Kassakaappimonttu (84.114.1.027)
Järvi
Nimi: Kassakaappimonttu
Järvinumero: 84.114.1.027
Vesistöalue: Kalimeenojan valuma-alue (84.114)
Päävesistö: Perämeren rannikkoalue (84)
Perustiedot
Pinta-ala: 1,22 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 0,77 km770 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Oulu
Maakunta: Pohjois-Pohjanmaan maakunta
ELY-keskus: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue:
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Kassakaappimonttu on veden täyttämä sorakuoppa Ouluntien (seututie 833) varrella Vesalan kaupunginosassa Oulussa entisen Ylikiimingin kunnan alueella. Sorakuoppa on täyttynyt vedellä maa-aineksen oton yhteydessä, ja kaivamista on jatkettu kuopan täyttymisen jälkeenkin kaivurein sekä 1980-luvulla myös laahauskaivurilla.
Erityispiirteet
Kassakaappimonttu jakautuu kahteen selkeään pääosaan: itäiseen suurempaan altaaseen sekä läntiseen kapeaan sivulahteen.
Itäinen vesiallas on pääosin hiekka- ja moreenipohjainen, ja sen rannat ovat soranottokuopalle tyypillisen jyrkät. Maa-ainesta on otettu pääasiassa etelärannalta käsin, ja tästä johtuen etelärannan seinämät ovat jyrkempiä ja osin jopa lähes pystysuoria. Aiemmin etelärannalla oli pitkä vedenalainen pystysuora hiekkakivijyrkänne, mutta se poistui maa-aineksen oton yhteydessä 2000-luvulla. Lammen suurin syvyys on noin kuusi metriä.
Läntinen osa muodostuu matalista ja kapeista hiekkapohjaisista altaista, joita yhdistää syvään lampeen ja toisiinsa matala salmi.
Nykytila ja suojelu
Lampea ei ole suojeltu.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Vaikka kyseessä on alun perin soranottokuoppa, lampi ei ole kuollut: kalakantaan kuuluvat ainakin ahvenet, särjet sekä hauet.
Lammen pohjoisranta on pääosin hiekkapohjainen ja rajoittuu metsään, ja se on lammen rannoista lähinnä luonnontilaista pienine kaislikkoineen. Maanoton kohteena ollut eteläranta on karumpi, ja sen pohjan vanhimpia osia peittää leväkerros.
Asutus ja vesistön käyttötavat
Lammesta on kaivettu moreenia sekä hiekkaa 1980-luvun lopulle saakka sekä myös 2000-luvulla. Normaalisti lampi kuitenkin on käytössä lähialueen asukkaiden uimapaikkana. Lampi on myös eräs Oulun seudun suosituista sukelluskohteista: kun alueella ei kaiveta maa-ainesta ja lampeen ei valu sulamis- tai sadevesiä, on vedenalainen näkyvyys 5–8 metrin luokkaa.
Tarut ja tositarinat
Nimensä Kassakaappimonttu on saanut sen pohjalla lepäävästä murtovarkaiden kohteeksi joutuneesta paloturvakaapista. Nimi oli pitkään epävirallinen kutsumanimi: Maanmittauslaitos lisäsi nimen karttoihinsa toukokuussa 2012.