Herustenjärvi (l) (21.062.1.003)
Järvi
Nimi: Herustenjärvi
Järvinumero: 21.062.1.003
Vesistöalue: Keihäsjoen keskiosan alue (21.062)
Päävesistö: Vantaa (21)
Perustiedot
Pinta-ala: 7,89 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 1,25 km1 250 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Nurmijärvi (kunta)
Maakunta: Uudenmaan maakunta
ELY-keskus: Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Herustenjärvet sijaitsevat Nurmijärven kunnan pohjoisosassa, Salpausselän harjualueella. Länsi-Herunen eli Takaherunen on kahdesta järvestä pienempi. Järvet ovat matalia, syvimmillään vain reilut 3 metriä. Herustenjärviä erottavan suokannaksen läpi on kaivettu veneellä kuljettava väylä. Länsi-Herusen rannoilla on suota enemmän kuin Itä-Herusen ympäristössä.
Herustenjärvet on kalkittu 1970-luvun loppupuolella ja uudestaan vuonna 1985. Kalkituksen myötä veden pH-arvo kohosi, mutta vaikutus jäi lyhytaikaiseksi.
Herustenjärvet sijaitsevat Rajamäen 1-luokan pohjavesialueella ja pohjaveden muodostumisalueella.
Veden laatu
Länsi-Herusen kokonaisfosfori- ja kokonaistyppipitoisuus olivat vuosina 2014 ja 2015 etenkin pintavedessä laskusuunnassa. Vuosien 2014 ja 2015 pintaveden kokonaisfosforipitoisuuksien perusteella Länsi-Herunen vaikuttaa lievästi rehevältä. Herustenjärviä ei ole tyypitelty, mutta Länsi-Herusen voisi ajatella kuuluvan tyypiltään mataliin humusjärviin (Mh). Verrattuna kyseisen järvityypin raja-arvoihin, Länsi-Herusen sekä kokonaisfosfori- että kokonaistyppipitoisuus kuvastivat erinomaista luokkaa. Pitkän aikavälin tarkastelussa järven ravinnepitoisuudet ovat lievässä laskusuunnassa. Vuosina 2014 ja 2015 rajoittavana ravinteena vaikuttaisi olleen fosfori.
Länsi-Herusen pitkän aikavälin a-klorofyllipitoisuus on selvässä laskusuunnassa. Verrattuna matalien humusjärvien raja-arvoihin, Länsi-Herusen a-klorofyllipitoisuus kuvasti tyydyttävää (vuonna 2014) ja erinomaista (vuonna 2015) luokkaa. Leväbiomassan määrä vaihtelee varsin paljon säätekijöistä johtuen ja siksi määrityksiä tulisi tehdä useita kesän aikana luotettavan kuvan saamiseksi.
Länsi-Herusen pH-arvo on varsin alhainen. Pintaveden pH-arvo kasvukaudella oli vuonna 2014 5,7 ja vuonna 2015 5,6. Veden normaali pH eli happamuus on lähellä neutraalia (pH = 7). Länsi-Herusen pH-arvo pysytteli vuosina 2014 ja 2015 kuitenkin edellisvuosien tasolla. Järven alkaliteetti kuvastaa huonoa puskurikykyä eli kykyä vastustaa pH-arvon muutosta. Länsi-Herunen on vaarassa happamoitua.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Herustenjärvien vesiluontoa on tutkittu hyvin vähän.
Asutus ja vesistön käyttötavat
Länsi-Herusen rannoilla on loma-asutusta melko vähän. Alueella ei toistaiseksi ole viemäröintiä, mutta Herustenjärvien alueella on suunnitteilla vesihuollon yleis- ja rakennussuunnittelu. Rakennussuunnittelu tehdään, jos yleissuunnitelman jälkeen alueen kiinteistön omistajista riittävä määrä osoittaa kiinnostusta hanketta kohtaan.
Länsi-Herusessa on yksi kunnan uimaranta järven pohjoisosassa. Herusten uimapaikka sijaitsee osoitteessa Palkkisillantie 535.
Tarut ja tositarinat
Seuranta ja tarkkailu
Länsi-Herunen kuuluu Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen Nurmijärven järvien seurantaohjelmaan. Järven fysikaalis-kemiallista tilaa tutkitaan kahdesti vuodessa, kevättalvella ja loppukesällä, otettavista vesinäytteistä. Herustenjärvillä ei tehdä biologista seurantaa.
Aiheesta muualla
Julkaisut
Nurmijärven järvien veden laatu 2014-2015 (Keski-Uudenmaan ympäristökeskus 2016)