Korostettu kommentti luotiin tässä versiossa.
Palvelun käytettävyydestä
Toivon järviwikille laajaa käyttäjäkuntaa ja hyvää menestystä. Harmittelen sitä, että palvelu on tällä hetkellä kyllä melko vaikeasti lähestyttävä. Jos käyttäjä ei ole perehtynyt "wikeilyyn", tietojen järjestyminen palvelussa tai terminologia vaikuttavat helposti oudoilta ("kahvihuone", "hiekkalaatikko", "lisenssit", "luokat - alaluokat - sivut"). Ohjeita ja selostuksia voisi siis muokata vielä selkokielisemmiksi. Voisiko palvelua koekäyttää "koekaniineilla", jotka olisivat aiheeseen aiemmin perehtymättömiä maallikkoja, ja sitten muokata ohjeistusta/rakennetta helppokäyttöisemmäksi kommenttien perusteella? Yhtenä esimerkkinä vaikkapa vesienhoitoalueiden ja ELY-keskusten esittelyt/määrittelyt eivät aukene kyllä aiheesta aiemmin tietämättömille. Mitä eroa on vesienhoitoalueella ja ELY-keskuksiin perustuvalla jaolla?
Itse yritin esimerkiksi tutustua palvelun kautta vesinäytetuloksiin Etelä-Savon alueelta. Kokeilin hakea niitä Järvet-Vesistöittäin ja Järvet-ELY-keskuksittain. Valitettavasti tällaisia tuloksia alueittain esitettynä ei löytynyt. Sitten hyödynsin hakua, ja vasta "leväseuranta"-haku nappasi. Näin löysin Etelä-Savon ELY-keskuksen leväseurantapaikat. Ihme kyllä, samaa sivua ei löytynyt kun valitsin valikosta kyseisen ELY-keskuksen. Myöhemmin huomasin, että valitessani esimerkiksi vesistöjen kautta viimein yhden yksittäisen järven, tämän järven kaksi havaintopistettä tuli esille kartalle (Kyyvesi), sitten kun tajusin tsuumata riittävän kauas että koko järvi näkyi pienessä kartassa.
Onko muita kuin leväseurannan näytetuloksia tulossa järviwikiin?
Minäkin toivoisin palveluun yksinkertaista perustietoa järvistä ja käsitemäärittelyjä (esim. järvi, vesistö, vaikkapa vesistöalueiden pieni kartta, järvinumeroinnin perusta) - tai sitten linkitystä hyvälle SYKE:n nettisivulle kyseisestä aiheesta. Perustietojen lähteenä voisi toki hyödyntää SYKE:n sivuja, siten että linkitys "luotettavaan viranomaistietoon" aiheesta olisi tehty näkyvästi ja loogisesti.
Nämä olivat yksittäisen kokeilukäytön mieleen tuomia havaintoja. Toivotan intoa kehitystyöhön!
Moi. Muutama pikainen vastaus:
- Järviwiki on wiki. Wikeihin liittyvät käsitteet on jätetty käyttöön tarkoituksella, jotta tämä yhteys olisi selvä.
- Järviwiki on siinäkin mielessä wiki, ettei se ole millään muotoa valmis. Halusimme julkaista tämän palvelun mahdollisimman nopeasti kaikkien käyttöön, jotta tietoja alkaisi kertymään niin käyttäjiltä kuin viranomaisiltakin.
- Ohjeita tosiaan voisi parentaa ja ne ovat kyllä työlistallani
- Viranomaistiedoista Järviwikissä on tällä hetkellä Järvien perustiedot, Kala-atlas tiedot ja tosiaan leväseurannan havainnot vuodesta 1998. Lisää julkaistaan sitä mukaa kuin ehditään ja siltä osin kuin tietojen siirto saadaan järjestettyä jotenkin automaattisesti tai muuten järkevästi.
- Lähtökohtana Järviwikissä on järvi. Eli toistaiseksi tarkoitus on, että kaikki löytäisivät sen oman järvensa ja saisi sen sivulta kaikki tiedot, mitä järvestä nyt on Järviwikissä. ELY-keskukset ja Vesienhoitoalueet siten listaavat vain nyt järviä, joita niiden alueella on. Näitä "alueiden" sivujakin varmasti kehitetään, ja esimerkiksi ensi kesänä levätilannetta varmasti voi tarkastella esim. ELY-keskuksen alueella.