen erillinen vesistöalue (eli Norjan -, Ruotsin - ja Venäjän puolella, tai en ole ainakaan löytänyt yhtään täysin toimivaa sivua) ongelmaksi/virheeksi ilmestyi se että kartan klikkausruudut ei toimi oikein. Esim. Ruotsin puolella (67.132K) -kartalla näkyy vesistöaluenumerot oikein, mutta klikkausruuduissa ei ja taasen Alkkulan alue (67.132) -kartalla ei näy taasen Ruotsin puolella (67.132K) -alue, vaikka sekin kuuluu vesistöalueeseen, sekä Tornionjoki (67) -kartalla klikkaamalla Alkkulan alue (67.132) -tta avautuu klikkausruutuun Ruotsin puolella (67.132K), eikä näin ollen kartalta pääse suoraan Alkkulan alue (67.132) -sivulle. Ongelmaan pääsee tutustumaan myös hyvin esim. Hiitolanjoki (03) -sivulta, koska se sisältää paljon "Venäjän puolella" -vesistöalueita. Nyt toki on erittäin hienosti vesistöaluenumero näkyvissä, jonka perusteella pystyy etsimään oikean vesistöalueen. Ongelmaa korjatessa olisi ensiarvoisen tärkeää, että molempiin suomalainen/ulkomainen-vesistöalue kartoilla näkyisi molemmat alueet kartalla.
Yst. terv.
Moi,
kartat vaativatkin tosiaan vähän isomman remontin, ja olen niiden kanssa puuhastellut jo pidemmän aikaa. Nyt suurimman osan pitäisi olla melko kunnossa.
Korjasin tuon Tyrjänjärven - Pieni Rautjärven valuma-alueen ongelman ja ainakin pääosin nuo Suomen rajojen ulkopuoliset vesistöalueet.
Vesistöaluekartoille lisäsin pienille järville (alle 10 ha) myös pallosymbolin. Helpottaako se? Entä sotkeeko se liikaa, kun isommilla järvillä ei ole? Pallot katoavat, kun zoomaa tarpeeksi lähelle.
Vesistöaluekarttojen pallosymbolit helpottavat huomattavasti, ja voisi ne kyllä olla kaikilla järvillä, niin eipähän olisi sotkeutumisen vaaraa, ja ne saisi näkyä yhden zoomauskerran enemmän, jos ymmärrät mitä tarkoitan. Nythän pallosymbolit vaikuttaisi olevan alimpana "layerina" ja ne saa siitä hienosta valintaruudusta "Järvet pisteinä" raksittua kokonaan pois, jos jotain ne häiritsee.
Kyllä uudistetut kartat toimii nyt pääosin oikein. Ennen uudistusta näillä rajavesistöjen kartoilla näkyi myös siihen vesistöön kuuluva toinen osa eli Kainuunkylän alue (67.131) -kartalla ennen näkyi Ruotsin puolella (67.131K) ja toisten päin myös, onko tämä hieno ominaisuus vielä mahdollista saada toimimaan sekä tämmöisiä hienosäätöjä minä vielä löysin:
- Nimi ja vesistöalue -sivujen kartoilla pallosymbolin ponnahdusruudssa kahden ensimmäisen kunnan välistä puuttuu pilkku ja jos mahdollista korjata pinta-alassa pitäisi desimaalit erottavana merkkinä olla kieliopillisesti oikein kirjoitettuna pilkku, eikä nykyinen piste.
Ja sitten tämän viestiketjun alkuperäiseen aiheeseen eli:
- Kivi- ja Levalammen tekojärven valuma-alue (39.005/Kala-atlas tiedot pitäisi olla Kivi- ja Levalammen tekojärven valuma-alue (39.005)/Kala-atlas tiedot
- Tyrjänjärven - Pieni Rautjärven valuma-alue (03.04/Kala-atlas tiedot pitäisi olla Tyrjänjärven - Pieni Rautjärven valuma-alue (03.04)/Kala-atlas tiedot tämä toimii osittain luomani ohjaussivun Tyrjänjärven - Pieni Rautjärven valuma-alue (03.04 mukaan, joka joutaa tietenkin poistaa korjauksen jälkeen kuin myös Tyrjänjärven - Pieni Rautjärven valuma-alue (40271). Ja Tyrjänjärven - Pieni Rautjärven valuma-alue (03.04) -kartalle pitäisi saada näkymään järvet.
- Längelmäveden ja Hauhon reittien valuma-alue (35.7) toisen jakovaiheen sivujen tiedoissa on Längelmäveden ja Hauhon reittien valuma-alue (35.7, nyt toimii kyllä tämän luomani ohjaussivun takia, mutta voisiko silti tietoihin korjata oikean alueen ja sitten joutaa tuo ohjassivu poistaa
- ja sama homma myös Ähtärin ja Pihlajaveden reittien valuma-alue (35.4) ja luomani ohjaussivu Ähtärin ja Pihlajaveden reittien valuma-alue (35.4
Yst. terv.
Mihin palautetta vai molempiin vai ei kumpaankaan?
Wikikipediassa tuli puheeksi, että kun on toisaalta tämä Järviwikin kahvihuone ja toisaalta SYKE:n uuden valuma-aluejakoehdotuksen palautekarttapalvelu, niin kumpaan mahtaa olla parempi antaa palautetta nykyisen (tai joskus mahdollisesti ehkä myös uuden) valuma-aluejaon mahdollisista virheistä tai esim. mahdollisia tarkentavia lisätietoja.
Vai onko parempi laittaa molempiin tai jos yksikin riittää niin kumpaan?
Vai onko mahdollisesti niin, että jos uusi valuma-aluejako tuottaa nykyiseen valuma-aluejakoon korjauksen, niin tarvitseeko sitä ilmoittaa lainkaan, jos se aikanaan otetaan huomioon viran puolesta?
Wikipediaan on jo ehditty luoda tällainen luokkakin:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Ehdotetut_muutokset_Suomen_valuma-aluejakoon
(Siinä tosin ei ole kovin paljon sisältöä.)
Luonteeltaan nämä tapaukset ovat erilaisia sikäli, että joillain kohteilla on tullut käytyä katsomassa jopa paikan päällä, että miten se vesi siellä oikein virtaa, toisia taas on saatettu tulkita vain kartoilta. Karttatulkinta on haastavaa sikäli, että peruskartassa maastoon verrattuna on usein virheitä, ojia joko puuttuu kartasta tai niitä on piirretty sinne, missä niitä ei ole maastossa, ja näin voi joskus esiintyä epävarmuutta.
Toisaalta hyvin yleinen virhetyyppi näyttää olevan, että kun valuma-alueita 1990-luvulla on digitoitu peruskartan pienennöksestä, niin raja usein on piirretty karkeasti väärin vastoin itse kartan sisältöä. Näitä uusi korkeusmalliin perustuva valuma-aluejako korjaa nätisti.
Mutta vastaavasti, jos ojia onkin kaivettu töyräiden läpi, tämä voi jäädä korkeeusmallin perustuvassa automaattitarkastelussa joskus huomaamatta, mutta voi joskus näkyä peruskartassa. Epävarmuutena kuitenkin on esim. se, virtaako oja todella läpi vai vaihtuuko siinä vain virtaussuunta keskellä. Tai sitten peruskartassa on fiktiivisiä ojia, tai ojia tai muita uomia puuttuukin kokonaan peruskartasta. Näissä maastokäynnit tai suora paikallistuntemus ovat tärkeitä. - Tosin joskus myös jo vinovalovarjoste voi antaa lisätietoa, puhumattakaan pistepilvistä, ketkä niitä vain osaavat käyttää.
Ja joskus on lisäksi joko peruskarttaan merkittyjä tai maastossa havaittuja tai kirjallisuudessa raportoituja bifurkaatioita.
Mutta vastaavasti näissäkin tilanne voi joskus jäädä epäselväksi, jos ei ole mahdollisuutta mastokäyntiin.
Esimerkiksi olen kovin miettinyt, ja laitoinkin siitä kommentin tuohon palautepalveluun, että onko Leväsjoki Karvianjoen vesistössä enää nykyään lainkaan bifurkaatio vai ei. Valuma-alueen rajaustyökalu näköjään määrittää sen bifurkaatioksi, mutta onko se vain pakottamalla lisätty tieto vaiko mallinnuksen tulos? Kirjallisuus tarjoaa aiheesta eri tietoja. Esim. Esko Kuusisto Terrassa 1990-luvulla määritteli, että bifurkaatiota ei enää Leväsjoen tapaksessa muodostu, mutta jossain syken myöhemmässä ei varsinaisesti bifurkaatioita käsittelevässä julkaisussa väitetään päinvastaista, mutta herää epäilys oliko kysymys vain bifurkaation käsitteen väärin ymmärtämisestä, koska sehän ei ole jokibifurkaatio, jos toisesta päästä jokiuomaa vesi virtaa länteen ja toisesta päästä itään, niin kuin ainakin peruskarttaan on Leväsjoellla merkitty että olisi asianlaita.
Mutta miten siis on, kannattaako näitä laittaa tänne vai tuonne palautepalveluun vai molempiin vai ei kumpaankaan?
Moi, välitän tämän viestin uutta vesistöaluejakoa rakentaville, ja palaan asiaan, kun he vastaavat.
Ja meidän SYKEn asiantuntijoiden vastaus oli:
Kiitos mielenkiinnosta uutta valuma-aluejakoa kohtaan![muokkaa]
Suomen ympäristökeskus (SYKE) kehittää uutta valtakunnallista valuma-aluejakoa, joka tulee korvaamaan nykyisen 1990-luvulta peräisin olevan rajauksen. Uusi valtakunnallinen valuma-aluejako tulee perustumaan pintavalunnan suuntaa kuvaavaan virtaussuuntamalliin, jonka laatimisessa hyödynnetään mm. MML:n 10 m:n korkeusmallia sekä rantaviiva-aineistoja.
Pinnanmuodoiltaan tasaisten ihmistoiminnan vaikutuksia täynnä olevien alavien alueiden (mm. runsaasti ojitetut alueet) valuma-aluejaot ovat varsin haasteellisia mallintaa automaattisin menetelmin, mutta eipä ko. alueilla vedenjakajien määrittäminen ole juuri helpompaa edes manuaalisesti karttatulkinnalla tai maastokäynnilläkään. Kaikkien pienien ojien virtaussuuntia ei voida ottaa huomioon valtakunnallisessa valuma-aluejaossa.
2 m:n korkeusmallin hyödyntäminenkään, jota testaillaan tällä hetkellä eri hankkeissa, ei tähän asiaan suoraan auta. 2 m:n korkeusmalli kuvaa jopa "liian" tarkasti maanpinnan korkeutta, jolloin esim. tienpenkereet saattavat estää veden todellisia virtausreittejä ja vääristää valuma-alueiden rajauksia.
Tietyillä alueilla valuma-aluerajaus tulee aina sisältämään enemmän epävarmuutta kuin toisilla lähtöaineistoista riippumatta. Vedenjakaja voikin olla ennemminkin vyöhyke kuin viiva. Em. vedenjakajan sijainnin epävarmuuden visualisoimismahdollisuuksia käyttäjälle on testailtu tietyillä tahoilla.
Vanhan valuma-aluejaon tiedetään sisältävän paljon virheitä ja puutteita, joten kannattaa varmaan antaa palautetta kommentoimalla suoraan luonnosta tulevasta valuma-aluejaosta.
Uudesta valuma-aluejaosta on julkaistu palautetta varten luonnos, jota voi tarkastella internetissä erityisellä karttasovelluksella osoitteessa http://paikkatieto.ymparisto.fi/agol/value/palaute.html. Kyseessä on kuitenkin vasta luonnos, joka saattaa monilta osin vielä muuttua. Palautetta kannattaa siis antaa ainakin sitä kautta. Palautteet ja kommentit sekä niiden huomioiminen tullaan käsittelemään tapauskohtaisesti.
Lisätietoja uudesta valuma-aluejaosta: http://www.syke.fi/fi-FI/Tutkimus__kehittaminen/Vesi/Tietoaineistot_ja_jarjestelmat/Valumaaluejarjestelma/Uusi_valumaaluejako
Lisätietoja uuden jaon pohjana olevasta virtaussuuntamallista: http://www.syke.fi/fi-FI/Tutkimus__kehittaminen/Vesi/Tietoaineistot_ja_jarjestelmat/Valumaaluejarjestelma/VALUE__virtaussuuntamalli
Kannattaa testata myös Value - valuma-alueen rajaustyökalua, joka löytyy osoitteesta: [http://paikkatieto.ymparisto.fi/value Lisätietoa työkalusta http://www.syke.fi/fi-FI/Tutkimus__kehittaminen/Vesi/Tietoaineistot_ja_jarjestelmat/Valumaaluejarjestelma/VALUE__valumaalueen_rajaustyokalu http://paikkatieto.ymparisto.fi/value Lisätietoa työkalusta http://www.syke.fi/fi-FI/Tutkimus__kehittaminen/Vesi/Tietoaineistot_ja_jarjestelmat/Valumaaluejarjestelma/VALUE__valumaalueen_rajaustyokalu]
Kiitos, kun kartat palasivat
Olen huomannut, kuinka riippuvainen olen ollut jw-kartoista. Kiitos, kun saitte/sait ne päivitettyä.
Toinen riippuvainen kiittää myös, kärsivällisyys palkitaan. Nyt on hienot ja entistä paremmat/informatiivisemmat kartat. Vielä jos saisi vesistöalue sivuille järvet ja vesistöalue pylpyrät jossain muotoa takaisin kartalle, niin nekin löytyisi nopeasti kartalta klikkaamalla ja siltäkin osin uudistus ei huonontaisi muutoin erittäin onnistunutta uudistusta.
Ensimmäinen sivu |
Edellinen sivu |
Seuraava sivu |
Viimeinen sivu |