Villikkalanjärvi (16.003.1.003)
Järvi
Nimi: Villikkalanjärvi
Järvinumero: 16.003.1.003
Vesistöalue: Artjärven lähialue (16.003)
Päävesistö: Koskenkylänjoki (16)
Perustiedot
Pinta-ala: 717,38 ha
Syvyys: 8,92 m
Keskisyvyys: 2,91 m
Tilavuus: 20 899 400 m³0,0209 km³ <br />20 899 400 000 l <br />
Rantaviiva: 14,01 km14 010 m <br />
Korkeustaso: 39,8 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Orimattila
Maakunta: Päijät-Hämeen maakunta
ELY-keskus: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Villikkalanjärven vesiala on noin 7,2 km2 ja rantaviivaa järvellä on noin 14 km. Villikkalanjärven keskisyvyys on 2,9 m ja suurin syvyys on 8,9 m. Järven vesi on saven samentamaa. Vuonna 2008 valmistuneen pintavesien ekologisen luokituksen mukaan Villikkalanjärven ekologinen tila on vain välttävä. Sitä rasittaa voimakas maatalouden kuormitus ja se kärsii usein kesäisin sinileväesiintymistä. Niiden vuoksi uimaranta on ajoittain käyttökiellossa.
Villikkalanjärven pohja on enimmäkseen savea ja rannat ovat vesikasvillisuuden peitossa. Järvi on matala ja sijaitsee tuulille alttiilla paikalla. Vesi pääsee sekoittumaan jatkuvasti pohjaa myöten. Sen vuoksi vesi ei välttämättä kesällä kerrostu, vaan sen lämpötila on usein melko tasainen koko vesipatsaassa.
Nykytila ja suojelu
Villikkalanjärveä ympäröivät joka puolelta viljelysmaat, joilta huuhtoutuu runsaasti ravinteita. Järvi onkin hyvin rehevä ja sameavetinen. Suuren ulkoisen ja sisäisen kuormituksen vuoksi järviveden fosfori- ja typpipitoisuus on jatkuvasti hyvin korkea. Kokonaisfosforin pitoisuus loppukesällä päällysvedessä on vaihdellut 60-140 µg/l välillä. Alusveden pitoisuus saattaa loppukesällä ja/tai -talvella olla jopa yli 3000 µg/l jos happi on loppunut kokonaan. Silloin fosforia alkaa liueta pohjalta veteen.
Villikkalanjärven vesi on usein loppukesällä lähes tasalämpöistä pinnasta pohjalle asti. Tällaisessa tilanteessa ilmasta veteen sekoittuva ja myös levien perustuotannon sivutuotteena vapautuva happi pääsee siirtymään syvemmälle. Alusvesi onkin usein loppukesällä melko hyvin hapettunut, mutta kevättalvella happi on usein loppunut kokonaan.
Vedessä on kesäisin runsaasti levää, mikä osaltaan lisää veden sameutta, vaikka suurin osa siitä onkin savisamennusta. Veden puskurikyky happamoitumista vastaan on erittäin hyvä, mikä on tyypillistä peltojen keskellä oleville järville.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Villikkalanjärvessä esiintyy noin 18 kalalajia sekä myös jokirapua ja täplärapua. Tärkeimmät talouskalat Villikkalanjärvellä ovat hauki, kuha ja toutain, myös suutareita on paljon. Saaliiksi saadaan myös runsaasti särkikaloja.