Ilmiinjärvi (34.052.1.002)
Ilmiinjärvi on keskikokoinen järvi Eurajoki (34) -päävesistössä.
HUOM! Järvi-meriwikin ulkoasu on uudistunut 28.4.2025. Muutosten toteuttaminen joka puolelle palvelua vie aikaa. Sivuilla voi esiintyä outouksia, jotka luultavasti korjaantuvat muutaman viikon kuluessa. Virheistä voi myös raportoida Kahvihuoneessa.
1 070 000 m³ <br />0,00107 km³ <br />1 070 000 000 l <br />
3 000 m <br />
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Ilmiinjärvi sijaitsee Köyliön ja Kokemäen rajalla Satakunnassa Hiittenharjun ja Säkylänharjun välissä noin 4 km Köyliönjärvestä pohjoiseen. Järvi on jääkauden jälkeen muodostunut suppa ja ympäristö on heikkapohjaista kangasmetsää. Järvestä purkautuu lasku-uoma Ilmiinoja, joka yhtyy Köyliönjokeen ja Eurajoen vesistöön. Järvessä ei ole saaria.
Koska järveen ei laske kuin muutama oja, on sitä rehevöittänyt ravinnekuorma pääasiassa järven sisäinen. Veden fosforitaso on 6-kertainen luonnossa esiintyvään tasoon verrattuna ja siksi sinileväkukinnot olivat yleisiä 1980- ja 1990-luvuilla.
Ilmiinjärvi on Eurajoen vesistön ainoa järvi, johon on käytetty kemiallisia kunnostustoimia. Fosforit saostettiin alumiini- ja ferrosulfaattikemikaaleilla 1980-luvulla ja toinen saostaminen tehtiin vuonna 1999 käyttäen alumiinikloridia. Viimeinen annos oli liian suuri ja pH-taso laski liikaa ja kaloja kuoli. Vesi kuitenkin kirkastui ja leväkukinnot vähenivät tai loppuivat.
Vesistöön on istutettu järvitaimenta, puronieriää ja kirjolohta.
Järvellä on 11 lomamökkiä ja yksi vakituinen asunto, joka on entinen maatila. Sen pohjoispäässä sijaitsee kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin entinen taiteilijakoti Ilmilinna. Vuonna 1905 valmistunut rakennus toimi pitkään Porin kaupungin omistamana kesäsiirtolana.
Paikalliset tarinat kertovat Kuninkaanmännystä, joka on ollut paikalla, kun Ruotsin kuningas vieraili seudulla. Ilmiinjärven rannalla ruokailtiin ja levättiin. Muistona tapahtumasta kuninkaan selkänojana toimineen männyn kylkeen on kiinnitetty kivilaatta. Puu kuitenkin lahosi tyvestään ja se katkaisiin laatan yläpuolellta.
Wikipedia. Ilmiinjärvi. Internet-sivu. Viitattu 17.7.2014. [1]
Seuraamasi linkki pyysi käyttöliittymän näyttämistä kielellä svenska (sv)