Iso-Ahvenainen (14.926.1.003)
Järvi
Nimi: Iso-Ahvenainen
Järvinumero: 14.926.1.003
Vesistöalue: Synsiäjärven valuma-alue (14.926)
Päävesistö: Kymijoki (14)
Perustiedot
Pinta-ala: 245,42 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 15,59 km15 590 m <br />
Korkeustaso: 104,1 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Kangasniemi
Maakunta: Etelä-Savon maakunta
ELY-keskus: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Järvi kuuluu Kangasniemen kuntaan ja Synsiäjärven valuma-alueeseen. Iso-Ahvenaisesta on vesiyhteys Iso-Kaihlaseen pienen Kalajoen kautta ja siitä edelleen Hännilänjokea pitkin Puulan luoteisosaan. Järven kokonaissyvyys on 2 m. Järvi on melko kirkasvetinen ja väriltään vain hieman rusehtavaa sekä tyypiltään välillä niukka- /keskihumuksinen.
Tutkimustiedon mukaan järvi on rehevyystasoltaan lähinnä lievästi rehevä. Hapettomuutta järvessä ei ole havaittu. Virkistyskäyttö luokituksen mukaan järvi kuuluu luokkaan hyvä. Tutkimusalueena on ollut 2 m:n syvänne järven lounaisosassa, lahtimaisen vesialueen keskellä. Luokitus on tehty syvänteen vedenlaatutekijöiden mukaan, jolloin rantavyöhykkeen mahdollista rehevöitymistä ei ole voitu ottaa luokituksessa huomioon.
Nykytila ja suojelu
Järvi on kuulunut alueelliseen järvien tila- ja käyttökelpoisuuskartoitukseen vuosina 1992-93 ja 2000-01. Viimeisin vedenlaatu tutkimus on tehty 12.3.2013 ja tekijänä Etelä-Savon ELY. Sameus, väriluku, kokonaisfosfori olivat erinomaisia. Näkösyvyys oli pohjaan asti. Happamuus (pH) oli laskenut vuoden 2010 otetuista näytteistä.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Iso-Ahvenaiseen on istutettu aiempina vuosina kuhaa 2500 kpl/vuosi.
Lähteet: Puulan kalastusalue: Käyttö- ja hoitosuunnitelma vuosille 2009-2013, Valtion ympäristöhallinto (Oiva -tietokanta).
Kuhaa ei järvestä saa, eikä istutus tunnu auttavan kuhakantaan. Ilmeisenä syynä on järven mataluus. Isommilla järven selillä vettä on vain n. 2-3m. Vain etelässä on pieni (15x50m) syvänne n. 6-7m syvyys. Kuha on luultavasti muuttanut Iso-Kaihlaseen, johon on laskujoki Kalajoki.