Pohjalampi (21.031.1.011)
Järvi
Nimi: Pohjalampi
Järvinumero: 21.031.1.011
Vesistöalue: Kytäjoen alaosan alue (21.031)
Päävesistö: Vantaa (21)
Perustiedot
Pinta-ala: 1,42 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 0,49 km490 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Hyvinkää
Maakunta: Uudenmaan maakunta
ELY-keskus: Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järvi ja sen ympäristö
Pohjalampi eli Pohjalammi sijaitsee Kytäjä-Usmin järvialueen eteläosassa. Lampeen laskee vesiä Kolmiperslammesta ja lammen luoteispuolelta olevalta, pieneltä ojitetulta suolta. Pohjalammista vedet laskevat kallioiden välissä kiemurtelevaa puroa pitkin, lähes 14 metriä alempana olevaan, Sikalanlampeen ja edelleen Kytäjokeen.
Runsaan hehtaarin kokoisen lammen valuma-alue on noin 25 hehtaaria. Valuma-alue rikkonaista kalliomaastoa, mikä on alavimmilta paikoilta soistunutta. Pohjalampi on rantanäkymiltään melko luonnontilaisen oloinen. Lammen länsipuolella on jyrkkä kalliorinne. Lammen itäpuolella on 2000-luvulla ollut laajoja metsähakkuita ja hakkuut ovat ulottuneet myös laskupuron läheisyyteen. Nyt lammen rannat ovat Luonnonsuojelulain (1096/1996) 10 § ja 24 § perusteella suojeltua Kytäjän luonnonsuojelualuetta, missä rakentaminen, eikä metsähakkuu ole sallittua.
Veden laatu
Pohjalammesta on otettu vesinäytteitä vain 1984. Seitsemän metriä syvässä lammessa vesi oli tuolloin metsälammelle tyypillisesti humuspitoista ja lievästi hapanta. Ravinnepitoisuudet viittasivat lievään rehevyyteen.
Reitit ja paikat
Kytäjä-Usmin ulkoilualue ja luonto
Usminjärven länsipuolelta Suolijärvelle asti ulottuva Kytäjä-Usmin ulkoilualueen luonto- ja retkikohteet tarjoavat hienot puitteet luonnossa liikkumiseen. Alueen vesistöt, metsät ja kalliot ovat monimuotoinen ympäristö retkeilyyn ja virkistykseen. Alue on Natura2000-verkostossa. Natura-alueen arvo perustuu ennen kaikkea laajaan, rakentamattomaan luontokokonaisuuteen, jollainen on tiheään asutulla Uudellamaalla ainutlaatuinen. Alueella esiintyy luonto- ja lintudirektiivien lajeja sekä useita luontodirektiivin luontotyyppejä. Alueelta on tavattu useita Uudellamaalla uhanalaisia kasvilajeja.