Iso Kaukajärvi (35.724.1.010)
Järvi
Nimi: Iso Kaukajärvi
Järvinumero: 35.724.1.010
Vesistöalue: Äväntäjärven valuma-alue (35.724)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 14,74 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 3,42 km3 420 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Jämsä
Maakunta: Keski-Suomen maakunta
ELY-keskus: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Iso Kaukajärvi sijaitsee Pitkänjärven koillispuolella. Iso Kaukajärvi laskee Pienen Kaukajärven kautta Nautajärveen ja edelleen Pitkänjärven pohjoisosaan. Valuma-alue on karua, maastonmuodoiltaan vaihtelevaa metsämaastoa. Myös suota on valuma-alueella jonkin verran, ja peruskartan mukaan järven länsirannalla sijaitsee muutama vapaa-ajan asunto. Peltoa ei ole valuma-alueella lainkaan.
Maksimisyvyys: 11,4 m
Veden keskiviipymä: 299 vrk
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys
Nykytila ja suojelu
Ison Kaukajärven vedenlaatua on tutkittu alkutalvella vuonna 1989.
Valuma-aluen suo- ja metsävaltaisuuden takia Ison Kaukajärven vesi on erittäin ruskeaa ja runsashumuksista. Humusleima on kemiallisen hapenkulutuksen perusteella vahva. Vesi on lähialueen muiden järvien tavoin vähäelektrolyyttistä ja melko hapanta. Veden happamuustaso oli selvästi alle 6,0, jota pidetään esimerkiksi rapujen viihtyvyyden kannalta kriittisenä rajana. Puskurikyky happamoitumista vastaan oli heikko, joten valuma-alueelta tulevien vesien happamuustaso säätelee Ison Kaukajärven happamuustason. Talvisin happamuustaso on järvissä yleensä luonnostaan hiukan alhaisempi kuin kesäisin, mutta se jäänee kesäisinkin selvästi happaman puolelle.
Valuma-alueen luonnontilaisuudesta huolimatta veden rehevyystaso oli kohonnut selvästi luonnontasosta. Pintaveden fosforipitoisuus oli 27 µg/l ja typpipitoisuus 640 µg/l. Fosforipitoisuus oli lievästi reheville vesille ominainen, mutta oli kohonnut hyvin lähelle rehevien vesien raja-arvoa (30 µg/l). Typpipitoisuus oli kohonnut luonnontasosta selvästi vähemmän. Happitilanne oli tutkittuna ajankohtana erittäin hyvä.
Iso Kaukajärvi soveltuu virkistyskäyttöön melko hyvin. Vedenlaatua heikentävät luonnontasosta kohonnut rehevyystaso, runsashumuksisuus ja veden hapahko luonne.
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys, 2015