Haapajärvi (12.003.1.026)
Haapajärvi on pieni järvi Vehkajoki (12) -päävesistössä. Sen ekologinen tila on tyydyttävä.
Haapajärvi on pieni järvi Vehkajoki (12) -päävesistössä. Sen ekologinen tila on tyydyttävä.
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Tämä yksi Suomen 38:sta Haapajärvi -nimisestä järvestä sijaitsee Kouvolassa, Haapalan kylässä. Se kuuluu Vehkajoen vesistöön ja on Vehkajoen Piutulanhaaran latvajärvi. Sen pinta-ala on noin 145 ha ja rantaviivan pituus 8,5 km. Valuma-alueen pinta-ala on 1100 ha. Tämän järven järvityyppi on matala runsashumuksinen järvi.
Haapajärven veden laatu voidaan arvoiltaan luokitella happamaksi ja erittäin ruskeaksi reheväksi vesistöksi. Haapajärven pH-arvot ovat olleet melko alhaiset jo pidemmän aikaa. Myös veden haponsitomiskykyä kuvaava alkalinitettiarvo on kautta linjan ollut hyvin alhainen. Järvi voidaan siis luokitella tämän perusteella niiden joukkoon, jotka ovat suuressa vaarassa happamoitua. Myös rehevöityminen ja veden vähyys vaikuttavat järven tilaan. Haapajärvi onkin paikka paikoin jopa kasvamassa umpeen, ja rehevöitymisestä johtuvia happiongelmia on ollut havaittavissa.
Järven tilan kohottaminen olisi tärkeää. Järven tilaa pH:n ja hapen kannalta olisi mahdollista korjata mm. nostamalla veden pintaa, niittämällä kaisloja, hoitokalastamalla sekä kunnostamalla valuma-alueita.
Järven ahven- ja ruutanakannat on arvioitu runsaiksi ja haukikanta tyydyttäväksi. Muuten järvi näyttäisi olevan kalakannoiltaan hyvin heikko.
Järveen ei ole tiettävästi istutettu kalaa.
Järven linnustossa esiintyy runsaasti vesilintuja. Haapajärven ja Säärystenjärven väliin jäävällä metsäkankaalla on tärkeä petolintujen pesimäalue, jossa pesivät säännöllisesti hiirihaukka, mehiläishaukka, viirupöllö ja nuolihaukka. Alueella pesiviä petolintuja ovat helmipöllö ja sarvipöllö. Myös lehtopöllön pesintä alueella on epäsäännöllistä.
Kuisma, Markku 2007. Summa-, Vehka- ja Virojoen Kalastusalueen käyttö- ja hoitosuunnitelma. Kymenlaakson kalatalouskeskus ry
Sivua on viimeksi muutettu 12. elokuuta 2015 kello 18.12.