Hangasjärvi (35.593.1.011)
Järvi
Nimi: Hangasjärvi
Järvinumero: 35.593.1.011
Vesistöalue: Karhejärven valuma-alue (35.593)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 6,53 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 1,01 km1 010 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Ylöjärvi
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Hangasjärvi sijaitsee Hyynilän kylän pohjoispuolella. Hangasjärven vedet laskevat Koikeroisen keskiosaan. Valuma-alue on metsä- ja suovaltainen. Järven koillispuolella sijaitsee laaja-alainen Satimusneva. Asutusta ja peltoa sijaitsee valuma-alueella erittäin vähän. Hangasjärven rannalla on muutama vapaa-ajan asunto.
Maksimisyvyys: 11 m
Veden keskiviipymä: 153 vrk
© Kokemäenjoen vesistön suojeluyhdistys
Nykytila ja suojelu
Hangasjärven vedenlaatua on tutkittu talvella vuonna 2010.
Valuma-alueen suovaltaisuus näkyy Hangasjärven vedenlaadussa erittäin ruskeana värisävynä ja voimakkaana humusleimana. Myös happamuustaso on alhainen suovesien vaikutuksesta. Veden pH oli talvella 2010 vain 5,6. Puskurikyky happamoitumista vastaan on heikko, joten valuma-alueelta tulevien vesien happamuustaso säätelee hyvin pitkälle Hangasjärven veden happamuustason. Veden sähkönjohtavuus oli alhainen.
Ravinnetaso oli talvella lievästi luonnontilaisten järvien tasoa suurempi. Pintaveden fosforipitoisuus oli lievästi reheville vesille ominainen. Typpipitoisuus oli luonnontasoa. Pohjan lähellä ravinnepitoisuudet olivat selvästi kohonneet aineiden sedimentaation sekä alkavan sisäisen kuormituksen seurauksena.
Happitilanne oli heikentynyt voimakkaasti ollen kokonaisuutena välttävä. Pohjan läheltä happi oli kulunut lähes loppuun, ja merkkejä sisäisen kuorituksen käynnistymisestä oli todettavissa. Myös pintavedessä happivaje oli tuntuva, sillä hapen kyllästysaste oli vain 45 %. Kesäisin happitalouden ongelmia tuskin esiintyy järven mataluuden takia.
Hangasjärvi soveltuu virkistyskäyttöön vain välttävästi. Vedenlaatua heikentävät voimakas humusleima, luonnontasosta kohonnut ravinnetaso sekä veden hapahko luonne. Lisäksi talvella 2010 todettiin voimakas happitalouden häiriö.
© Kokemäenjoen vesistön suojeluyhdistys