Kalliojärvi (35.341.1.006)
Järvi
Nimi: Kalliojärvi
Järvinumero: 35.341.1.006
Vesistöalue: Jakaman - Kuusjärven alue (35.341)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 7,83 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 1,48 km1 480 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Ylöjärvi
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Kalliojärvi sijaitsee Ylöjärven kaupungin Poikeluksen kylän koillispuolella, Kuru-Tampere-tien läheisyydessä. Pienikokoinen valuma-alue on karua metsämaastoa. Järven länsipuolella on vähän haja-asutusta. Kalliojärvi laskee Ylisen-, Keskisen- ja Alisen-Poikeluksen kautta Kuusjärven Pohjanlahteen.
Maksimisyvyys: 5,8 m
Veden keskiviipymä: 398 vrk
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys
Nykytila ja suojelu
Kalliojärven vedenlaatua on tutkittu vuonna 1990.
Kalliojärven vesi on kirkasta, lähes väritöntä ja vähähumuksista. Humusleima oli tutkittuna ajankohtana kohtalainen. Veden sähkönjohtavuus on valuma-alueen karuuden vuoksi alhainen, ja puskurikyky happamoitumista vastaan on heikko. Veden pH olikin laskenut melko alhaiseksi, ja esimerkiksi rapujen kannalta veden pH oli liian alhainen. Kokonaisuutena happamuustaso voidaan luokitella hapahkoksi.
Valuma-aluetekijöiden vuoksi Kalliojärveen ei kohdistu merkittävää kuormituspainetta, ja ravinnetaso onkin erittäin alhainen. Fosforipitoisuus oli pintavedessä karuille vesille ominainen. Typpipitoisuus oli lievästi luonnontasosta kohonnut. Pohjan lähellä ravinnepitoisuudet olivat kohonneet lähinnä aineiden sedimentaation seurauksena. Happitilanne oli tutkittuna ajankohtana hyvä, joten pohjasedimentistä ravinteet eivät olleet peräisin. Hapen kuluminen on jään alla hidasta vähäisen humusleiman ja alhaisen ravinnetason ansiosta. Kesäisinkään happitilanne ei todennäköisesti heikkene merkittävästi, mutta kesäajalta ei ole käytettävissä tutkimustuloksia.
Kalliojärvi soveltuu virkistyskäyttöön erinomaisesti. Vesi on kirkasta, lähes väritöntä ja vähähumuksista. Myös ravinnetaso on alhainen.
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys, v. 2007