Palvajärvi (14.316.1.001)
Palvajärvi on melko iso järvi Kymijoki (14) -päävesistössä.
HUOM! Järvi-meriwikin ulkoasu on uudistunut 28.4.2025. Muutosten toteuttaminen joka puolelle palvelua vie aikaa. Sivuilla voi esiintyä outouksia, jotka luultavasti korjaantuvat muutaman viikon kuluessa. Virheistä voi myös raportoida Kahvihuoneessa.
Palvajärvi on melko iso järvi Kymijoki (14) -päävesistössä.
5 909 110 m³ <br />0,00591 km³ <br />5 909 110 000 l <br />
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Palvajärvi sijaitsee Jyväskylän kaupungin itärajalla, osin Laukaan kunnan puolella Palvajärven kylän lounaispuolella. Kuopiontie kulkee järven pohjoispään tuntumassa. Myös Jyväskylä – Pieksämäki -raide ylittää Palvajärven pohjoispään ennen Pönttövuoren tunnelia.
Palvajärvi on muodoltaan mutkitteleva ja moniulotteinen, sillä se koostuu pääaltaan lisäksi kolmesta lahdenpoukamasta, joista yksi on nimetty Särkänlahdeksi. Järven pohjoispää, niin ikään muodoltaan mutkalle kääntyvä lahti, on karttatarkastelun perusteella soistunutta aluetta. Palvajärvi laskee Leppäveteen.
Järven eteläinen niemi, Horinvuori on luonnonsuojelualuetta.
Palvajärvi kuuluu pintavesityypiltään pieniin ja keskikokoisiin vähähumuksisiin järviin (Vh). Vuonna 2001 entisen Jyväskylän maalaiskunnan toimesta tehdyn pienjärvitutkimuksen mukaan Palvajärven valuma-alue on n. 9,5 km² kokoinen eli melko pieni. Tämän vuoksi järvi on erittäin suuressa määrin ulkoisten kuormitusvaikutusten alainen.
Järvi kuuluu nykyisin ekologiselta tilaluokitukseltaan (2013) luokkaan erinomainen. Palvajärvi on pitkäviipymäinen järvi (30 kk), jossa aineet ehtivät hajota ja sedimentoitua, mikä osaltaan parantaa vedenlaatua. Järveä on tutkittu jonkin verran: 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa sekä viimeisimpänä 2000-luvun alussa tehtyjen vesistötutkimusten perusteella Palvajärvi määriteltiin kirkasvetiseksi ja fosforipitoisuudeltaan alhaiseksi (≤ 10 μg/l). Lievää alusveden hapenvajausta havaittiin vuoden 2001 loppukesällä.
Sivua on viimeksi muutettu 11. lokakuuta 2016 kello 12.25.