Tämä on ketjun aloitus.
Iso-Roine
Isolla Roineella käsitetään ilmeisesti koko vesistö Hauholta Vihavuoden koskeen, koska erillisillä nimillä ei löydy Vähä-Roinetta, Hiiriselkää, Painonselkää eikä Sappeenjärveä.
Kaunis ja historiallisesti tärkeä vesireitti salmien yhdistämine järvineen ent. Luopioisten kunnan ja Länsi-Suomen läänin sekä Etelä-Suomen läänin rajalta Vihavuodesta Lehdesmäkeen Pyhäjärvelle johtavaan virtaan ja toisaalla Hauhonselälle johtavaan Vuolteen virtaan.
Tämän vesistön rannoille on aikojen mittaan rakentunut runsaasti maataloudesta toimeentulonsa saaneita kyliä, jotka elinkeinorakenteen muututtua pysyvät edelleen kesäisin vilkkaana runsaan kesäasutuksen ansiosta.
Oman lukunsa ansaitsee ehkä maakunnan merkittävin koski Vihavuodessa. Kosken rannalle rakentui ensimmäiset myllyt jo 1400-luvulla ja kylän sekä samalla Iso-Roineen merkittävyydestä maakunnan historiassa kertovat Vihavuoden kyläyhdistyksen verkkosivut.
http://vihavuosi.fi/historia.html
Poikuuteni vesistön rannoilla viettäneenä ja menettäneenä voisin kertoa myös uskomattomia kalajuttuja, mutta en kerro, koska ette kuitenkaan usko. Joka tapauksessa Roine kaikkine kimurantteine rantoineen on ollut tärkeä ruoanjatkeen pyyntipaikka rantojen asukkaille. Nytkin vesistö tarjoaa nykyajan vaatimukset täyttävän kalastusmahdollisuuden jokaisen lajin harrastajalle.
Paitsi ihan vaan siirtymäreittinä, Roineen vesistö on ollut tärkeä puutavaran uittoväylä Valkeakoskea ja Hämeenlinnaa myöden, joten näiden vesien taloudellista merkitystä maakunnalle ei voida kyseenalaistaa. Roineen vesistön ensimmäiset pisarat lähtevät Padasjoen vesijaolta ja mm. Kuohijärven ja Kukkian koluttuaan pomppivat läpi Vihavuoden kosken, hengähtävät hetken salmissa hieman kiihdyttäen Roineella ja jatkavat matkaansa Valkeakosken, Lempäälän jne. kautta pitkin Kekemäenjokea Pohjanlahdelle.