Tämä ketju on siirretty toiselle keskustelusivulle
Jäätilanne
Onko sivustolla mahdollisuutta pitää yllä vedenkorkeuden havaintoja? Sillä oisi mielestäni vaikutusta ainakin jokien virtaamien/tulvien kannalta, vai olisiko?
Moi,
kyllä vedenkorkeushavainnot olisivat varmasti mielenkiintoisia ja hyödyllisiä. Olen lähiaikoina lisäämässä havaintovalikoimaan näkösyvyyden ja vedenkorkeuden voisi lisätä samalla.
Mutta yksi asia vähän mietityttää: miten tavallinen ranta-asukas tai mökkiläinen voi määrittää keskivedenkorkeuden, johon mittaus sitten suhteutettaisiin? Tai siis eihän vedenkorkeusarvo kerro kenellekään muulle mitään, ellei se ole suhteessa suurin piirtein keskimääräiseen vedenkorkeuteen.
Eli onko ideoita? Voiko keskivedenkorkeuden päätellä riittävällä tarkkuudella rantakivistä tai syvyyskartan avulla tai jotenkin muuten?
Tervehdys Matti,
rannan kivistä/kiviin olemme Särkisalossa keskivedenkorkeuden määritelleet (tosin Hangon ja Turun virallisten arvijen johdannaisena). Merellä vaihtelut ovat suurempia, mutta uskoisin alajuoksun väkeä kiinnostavan mitä on mahdollisesti tulossa myös järvi-/jokimaisemissa.
Määrittelyssä voisi käyttää hyväksi paikallisia ympäristöviranomaisia, joiden avulla normaalivesi voistaisiin määritellä. Ainakin meidän Valkjärveen Oitin Puujaassa on tehty eri kartoituksia menneinä vuosikymmeninä, jolloin luulisi myös normaali korkeutta sivutun. Vaihtelut näyttäisi olevan suhteellisen pieniä ~20cm, pienessä ~100ha järvessä (vuoden ranta-asukki kokemuksella).
Terveisin
Olli
Moi,
Lisäsin nyt oman havaintotyypin vedenkorkeushavainnoille eli, niitä voipi havaintopaikalle syöttää, kun valitsee oikean palstan "Lisää/muokkaa" -valikosta "Vedenkorkeushavaintoja".
Oman asteikon keskipisteen kalibroimiseen en ole keksinyt muuta kuin:
- Kokemus (pitkään järven rannalla asunut tai mökkeillyt varmaan osaa ihan näppituntumalla määritellä normaalin vedenkorkeuden aika tarkkaan) ja
- Vertailu ympäristöhallinnon mittauspisteisiin (Oiva-järjestelmästä saa noin 300 ympäristöhallinnon vedenkorkeuden mittauspisteen päivittäisen lukeman senttimetrin tarkkuudella. Jos omalta järveltä löytyy mittauspiste ja sää on tyyni, luulisi tuloksen olevan siirrettävissä omaankin rantaan.