Naarajärvi (14.935.1.001)/Naarajoki
Naarajoki kuuluu Suurenaukeansuo-Isossuo-Pohjalampi -Natura-alueeseen. Joki on monin paikoin noin 7-8 metriä ja enimmillään yli 10 metriä leveä. Joen virkistys- ja moninaiskäyttöarvo on merkittävä. Naarajoki on tärkeää luontokohdetta, jossa on runsaasti kasvilajeja. Parhaat alueet ovat palmikoivia jokiosuuksia.
Luontokohteita ja lajistoa
Joen ja lähirantojen kasvilajeista yleisimpiä ovat kurjenmiekka, kurjenpolvi, mesiangervo, vehka, raate, ojakellukka, ratamosarpio, ulpukka, lumme, rentukka, järviruoko, järvikorte, uistinvita, leveäosmankäämi, myrkkykeiso, jokapaikan-, viilto- ja pullosara. Aiempien havaintojen mukaan alueellisesti uhanalaista vaaleasaraa on havaittu Haarojensuon itäreunassa lähellä Naarajoen jokiuomaa.
Puulajistoa: yleiset havu- ja lehtipuut, koivikot, raita, kiiltopaju, tuhkapaju ja halava. Muut lajit: lehtokuusamaa, korpipaatsamaa, tuomea, pihlajaa, korallikanukkaa ja syreeneitä.
Jokialueen lintuhavainnot: teeri, ruskosuohaukka, kanahaukka, liro, pyy, kuovi, telkkä, sinisorsa ja haapana. Natura-alueella on Natura-lomakkeen mukaan seuraavien lintudirektiivin liitteen I mu-kaisten lintujen elinympäristöt: kalatiira, kapustarinta, kuikka, kurki, laulujoutsen, liro, mehiläishaukka, mustakurkku-uikku, pyy ja yksi uhanalainen laji. Muita lajeja ovat alueellisesti uhanalainen riekko, teeri ja valkoviklo. Pohjoisista lajeista alueella pesii pikkukuovi.
Majavasta todettiin kymmeniä puiden kaatopaikkoja sekä todennäköinen pesä. Majavan kaatamia puita havaittiin eniten Lounaanlammen ympäristössä sekä siitä ylä- ja alajuoksulle yhteensä neljän kilometrin matkalla.
Lähde: Naarajärven rantaosayleiskaavan luontoselvitys 2006.
- Nimi: Naarajoki
- Vesialue: Naarajärvi (14.935.1.001)
- Päävesistö: Kymijoki (14)
- Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
- Kunta: Pieksämäki
- Maakunta: Etelä-Savon maakunta
- ELY-keskus: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus