Ehdotus: [[Degersjön (82.002.1.002)]]
Korostettu kommentti luotiin tässä versiossa.
Oodi Degersjölle
Degersjön on järvi Raaseporin kaupungissa.
Järven ympäri johtavaa 15 kilometriä pitkää reittiä kulkeva kohtaa lähes kaiken olennaisen Uudenmaan asutus- ja kulttuurihistoriasta: rautakauden kalmistot, Thorbyn 1300-luvulta periytyvä tila peltoineen, kaksi keskiaikaista linnanpihaa – Degernäs ja Gennäs – sekä kaksi vanhaa rautaruukkimiljöötä – Antskog ja Fiskars. Myös luonnonolosuhteet ovat edustavat ja monipuoliset. Ollaan Salpausselkien kainalossa. Järven vesi on hyvin puhdasta, osa rannoista on aivan luonnontilassa; järveä kierrettäessä Fiskarsin rantalehdot tammineen, saarnineen ja pähkinäpensaineen vaihtuvat männikkökankaisiin. Maakuntakukka valkovuokko kasvaa lähes joka puolella maakuntaa, maakuntalintu mustarastaan kujertelua kuulee muuallakin kuin Degersjön tervaleppärannoilla, mutta maakuntakala kuha on tarkka ympäristöstään, eikä sille kaikki kelpaa – Degersjön puhtaassa, juomakelpoisessa vedessä kuha viihtyy. Alueen kulttuurilla on jatkuvuutta; vaikka tukkilautat eivät enää solju Degersjön yli, eikä Fiskarsin vuonna 1649 perustettu ruukki tuota vuosittain enää yhtäkään kippuntaa takkirautaa, Fiskarsin hyvin elinvoimaisen taiteilijaosuuskunnan näyttelyt houkuttelevat entiselle ruukille vuosittain kymmeniä tuhansia kulttuurinnälkäisiä kävijöitä aina maapallon toiselta puolelta saakka. Fiskars – Fiskari oli vuonna 2000 Vuoden kylä Uudellamaalla.
Degersjön on ainutlaatuinen Etelä-Suomen järvien joukossa. Sen rannat ovat suurimmaksi osaksi rakentamattomat, joten Degiksellä on mahdollista kokea ainutlaatuinen erämaajärven tunnelma. Puhdas vesi, vaihtelevat rannat hiidenkirnukallioineen ja rantoihin asti ulottuvine metsineen, runsas eläimistö ja luonnon rauha ovat järven lähipiirissä asuville tärkeitä. Järven linnustoon kuuluu vesilintujen ohella mm. pesivät joutsen, kurki, kalasääksi ja kuhankeittäjä. Kalakanta on runsas, olen saanut kuhaa, siikaa, muikkua, ahventa, haukea ja tietenkin lahnaa sekä ahkerasti verkkoihin käyviä rapuja. Degiksen kalat herkuttelevat rapuaterioilla joten jopa viime talvena saamani 15-kiloinen hauki maistui hyvältä! Järven rannalla on myös Fiskarsin kyläläisten talkoilla rakentama hirsisauna, yksi Suomen kauneimmista ja parhaista saunoista!
Degersjö kantaa rannoillaan Uudenmaan kulttuurihistorian rikkautta
Degersjö, Digersjö, Suuri järvi kantaa rannoillaan Uudenmaan kulttuurihistoriaa harvinaisen rikkaasti. Järven ympäristö on ollut kalastus- ja metsästysaluetta jo esikeraamisella ajalla, maan noustessa esiin merestä vasta luotoina ja saarina. Heti maan kohottua merestä kampakeraamisella ajalla, saarten muututtua mantereeksi ja Degersjön vähitellen järvekseen, on sen rantamilla ollut ihmisasutusta. Thorbyn kivikautiset pellot lännessä ja Järnvikin asutus etelärannoilla.
Vasarakirveskansa kävi siellä kääntymässä ja jätti jälkeensä mm. kotimaista tyyppiä edustavan venekirveen itärannalle Gennäsiin ja saaristotien Ruotsiin. Hautaröykkiöitä on harvase kukkulalla järven ympärillä, ilmeisesti pronssikaudesta rautakauteen, suurin osa tutkimatta. Kuuluisimpia Thorbyn pienempi röykkiö ja Järnvikin “Lehmihaan” suuret röykkiöalueet, jotka ovat merkkejä muuten harvalöytöisen kauden asutuksen jatkuvuudesta. Järnvikin haudoissa kohtaavat kulttuuripiirteet ainakin kolmelta taholta: Virosta, kotimaasta ja Itä-Euroopasta. Rautakaudella siellä ovat kohdanneet asutusvirrat Virosta, Hämeestä ja Ruotsista. Järvi piti pitkään pintansa kulttuurien raja-alueena. Maanviljelyn myötä ruotsinkielinen asutus alkoi ulottua myös Degersjön rannoille. Aikansa poliittiset valtataistelut ovat ulottuneet järven rannoille, ja tiloja on luovutettu, vaihdettu tai lunastettu niin Viipuriin, Viroon kuin Ruotsiinkin. Nimistö alueella on edelleen ainakin saamelaista, suomalaista, virolaista ja ruotsalaista.
Degersjön läpi kulki voima uudelle ruukille ja sen asujaimistolle, ruotsin- ja suomenkielisille keskieurooppalaisine mausteineen. Tänä päivänä sen rannoilla kohtaa suomalaisen kulttuurin 10 000 vuotinen menneisyys ja tulevaisuus koko rikkaudessaan: japanilainen keraamikko saunomassa, kalastamassa kuhaa, kuuntelemassa kuikkaa suomalaisen vähintäänkin molempia kotimaisia puhuvan kollegansa seurassa. Degersjö, syvä ja laaja järvi joka suuntaan. Siinä kohtaa koko Uudenmaan mikrokosmos yhden järven rannalla.
Ulla