HELCOM
Itämeren suojelukomissio (Helsinki Commission; Baltic Marine Environment Protection Commission)
Komission päätehtävänä on valvoa Itämeren alueen suojelua koskevien sopimusten toteutusta, seurata Itämeren tilaa ja antaa merenkulun turvallisuutta ja haitallisten aineiden torjuntaa koskevia suosituksia.
Itämeren merellisen ympäristön suojelukomissio HELCOM on hallitusten välinen organisaatio, joka perustettiin vuonna 1974 Helsingin sopimuksessa. Sopimus astui voimaan vuonna 1980. Uudistettu ja entistä sitovampi suojelusopimus (1992) hyväksyttiin osaksi kansallista lainsäädäntöä vuonna 2000, jolloin uusi sopimus korvasi aikaisemman yleissopimuksen. Uusi sopimus kattaa koko Itämeren rannikko- ja valuma-alueineen.
HELCOM-sopimuksen osapuolina ovat Euroopan unioni ja kaikki Itämeren rantavaltiot (Suomi, Ruotsi, Tanska, Viro, Saksa, Latvia, Liettua, Puola, Venäjä). Tarkkailijoina komission työhön osallistuu kansainvälisiä hallitusten välisiä organisaatioita sekä vapaaehtoisia kansalaisjärjestöjä.
HELCOM jakautuu seuraaviin alaryhmiin:
- MONAS (Monitoring and Assessment Group)
- LAND (Land-based Pollution Group)
- SEA (Sea-based Pollution Group)
- HABITAT (Nature Conservation and Coastal Zone Management Group)
- STRATEGY (Strategy Group)
- PITF (Programme Implementation Task Force)
Komissio kokoontuu kerran vuodessa ja myös ministeritason kokouksia järjestetään. Yksimieliset päätökset ovat suosituksia jäsenmaiden hallituksille ja maiden tulee myöhemmin sopeuttaa ne omaan lainsäädäntöönsä. Puheenjohtajakaudet ovat kaksivuotisia ja kiertävät aakkosjärjestyksessä maiden englanninkielisen nimen mukaan.
Komission hallinnosta vastaava sihteeristö sijaitsee Suomessa osoitteessa: Katajanokanlaituri 6B, 00160 Helsinki.