Santaranjärvi (14.928.1.001)
Järvi
Nimi: Santaranjärvi
Järvinumero: 14.928.1.001
Vesistöalue: Santaranjärven valuma-alue (14.928)
Päävesistö: Kymijoki (14)
Perustiedot
Pinta-ala: 170,27 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 17,43 km17 430 m <br />
Korkeustaso: 102,8 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Mikkeli
Maakunta: Etelä-Savon maakunta
ELY-keskus: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Nykytila ja suojelu
Järvi on kuulunut alueelliseen järvien tila- ja käyttökelpoisuuskartoitukseen v. 1992-1993 ja 2004-2005. Viimeisin tutkimus on tehty 10.9.2009. Väriluku ja kokonaisfosfori olivat erinomaiset. Näkösyvyys, sameus ja lehtivihreä olivat hyvät. Happamuus eli ph oli 1 metrissä 7,23.
Puulan koillisosan, Pesäjärven, Luotijärven, Santarajärven, ym. rantaosayleiskaava (KV 10.3.2008)Kaava-alueeseen sisältyy Puulan ja Jyväskyläntien (VT 13) väliset vesistöt ns. Puhin kaava-alueen pohjoispuolelta. Lisäksi alueelle sijoittuu kolmisenkymmentä lampea ja järveä, joista noin puolet on pieniä suorantaisia. Kallioperä on granodioriittia.
Kaava-alueella sijaitsee Mikkelin korkein kohta, Ollanmäki, jonka huippu on 185 metriä merenpinnan ylä-puolella. Alue on muutoinkin melko korkealla merenpintaan nähden (alavimmillaan 94,7 m mpy), mutta suhteelliset korkeuserot ovat enimmäkseen pieniä. Alueen suurimmat järvet ovat Puula, Santaranjärvi ja Pesäjärvi ja ne ovat pääasiassa käyttökelpoisuusluokaltaan hyviä, karuja tai lievästi ruskeavetisiä järviä.
Ranta-alueiden kasvillisuustyypit vaihtelevat kanervatyypistä oravanmarjamustikkatyypinmetsiin. Luonnoltaan tai maisemaltaan arvokkaita kohteita on kaava-alueella yhteensä 40, joista suurin osa (30) on Puulan alueella. Kohteista 18 on luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaita ja 17 maisemaltaan arvokkaita. Alueella sijaitsevat viranomaisten päätöksillä rauhoitetut Vänkkäänsuon suojelualue ja Kakrialansuon suojelualueet. Molemmat ovat Natura 2000-kohteita ja maakuntakaavan SLkohteita. Kakrialansuo kuuluu myös soidensuojeluohjelmaan.
Yleistä
Santaranjärven valuma-alueen pinta-ala on noin 14 km2 ja järvisyys 12 %. Kalojen liikkuminen on mahdollista Santaranjärven ja Puulaveden välillä keskivirtaamatilanteissa. Valuma-alueen ainoa virtavesi on Santaranpuro (-joki) ja sen kalataloudellisesta merkityksestä ei ole tietoa. Se on monin paikoin luonnontilainen purovesistö. Puron pohja on pääsääntöisesti hiekkaa ja ohutkerroksisia sora-alueita. Puron valuma-alueen koko on vain 14 km2, joten se kuivuu vähävetisiä ajanjaksoina ja siten kohteen kalataloudellinen arvo on vähäinen.
Lähteet: Mikkelin kaupunki,Etelä-Savon virtavesien kalataloudellinen kunnostusohjelma (Etelä-Savon ELY)