Iso-Salmijärvi (35.341.1.010)
Järvi
Nimi: Iso-Salmijärvi
Järvinumero: 35.341.1.010
Vesistöalue: Jakaman - Kuusjärven alue (35.341)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 4,43 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 1,07 km1 070 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Ylöjärvi
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Iso-Salmijärvi sijaitsee Ylöjärven kaupungin Poikeluksen kylän pohjoispuolella, Kuru-Tampere-tien läheisyydessä. Valuma-alue on suhteellisen laaja järven kokoon nähden, ja veden vaihtuvuus on siksi järvessä melko nopeaa. Valuma-alue on pääosin karua metsämaastoa, jota pirstoo etenkin järven läheisyydessä pienialaiset suot. Valuma-alueen latvoilla sijaitsee pienikokoinen Ahvenlammi. Peruskartan mukaan valuma-alueella ei ole lainkaan peltoa eikä haja-asutusta. Ison-Salmijärven vedet laskevat Ylisen-, Keskisen- ja Alisen-Poikeluksen kautta Kuusjärven Pohjanlahteen.
Maksimisyvyys: 6,5 m
Veden keskiviipymä: 78 vrk
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys
Nykytila ja suojelu
Ison-Salmijärven vedenlaatua on tutkittu talvella vuonna 2014.
Ison-Salmijärven vesi on peruslaadultaan erittäin ruskeaa humusvettä. Humusleima oli tutkittuna ajankohtana voimakas. Veden sähkönjohtavuus on valuma-alueen karuuden vuoksi alhainen. Puskurikykyä happamoitumista vastaan ei ole lainkaan. Veden pH olikin laskenut talvella erittäin alhaiseksi, ja esimerkiksi rapujen kannalta veden pH oli liian alhainen. Veden pH oli vain 4,8-4,9 eli Ison-Salmijärven voidaan sanoa olevan happamoitunut.
Valuma-aluetekijöiden vuoksi Isoon-Salmijärveen ei kohdistu merkittävää kuormituspainetta. Kokonaisfosforipitoisuus olikin luonnontasoa, kun huomioidaan humuksen runsas määrä. Typpipitoisuus oli niin ikään luonnontasolla. Pohjan lähellä ravinnepitoisuudet olivat vain lievästi kohonneet pintaveteen nähden lähinnä aineiden sedimentaation seurauksena. Happitilanne oli tutkittuna ajankohtana kokonaisuutena tyydyttävä. Pintaveden happipitoisuus oli melko hyvä, mutta happivaje oli pintavedessäkin selvä (kyllästysaste 67 %). Happea kuluttaa humuksen hajoaminen.
Iso-Salmijärvi soveltuu virkistyskäyttöön välttävästi. Vesi on erittäin ruskeaa, runsashumuksista ja voimakkaan hapanta. Myös järven pieni koko rajoittaa virkistyskäyttömahdollisuuksia.
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys