Suokumaanjärvi (04.132.1.001)
Järvi
Nimi: Suokumaanjärvi
Järvinumero: 04.132.1.001
Vesistöalue: Suokumaanjoen alue (04.132)
Päävesistö: Vuoksi (04)
Perustiedot
Pinta-ala: 300,88 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 10,94 km10 940 m <br />
Korkeustaso: 35,4 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Lappeenranta
Maakunta: Etelä-Karjalan maakunta
ELY-keskus: Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Vuoksen vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Suokumaanjärvi sijaitsee Lappeenrannassa Suokumaan kylän lähettyvillä, Suomen ja Venäjän rajalla. Pieni osa järven itäpäästä sijaitsee Venäjän puolella. Järvi on pinta-alaltaan noin 280 hehtaaria, sen keskisyvyys on viisi metriä ja suurin syvyys 10 metriä. Suokumaanjärvi muodostuu yhdestä selästä. Järven ainoat saaret, Himmaansaari ja Kaikkaanluodot, ovat Venäjän rajan tuntumassa.
Järvi on kolmehaaraisen, Salpausselän rinteiltä alkunsa saavan Suokumaanjoen vesistön suurin. Suokumaanjoki laskee järveen, ja Venäjän puolella järvi yhtyy Hiirenjoen ja Kuurmanjoen kautta Vuokseen.
Nykytila ja suojelu
Järven vesi on erittäin ruskeaa ja se on voimakkaasti rehevöitynyt ja happiongelmallinen. Vesistöä kuormittavat maatalouden hajakuormitus ja läheiset Konnunsuon vankila sekä Höytiönsuon turvetuotantoalue. Ihmistoiminta on muuttanut voimakkaasti muuntanut veden laatua huonoon suuntaan.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Järven luontaiseen kalalajistoon kuuluvat ahven, särki, hauki, made ja kiiski, joiden lisäksi järveen on istutettu kuhaa, lahnaa, siikaa ja karppia.
Järvi on osa valtakunnallisesti arvokasta Konnunsuon – Joutsenon kirkonkylän maisema-aluetta, jonka pesimälinnustoon kuuluvat muun muassa ruisrääkkä, tuulihaukka, nuolihaukka, ampuhaukka ja harmaapäätikka. Järven lounaispää on valtakunnallisen lintuvesien suojeluohjelman kohde.
Asutus ja vesistön käyttötavat
Suokumaanjärven ympärillä on rakennuksia, jotka ovat pääasiassa keskittyneet länsi- ja pohjoisrannoille. Länsirannalla Haapaniemessä on uimaranta. Järvellä harjoitetaan myös vapaa-ajan kalastusta.
Tarut ja tositarinat
12. divisioona, johon kuului muun muassa Jalkaväkirykmentti 26 eli niin sanottu Ässärykmentti, kävi taisteluja Suokumaanjärven ja Kuurmanpohjan alueella jatkosodassa kesällä 1941.
Aiheesta muualla
Wikipedia. Suokumaanjärvi. Internet-sivu. Viitattu 30.6.2014. [1]