Aurikkojärvi (35.751.1.004)
Järvi
Nimi: Aurikkojärvi
Järvinumero: 35.751.1.004
Vesistöalue: Laasojärven alue (35.751)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 54,45 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 5,4 km5 400 m <br />
Korkeustaso: 84,2 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Orivesi (kunta)
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Aurikkojärvi kuuluu Längelmäveden Koljonselkään virtaavaan Leppähampaan vesistöön ja sijaitsee Orivesi-Jyväskylä tien eteläpuolella. Järven valuma-alue on erittäin laaja, jonka johdosta veden vaihtuvuus on hyvin nopeaa keskiviipymän ollessa alle kuukauden luokkaa. Järven veden laatu määräytyy suurelta osin vesistön yläjuoksulta tulevan veden mukaan. Aurikkojärvi on syvä, joten se kerrostuu kesäaikana jyrkästi lämpötilan mukaan. Vesistön varsilla on runsaasti peltoa, minkä johdosta vesistöön tulee hajakuormitusta.
(c) Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys
Nykytila ja suojelu
Aurikkojärven vedenlaatua on tutkittu vuosina 1977, 1987, 1988, 1997, 2000 ja 2010.
Perulaadultaan Aurikkojärvi on lievästi ruskeavetinen ja runsashumuksinen. Nopean vaihtuvuuden vuoksi vedenlaatu voi muuttua nopeastikin sääolosuhteiden ja valumien mukaan. Ajoittain humusleima onkin ollut selvästi vähäisempi. Veden happamuustaso on normaali ja vedessä todetaan puskurikykyä happamoitumista vastaan tyydyttävästi.
Veden ravinnetaso on lievästi reheville järville ominainen. Rehevyystasossa ei ole todettavissa pitkällä aikavälillä selvää muutossuuntaa. Aurikkojärven happitilanne on vaihdellut hyvästä tyydyttävään. Alusvedessä esiintyy kerrosteisuuskausien lopulla selvää happivajetta.
Aurikkojärvi soveltuu virkistyskäyttöön hyvin. Vedenlaatua heikentävät lievästi luonnontasosta kohonnut rehevyystaso ja ajoittain myös vahva humusleima.
(c) Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys, 2015