Löytänänjärvi (35.316.1.003)
Järvi
Nimi: Löytänänjärvi
Järvinumero: 35.316.1.003
Vesistöalue: Löytänänjärven valuma-alue (35.316)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 148,49 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 9,38 km9 380 m <br />
Korkeustaso: 97,6 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Tampere
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Löytänänjärvi sijaitsee Tampereelta noin 30km pohjoiseen Näsijärven Myyrysselän tuntumassa. Järvellä on pinta-alaa 148,5ha ja syvyyttä 8m. Järven vedenvaihtuvuus on heikko. Järveen laskee Helmioja ja Hautanevanoja. Järvestä virtaa vesi pois kaivetun Myllyojan kautta.
Nykytila ja suojelu
Järvi on rehevä ja sen vesi on ajoittain humuspitoista. Hertta-tietokannassa on tulokset seitsemästä veden laatu mittauksesta, jotka on suoritettu aikavälillä 1992-2009. Näytteenottajina ovat toimineet Hämeen ja Pirkanmaan ELY-keskukset sekä Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys. Järven veden laatu on arvioitu tyydyttäväksi.
Mittauksissa päällysveden hapen kyllästysaste on ollut keskimäärin 86%. Alusvedessä on esiintynyt ajoittain happikatoja ja -vajauksia. Keskimäärin hapen kyllästysaste on ollut 7-8m syvyydessä 1,8%, jos kahta poikkeustulosta ei oteta huomioon. Poikkeustulokset ovat vuosilta 2007 ja 2009, jolloin kyllästysaste oli 43% ja 67%.
Päällysveden kokonaisfosforipitoisuus on ollut keskimäärin 26µg/l ja alusvedessä 101µg/l. Alusvedessä alin fosforin pitoisuus on ollut 43µg/l ja suurin 230µg/l. Korkea alusveden kokonaisfosforipitoisuus viittaa sisäiseen kuormitukseen ja tuloksista nähdäänkin, että niissä mittauksissa, joissa alusveden hapen kyllästysaste oli alhaisimmillaan, oli myös korkeat fosforipitoisuudet. Fosforia pääsee liukenemaan veteen sedimentistä hapettomissa olosuhteissa.
Veden kokonaistyppipitoisuus on ollut päällysvedessä keskimäärin 670µg/l ja alusvedessä 1275µg/l. Näkösyvyys on ollut keskimäärin 1,5m.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Asutus ja vesistön käyttötavat
Järven rannoilla on runsaasti loma-asutusta.