Sorvajärvi (35.592.1.003)
Järvi
Nimi: Sorvajärvi
Järvinumero: 35.592.1.003
Vesistöalue: Lavajärven alue (35.592)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 15,72 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 2,02 km2 020 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Ylöjärvi
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Sorvajärvi sijaitsee Ylöjärven kaupungin ja Hämeenkyrön kunnan rajalla Lavajärven koillispuolella. Sorvajärvestä vedet laskevat Lavajärven itäosaan. Sorvajärveen laskevat Särkijärvestä ja Iso Oksjärvestä alkavat vesistöt. Sorvajärven valuma-alue on peltovaltainen, joten kuormituspaine on merkittävä. Myös haja-asutusta on valuma-alueella jonkin verran.
Maksimisyvyys: 14 m
Veden keskiviipymä: 85 vrk
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys
Nykytila ja suojelu
Sorvajärven vedenlaatua on tutkittu vuosina 1960, 1964-1965, 1969, 1986-1987, 1993 ja 2001.
Sorvajärven vesi on peruslaadultaan ruskeaa humusvettä. Happamuustaso on normaali ja puskurikyky on maatalousvaltaisille alueille ominaisesti hyvä. Veden happamuustasossa ei ole tapahtunut 80-luvun lopulta muutosta. Veden humuspitoisuus ja väriluku ovat sen sijaan kasvaneet selvästi.
Ravinnetaso on reheville vesille ominainen. Veden fosforipitoisuus on vaihdellut ollen ajoittain lievästi reheville ja ajoittain reheville vesille ominainen. Alimmillaan fosforipitoisuus oli talvella 2001, jolloin fosforipitoisuus jäi selvästi rehevien vesien raja-arvon (30 µg/l) alapuolelle. Fosforipitoisuus on luontaisesti talvella yleensä alimmillaan. Syksyllä 1993 fosforipitoisuus kohosi selvästi rehevien vesien raja-arvon yläpuolelle. Järveen kohdistuu ylivalumien aikaan ravinnekuormitusta valuma-alueella sijaitsevilta pelloilta.
Happitilanne on kokonaisuutena tyydyttävä. Kesällä 1986 vedessä todettiin jyrkkä lämpötilakerrosteisuus ja happivaje oli voimakasta alusvedessä jo heinäkuun lopulla. Talvella happitilanne ei muodostunut ongelmalliseksi. Happitilanne oli sekä talvella 1987 että 2001 hyvä.
Sorvajärven vedenlaatu on tyydyttävä. Vedenlaatua heikentävät korkea rehevyystaso, vahva humusleima sekä kesäkerrosteisuuden lopulla todettu melko voimakas happivaje pohjan läheisessä vesikerroksessa.
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys, 2007