Lauttajärvi (59.511.1.007)
Järvi
Nimi: Lauttajärvi
Järvinumero: 59.511.1.007
Vesistöalue: Kiantajärven lähialue (59.511)
Päävesistö: Oulujoki (59)
Perustiedot
Pinta-ala: 74,62 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 4,06 km4 060 m <br />
Korkeustaso: 221,9 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Suomussalmi
Maakunta: Kainuun maakunta
ELY-keskus: Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Oulujoen-Iijoen vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Tämä Lauttajärvi sijaitsee Suomussalmen kunnassa, yhdeksän kilometriä Ämmänsaaren kuntakeskuksesta itään. Järvi on yli kilometrin pituinen ja 800 metriä leveä. Seututie 912 Suomussalmelta Kuhmoon kulkee Lauttajärven eteläpuolella parin sadan metrin etäisyydellä. Läheinen Pihlajalampi juoksuttaa vesiään lännestä ojaa pitkin järveen. Lisäksi järveen laskee Kotipuro luoteesta ja Kortepuro pohjoisesta. Lauttajärvessä on kaksi pientä saarta.
Nykytila ja suojelu
Lauttajärven pintaa on joskus laskettu. Laskuojana toimivan Lauttapuron reunoilla olevat kivikasat kertovat puron perkauksesta. Vanhasta rantavallista voi päätellä, että joskus järven pinta on ollut ainakin puoli metriä korkeammalla. Liiallisen pinnanlaskun estämiseksi Lauttaojan niskalle on rakennettu kivistä pato. Se on kuitenkin niin korkea, että ainakin hauella ja ahvenella on vaikeuksia nousta sen yli järveen. Lauttajärven ympärillä on vanhaa metsäojitusta.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Elokuussa 2024 havaitsin Lauttajärvellä joutsenperheen, kuikan, sinisorsan ja kolme tavia.
Asutus ja vesistön käyttötavat
Lähimpään asutukseen on matkaa puolitoista kilometriä. Lauttajärvi on kuin unohtunut niille sijoilleen. Rannoilla ei näkynyt ihmisen jälkiä, ja järven ainoat veneet löytyi Kortepuron suulta. Laho puuvene oli jo käyttökelvoton ja hylätty lasikuituvene on ollut käyttämättömänä jo vuosia. Vanhoista katiskoista päätellen kalastusta on joskus harjoitettu.