Tämä on ketjun aloitus.
Palvelun käytettävyydestä
Toivon järviwikille laajaa käyttäjäkuntaa ja hyvää menestystä. Harmittelen sitä, että palvelu on tällä hetkellä kyllä melko vaikeasti lähestyttävä. Jos käyttäjä ei ole perehtynyt "wikeilyyn", tietojen järjestyminen palvelussa tai terminologia vaikuttavat helposti oudoilta ("kahvihuone", "hiekkalaatikko", "lisenssit", "luokat - alaluokat - sivut"). Ohjeita ja selostuksia voisi siis muokata vielä selkokielisemmiksi. Voisiko palvelua koekäyttää "koekaniineilla", jotka olisivat aiheeseen aiemmin perehtymättömiä maallikkoja, ja sitten muokata ohjeistusta/rakennetta helppokäyttöisemmäksi kommenttien perusteella? Yhtenä esimerkkinä vaikkapa vesienhoitoalueiden ja ELY-keskusten esittelyt/määrittelyt eivät aukene kyllä aiheesta aiemmin tietämättömille. Mitä eroa on vesienhoitoalueella ja ELY-keskuksiin perustuvalla jaolla?
Itse yritin esimerkiksi tutustua palvelun kautta vesinäytetuloksiin Etelä-Savon alueelta. Kokeilin hakea niitä Järvet-Vesistöittäin ja Järvet-ELY-keskuksittain. Valitettavasti tällaisia tuloksia alueittain esitettynä ei löytynyt. Sitten hyödynsin hakua, ja vasta "leväseuranta"-haku nappasi. Näin löysin Etelä-Savon ELY-keskuksen leväseurantapaikat. Ihme kyllä, samaa sivua ei löytynyt kun valitsin valikosta kyseisen ELY-keskuksen. Myöhemmin huomasin, että valitessani esimerkiksi vesistöjen kautta viimein yhden yksittäisen järven, tämän järven kaksi havaintopistettä tuli esille kartalle (Kyyvesi), sitten kun tajusin tsuumata riittävän kauas että koko järvi näkyi pienessä kartassa.
Onko muita kuin leväseurannan näytetuloksia tulossa järviwikiin?
Minäkin toivoisin palveluun yksinkertaista perustietoa järvistä ja käsitemäärittelyjä (esim. järvi, vesistö, vaikkapa vesistöalueiden pieni kartta, järvinumeroinnin perusta) - tai sitten linkitystä hyvälle SYKE:n nettisivulle kyseisestä aiheesta. Perustietojen lähteenä voisi toki hyödyntää SYKE:n sivuja, siten että linkitys "luotettavaan viranomaistietoon" aiheesta olisi tehty näkyvästi ja loogisesti.
Nämä olivat yksittäisen kokeilukäytön mieleen tuomia havaintoja. Toivotan intoa kehitystyöhön!