Isosorsimo
Viher-/sinilevälautat kulkevat sinne tänne, minne milloinkin. Kuitenkin isosorsimolautat kelluskelevat ja kasautuvat meidän rannoille Säijänselältä. Tosin viherlevä ruokkii myös niiden omaa lisääntymistä kivisillä rannoillamme. Kaipaan niitä aikoja, jolloin ranat olivat pelkkää kivikkoa, johon vesi roiskahtaen osui. Kivikossa oli kiva hypellä. Nyt kiviä ei näy kohta koivikontäyteisen sorsimoruovikon välistä. Hypellä ei enää kivistöllä uskalla, kun kivet eivät näy kunnolla. Miksi koko maisema rehevöityy näin? Ja minun elinaikanani parinkymmenen vuoden aikana?
Moi,
minulla on hieman erilaisia kokemuksia sukumökiltä Pyhäjärven eteläosasta, Kaakilanniemestä. Sielläkin vesikasvillisuus on muuttunut selvästi juuri noin parinkymmenen vuoden aikana. Kaikkien lahtien valtalajeja oli aiemmin nimenomaan Isosorsimo ja järvikorte. Nyt korte on hävinnyt lähes kokonaan ja isosorsimotkin on ahdistettu muutamaan ruokoon ihan rannassa. Kivirantoja ei toki tuollakaan juuri ole, sillä ulpukka on korvannut väistyneet lajit.
Itse olen ajatellut, että muutos johtuisi piisamista, jota ainakin noin 10 vuotta sitten oli alueella runsaasti.
Mutta voihan se johtua myös runsastuneesta tai vähentyneestä kuormituksesta. Hämärästi muistelen yliopiston limnologian kursseilta vuosien takaa, että ulpukka olisi ainakin suhteessa isosorsimoon enemmän oligotrofian eli niukkaravinteisuuden ilmentäjä, joten tämä viittaisi sitten pikemminkin kuotmituksen vähenemiseen...
Mutta, kuten sanoin, itse epäilen piisamia syylliseksi muutoksiin. Onko muilla havaintoja kasvillisuusmuutoksista Pyhäjärvessä?